Здраве

Внимание: Задавяне

Безопасността на детето е най-важната задача на родителите.

Внимание: Задавяне

Сред инцидентите, застрашаващи здравето му, е задавянето. Какво го провокира? Как да го избегнете? Как да помогнете на мъника? Отговорите на тези въпроси – в следващите редове.

Причинителите на задавяне могат да се разделят на две групи:

  • Храни: ядки, бонбони, сурови моркови, дъвки, пуканки.
  • Предмети: монети, малки играчки, мъниста.

Предотвратете опасната ситуация, като:

1. След кърмене или хранене винаги изчаквайте бебето да се оригне, преди да го сложите в креватчето, защото иначе рискувате да повърне и да се задави.

2. Не позволявайте на детето да ходи, или тича, докато се храни. Хапването в легнало положение също е недопустимо. Създайте му навик да яде на масата, винаги под надзора на възрастен.

Контрол

Никога не оставяйте дрънкалки или други играчки с малки частици в близост до хлапето, за да не ги погълне. Избирайте играчките според възрастта му.

3. Нарязвайте храните до размер, който детето може да сдъвче. Добър вариант е и да рендосвате плодовете и зеленчуците.

Без блясък

Не поставяйте бижута на деца под 3 години. Дори и най-невинните обички могат да се окажат в устата на мъник, а оттам – и в гърлото му. 

Съвети на специалиста

Марияна Манушева, инструктор по първа помощ и управител на FirstAidbg.com

Как да окажем първа помощ при задавяне?

На първо място трябва да разпознаем дали детенцето може да кашля и да издава звук или не. Ако е по-голямо, можем да го попитаме „Задави ли се?“ и да се ориентираме по отговора му, стига да може да го произнесе звучно.

1. Когато детето може да кашля и издава звук, то трябва да бъде поставено в изправено положение и да бъде насърчавано да поема дълбоко въздух и да кашля. На този етап не е добре да бъде удряно по гърба, тръскано или обръщано с главата надолу!

2. Ако детето не може да издава звук и да кашля ефективно, необходимо е да го наведем силно напред и да нанесем до 5 удара по гърба между плешките му, като след всеки удар проверяваме дали е бил успешен и не нанасяме излишни удари. Снимка 1

Ако след петия удар детето все още не може да диша, поставяме юмрук в областта на корема, над пъпа, но по-ниско от слънчевия сплит, и притискаме рязко навътре и нагоре. Тези притискания са известни като техника на Хаймлих и отново се изпълняват до 5 пъти. Снимка 2

При неуспех, обратно преминаваме към до 5 удара по гърба и така редуваме двете техники.

Важно!

  • Когато човекът, който оказва първа помощ, е сам и няма кой друг да се свърже с тел. 112, препоръчително е първо да изпълни 3 поредни цикъла от удари и притискания. Ако те са неуспешни, тогава да прибегне към обаждане, след което да продължи с действията си до пристигане на линейката.
  • За бебе между 0 и 1 година техниката за първа помощ е съобразена с факта, че то не може да стои самостоятелно на крака и главата му все още е нестабилна и тежка. Необходимо е постоянно подкрепяне на главата и тялото, за да не се нанесат травми.
  • Всички техники за оказване на първа помощ изискват практическо обучение върху манекени, за да бъдат безопасно и правилно приложени в случай на инцидент.

Автор: Ива Лалова

Консултант: Марияна Манушева, инструктор по първа помощ и управител на FirstAidbg.com

 

Сподели: