Здраве

Време по коремче

Времето, прекарано по корем, е важно за развитието на малчугана, тъй като:

Време по коремче
  • подобрява координацията на движенията;
  • укрепва гръдния кош, мускулите на ръцете и предната стена на корема, гръбнака;
  • помага за намаляване на коликите.

Въпреки ползите обаче, мъникът може и да негодува от упражнението, защото е предизвикателство – все пак е свикнал да лежи по гръб. Това не бива да ви отказва. С помощта на няколко стъпки ще заобича заниманието.

Удобство

За да му бъде приятно, бебчето трябва да е облечено леко – най-добре да е само по пелена или гащички.

Твърдо и меко

От значение е и повърхността, върху която хлапето ляга – твърда (маса или под), но постлана с нещо меко (одеяло или пухкав килим). Леглото не е добър вариант за време по корем, защото не подтиква малкото човече да напряга мускулите на тялото си.

Заедно

Присъединете се към дребосъчето и също застанете по корем. По този начин ще направите изживяването споделено – като говорите с него, смеете се, пеете.

Креативност

Не е задължително времето по корем да бъде само у дома. Разнообразете сладура с импровизиран пикник сред природата – изучаването на новата среда не само ще го задържи в тази поза, но и ще стимулира откривателския му дух.

Огледало

Загледано в собственото си отражение, детето може да прекара часове по коремче. Направете смешни физиономии в огледалото и ще предизвикате обичания сладък кикот. 

Играчки

Можете да сложите играчки на определено разстояние от мъничето – опитвайки се да ги достигне, то ще се повдига на ръце, а и ще започне да пълзи.

Кога и колко?

Според специалистите, детенцето може да бъде поставено по корем няколко седмици след раждането. Започнете с 5-10 минути и постепенно увеличавайте до половин час.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: