Развитие и обучение

Внимание! Кучето хапе

Какво трябва да казват родителите на своите деца, за да ги предпазят от ухапване от животно? И какво не трябва да им казват, за да не породят у тях патологичен страх от животни?

Внимание! Кучето хапе

Напоследък се замислих над това как в моето свободно и прекрасно детство, когато с другите деца тичахме от сутрин до вечер в гонитба на шарени хвърчила, често, почти всеки ден, пред нас стоеше едно важно предупреждение: „Внимавайте с уличните кучета! Пренасят бяс!". Знаехме за бяса и тетануса повече отколкото за компютъра. Та, мисля си, защо в медийното пространство към днешна дата толкова рядко подхващаме тази важна тема? - Вече няма бяс или децата вече не си играят на улицата? Защото улични кучета имаме в излишество, а в моето детство и домашните бяха доста по-малко. Не за кървави схватки между животни и хора, които единствено се афишират в медиите, а за реалните опасности от ухапванията от животни си поговорих с д-р Христина Шкодрова - педиатър, 18 ДКЦ, детски кардиолог, лекар по първа българска помощ за деца към БЧК , тел. 0888 934 737.

Какво трябва да казват родителите на своите деца, за да ги предпазят от ухапване от животно? И какво не трябва да им казват, за да не породят у тях патологичен страх от животни? 

Ухапванията от животни, предимно от кучета, представляват проблем, който тревожи както родителите, така и лекарите. Децата се възпитават в любов към животните, много от тях имат домашни любимци, за които се грижат. За съжаление невинаги детето и домашният любимец или уличното куче или котка са на „една вълна". Ако малкото има желание да потича с кучето или да погали котето, но по някаква причина по време на играта животното прояви агресия, е необходимо мъникът да се отстрани навреме. Нашият съвет е: да не се допуска детето да играе с улични животни, да не ги дразни, дори да не ги гали, защото те освен да го ухапят или одраскат, е възможно да го заразят и с някои болести или паразити, тъй като не са имунизирани и обезпаразитени. Ако наследникът ви има домашен любимец - то следва редовно да посещавате ветеринарния лекар, който ще се погрижи животното да не представлява опасност за него.

Какво трябва да направят родителите, ако детето им бъде ухапано от някакво животно? Какви са разликите между това ухапването да е от домашно, улично или горско животно, когато е ваксинирано и когато не е?

 Ако детето ви е ухапано от куче - първата помощ е да се промие раната със сапунена вода, тъй като се счита, че причинителят на бяса е чувствителен към сапунената вода. Ако има обилно кървене, следва да се направи кръвоспиране, чрез притискане със стерилна марля и да се отведе в лечебно заведение. Ако ухапването е от домашно животно, последното се наблюдава следващите 15 дни и не се налага на детето да се поставя противобясна ваксина. При ухапване от улично или горско животно е задължителна ваксина против бяс. Ако се касае за повърхностно нараняване, лекарят ще направи имунизация против тетанус и ще прецени дали е необходимо да се постави ваксина против бяс. Имунизация против бяс се прави в Специализиран кабинет за гр. София в Първа Градска болница.

Къде трябва да бъде заведено детето?

След ухапване от животно и след оказване на първа помощ детето следва да се заведе при личния лекар при по-леко нараняване или в хирургичен кабинет, ако e по-сериозно. Личният лекар ще прецени необходимостта от хирургична обработка на раната, при необходимост ще насочи детето към хирург. Трябва да се знае, че дори леките одрасквания със зъбите на животно изискват бърза консултация с лекар.

Правят ли се прегледи на детето след известен период от време от ухапването? От кого се правят и какво се наблюдава?

Наблюдението на пострадалото дете се извършва от лекуващия лекар, който обикновено е личният лекар, а ако е правена хирургична обработка на раната - от хирурга.

Какви са симптомите на най-често срещаните заболявания, причинени от ухапвания от животни, и кога се появяват?

 Най-честото усложнение след ухапване от животно, което може да се получи,  е инфекция.  Как ще познаем започваща инфекция - няколко дни по-късно  в областта на ухапването кожата се зачервява, затопля се, болезнена е, възможно е да се подуят близките лимфни възли, детето да повиши температура.

Най-сериозните заболявания, от които могат да заболеят ухапаните от животни, са тетанус и бяс. Следва да се знае, че тези заболявания в България почти не се срещат благодарение на ефикасната профилактика, а именно навременна обработка на раната, навременна имунизация, наблюдение и лечение на пострадалото дете.

Съществуват и други заболявания, за които виновници са животните, били те домашни или улични, които представляват проблем особено за децата -  едно от най-сериозните е заразяването с кучешка тения, друго заболяване е фелинозата и се характеризира с подуване на лимфен възел след одраскване от котка, не на последно място са алергиите, които някои деца проявяват към куче, котка, зайче и други животни.

В заключение децата не бива да се плашат от животните, но трябва като на възрастни да им се обяснява, че освен приятели те биха могли да са и опасни за здравето им, ако не се спазват някои правила.

Важни правила: 

  • Домашният любимец да се наблюдава и редовно имунизира от ветеринарния лекар.
  • Детето да се имунизира съгл. Имунизационния календар на РБ.
  • Редовно да се провеждат профилактични прегледи.
  • При нараняване на детето своевременно да се консултира с личния лекар.
  • Да се възпитава в стриктно спазване на хигиенните правила.
  • Да не се играе с улични животни. Да не се дразнят животните.

 

Интервюто взе: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: