Бременност

Вредно за мама, опасно за бебе

Очакването на бебе е вълнуващо и неповторимо усещане, а в грижите за тялото трябва да се подхожда с особено внимание. Това важи с пълна сила за козметичните продукти, които понякога могат да се окажат по-вредни, отколкото предполагате.

Вредно за мама, опасно за бебе

Обърнете внимание на състава на лаковете за нокти. Съединения, като толуен и формалдехид, са забранени, тъй като могат да повлияят на развитието на половите жлези на плода.

Не се препоръчва козметика, в чийто състав има фталати. Специалистите съветват да се ограничи употребата им до минимум, тъй като те могат да повлияят негативно върху развитието на бебето. Именно поради това в третия триместър трябва да се внимава с боите за коса. Фталатите могат да намалят качеството на спермата при момчетата, а при момиченцата да ускоряват половото съзряване. Вдишването на тези съединения от бъдещите майки е свързано с отключването на астма при децата или с по-нисък коефициент на интелигентност.

В състава на много козметични продукти се срещат и синтетични антиоксиданти – парабени, BHT и bha, за които се подозира, че са канцерогенни и токсични. Ето защо употребата на такива продукти трябва да бъде ограничена до минимум.

Бъдещите майки трябва да избягват анти-акне козметика, ако не искат да се сдобият с тъмни петна по кожата, тъй като хормоналните промени увеличават пигментацията поради по-голямото производство на меланоцити.

Продуктите с екстракт от кофеин и кестени също не са препоръчителни. Те подобряват кръвообращението, което от своя страна може да увеличи вероятността от разширени вени. Същото важи и за козметиката с восък, тъй като доказано тя нарушава кръвообращението в тялото.

Не се препоръчва и употребата на цветна козметика, или ако се използва такава, да се избере без проникващи филтри. В това отношение обърнете внимание на съединението етилхексил метоксицинамат, което може да бъде включено и под наименованието октил метоксициннамат.

Избягвайте вещества, като соево масло и соеви екстракти, тъй като те имат естрогенен ефект и след тяхната употреба кожата може да се покрие с по-светли петна.

По време на бременност не трябва да се прилагат продукти с витамин А и неговите производни (ретинол и ретиноиди), тъй като могат да увредят плода.

Салициловата киселина и нейните производни също стоят в графата „Забранено”, поради доказани проблеми със съсирването на кръвта при новороденото и потенциален риск от вродени дефекти.

Водите за устна хигиена и флуоридът също могат да повлияят неблагоприятно на плода и да предизвикат вродени заболявания.

За увреждане на плода, както и за проблеми с черния дроб на бъдещата майка, може да бъде отговорен тетрациклин, използван в анти-акне козметиката.

Етеричното масло от розмарин може да предизвика спонтанен аборт, а  триклозан (използван за производство на антибактериални сапуни) има канцерогенен ефект.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: