Бременност

Време ли е за второ бебе

Кога е настъпил моментът за второ дете? Отговорът на този въпрос е индивидуален.

Време ли е за второ бебе

И все пак, има фактори, които трябва да вземете предвид, ако решите, че е време да зарадвате първородното мъниче с по-малко братче или сестричка. Желанието за появата на второ дете е важно, но има и различни предпоставки, които ще окажат влияние на физическото състояние на жената по време на бременността. Разликата във възрастта между децата е ключова. Ето защо ще се спрем по-подробно върху нея.

Разлика до 18 месеца

Безспорно при децата с малка разлика в годините се наблюдава по-силна връзка. Те имат сходни потребности и израстват заедно.

От друга страна, всяко едно от децата има свои индивидуални нужни, но и никое не е достатъчно независимо, за да може само да ги посреща. Така безсънните нощи, кърменето, ежедневните непрекъснати занимания с тях ще бъдат два пъти повече и ще продължат два пъти по-дълго.

Проучванията сочат, че когато разликата между две деца е по-малко от 18 месеца, има по-висок риск от преждевременно раждане или ниско тегло на детето при раждане (по-малко от 2500 грама). Смята се, че това е свързано с ниските концентрации на колаген в шийката на матката. Освен това, ако втората бременност настъпи след по-малко от 18 месеца, се увеличава рискът от недостиг на важни хранителни вещества. А с това нараства и вероятността от развитие на анемия и железен дефицит например. И не на последно място – съществува повишен риск от разкъсване на плацентата.

Между 18 месеца и 3 години

Разликата от най-малко 18 месеца ще ви даде време да възстановите енергията си и да си набавите хранителните вещества, които сте загубили по време на предишната си бременност. Също така, ще имате възможност да се подготвите психически и физически за забременяването. Появата на второто ви дете със сигурност ще ви лиши и от малкото свободно време, което сте имали през първата бременност. Но пък по-голямото ви дете ще е вече малко по-самостоятелно. Вероятно ще откриете също, че се справяте с вторите девет месеца по-добре, тъй като вече ще сте наясно какво да очаквате.

Важно е след раждането да позволите на тялото си да се възстанови напълно. Ето защо разликата от 2 години между двете раждания е препоръчителна. Така ще сте готова и психически, и физически за втората бременност.

Над 3 години

При разлика от над 3 години тялото на майката също ще се е възстановило физически. По-голямото дете ще е много по-самостоятелно и няма да изисква непрекъснато занимание и наблюдение. Всяко от двете деца ще има свои собствени нужни и изисквания, но те ще са различни. Въпреки това забременяването след това време може да окаже и по-трудно. От голямо значение е и каква е възрастта на майката. Ако тя надвишава 35 години, то втората бременност може да е съпътствана с по-големи рискове от усложнения както за нея, така и за детето.

Световната здравна организация препоръчва разлика между двете деца от поне две години. За този период майката ще има възможност да се възстанови от първата си бременност и да си набави всички необходими хранителни вещества, които е загубила до момента. Ако не се спази разликата от 24 месеца, то би било добре тя да е поне 18 месеца.

Решението кога да имате второ дете обаче никога не може да бъде взето на базата само на един фактор. Емоционалното състояние на майката, финансовото на семейството, желанието на бащата – всичко това оказва влияние върху крайното решение. И все пак, рисковете за здравето са най-важното нещо, с което трябва да се съобразите.

Автор: Нели Средкова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

Сподели: