Lifestyle

Време за мама и татко

КАК ДА НАМИРАМЕ ВРЕМЕ ЗА СЕБЕ СИ И ЗА ПАРТНЬОРА СИ ПОКРАЙ ГРИЖИТЕ ЗА МАЛКОТО ДЕТЕ

Време за мама и татко

 

Съвременният родител балансира трудно между работа и семейство. В поддържането на този баланс често той забравя за себе си и собствения си живот. Това се отнася най-вече за младите майки, които изведнъж се оказват погълнати от много нови задължения и отговорности, след като се приберат с бебето у дома. Те се чувстват виновни, че са решили да си обърнат внимание, притесняват се дали хората, на които оставят бебето, ще се грижат добре за него. Тези чувства могат да убият всякакво желание да направим нещо хубаво лично за себе си.

Всеки обаче се нуждае от отдушник на напрежението и от малко време, за да се презареди емоционално и физически.

Времето за себе си обновява човека, кара го да се чувства по-освежен и енергичен, да се завърне с нови сили и ентусиазъм към задълженията си.

Освен родители ние сме и самостоятелни личности, и партньори. Всички тези „резервоари" в нашия живот трябва да са пълни, за да се чувстваме добре. Има начини да организираме така ежедневието си, че да посрещнем новия член на семейството с необходимите грижи, любов и внимание, но да не забравяме и за нас самите.

Не се заблуждавайте, че когото детето порасне, тогава ще имате възможност да се погрижите за себе си. Направете го сега, защото иначе има голяма вероятност да не го направите никога!

Как може да стане това:

ОСВОБОДЕТЕ СЕ ОТ ВИНАТА!

Повтаряйте си, че грижите за вас самите ви правят по-добра майка за детето ви. Опитайте се да не обръщате (много) внимание на близки и познати, които ви гледат неодобрително, че излизате на среща с приятелка.

Научете са да отказвате допълнителни ангажименти с усмивка, но твърдо, без да се чувствате виновни.

ОРГАНИЗИРАЙТЕ ДОБРЕ ВРЕМЕТО СИ И БЪДЕТЕ ИЗОБРЕТАТЕЛНИ!

Макар денонощието да има 24 часа, те все не ни стигат. Трябва обаче да се научим да намираме скрити резерви от време и да организираме по-добре деня си.

Гледането на малко дете вкъщи не предполага кулинарни подвизи. Гответе по-големи количества и замразявайте във фризера за бъдеща употреба. Използвайте замразени зеленчуци, нарязани салати в плик - приготвянето им отнема съвсем малко време. Наблягайте на ястия, при които съставките се нарязват в тава и се пъхат във фурната.

Включвайте и таткото в домакинската работа - това отдавна не е само женско задължение.

Разходките с количката могат да се съчетаят с четене на книга или среща с приятелка. Когато времето е хубаво, можете да седнете в парка или в някое кафене с книга в ръка или на сладки приказки с приятелка, докато бебето спи. При проходилите деца това трудно се постига, но сънят вкъщи (поне част от него) може да се превърне във ваше лично време дори само за едно кафе.

Използвайте времето, докато детето спи в колата. Тогава се възцаряват тишина и спокойствие и можете да общувате с половинката, да се наслаждавате на гледките край пътя или просто да подредите мислите в главата си.

ИСКАЙТЕ ПОМОЩ!

Често се товарим с непосилни задачи, защото приемаме нуждата от помощ като доказателство, че не се справяме. Само че, който се нагърбва с всичко, непременно ще рухне.

Всеки от партньорите може да отдели малко време за лични хобита и интереси, ако другият е насреща и поеме грижите за детето. Оставяйте бебето на баща му! Докато той е на разходка с количката, вие може да обиколите магазините или да направите нещо друго приятно лично за вас. Таткото може и да не се грижи за детето точно по вашия начин, но ще му даде толкова любов и внимание, колкото и вие. Часовете насаме с малкото ще помогнат на половинката ви да изгради връзката си с детето.

ВРЕМЕ ЗА ДВОЙКАТА

Често с появата на новия член на семейството партньорските отношения остават на заден план. Това обаче води до отчуждение между родителите, което неминуемо се отразява на детето. Затова партньорите трябва да си осигурят време насаме.

Намерете възможност да оставяте детето на грижите на бабите, други близки хора или детегледачка, за да излезете поне веднъж в месеца на романтична вечеря.

Вечеряйте насаме, след като сте сложили бебето да спи. Ако имате сили, подредете масата красиво и се наслаждавайте на времето заедно.

Ако имате възможност, предприемайте кратки пътувания сами. Не се притеснявайте - на малкия ви наследник няма да му се случи нищо лошо, докато някой близък се грижи за него. Вие ще се върнете заредени с нови впечатления и отпочинали. Това ще заздрави връзката между вас, а и ще ви въоръжи с повече търпение и сили в грижите за малкото съкровище.

Има много проучвания, които сочат колко е важно човек да се грижи за себе си и за собствените си нужди. Когато дадеш първо на теб самия, ще можеш да дадеш и на другите, които се нуждаят от теб.

Да, детето променя живота изцяло. Задълженията ни притискат и понякога е толкова трудно да осигурим време за себе си, че не ни се иска дори да се опитваме. Трябва да се научим да молим за помощ, да признаем, че силите не ни стигат, да казваме „не"понякога. Все трудни неща. Но инвестицията в лично време се отплаща. Чувстваме се по-ентусиазирани, по-доволни от живота, изпълнени със сили. А какво по-добро за детето то това?

Автор: Дияна Стаменова-Мирчева

 

 

Сподели: