Вкусно и полезно

Време за пикник


Когато времето е хубаво, а ние имаме почивен ден, няма нищо по-приятно от това да си направим пикник и да изкараме няколко часа на открито в компанията на близки и приятели.

Време за пикник

Когато времето е хубаво, а ние имаме почивен ден, няма нищо по-приятно от това да си направим пикник и да изкараме няколко часа на открито  в компанията на близки и приятели. Подготовката за подобно мероприятие не е и не би следвало да бъде сложна и затрудняваща. Хубаво е да имаме предвид, че не всичко се свежда само и единствено до храната. Преживяването ще бъде пълноценно, ако обърнем внимание на детайлите. Бутилка с вино и кутии с храна, поставени в полиетиленови торбички, не се връзват много  с романтиката  на един истински пикник. Все пак, освен естетични, кошниците са и много удобни за подреждане и пренасяне на подобен вид товар. Пъстрото одеяло и подходящите салфетки също създават настроение. От практична гледна точка, добре би било да се снабдим и с няколко сгъваеми стола, а също и непромокаема подложка към одеялото, в случай че ще сме на плажа или ако тревата в парка е влажна. Ако планираме романтичен пикник за двама, малко свещи, цветя и нежна музика няма да са излишни. Що се отнася до съставянето на менюто, освен вкусно и хранително, приготвянето му не би трябвало да бъде изморително.  Един или два вида салати и сандвичи, студено печено месо, кексчета, солени и сладки бисквити, студен чай, домашна лимонада  и вино - това обикновено е най-подходящият избор за пикник. При всички случаи, хубаво е да се съобразим с гостите. Не е едно и също дали това ще бъде семейно събиране с деца, или пък приятелите ни са гурмани например. Във втория случай и особено, ако ни се отдава готвенето, можем да се развихрим и да приготвим нещо по-специално. Солени и сладки тарти, студено печено телешко, киш и фритата, профитероли, изкушаващи шоколадови брауни... В този случай задължително е да съчетаем правилно храната и напитките. Ако пък не сме толкова претенциозни, и най-вече, ако решението е спонтанно, изглежда ще заложим основно на пазаруване в супермаркета. Няколко вида хубави сирена, прясно изпечен хляб, качествена шунка и колбаси, бисквити и няколко парчета торта, плодове и вино - и ето, че сме готови.  Има и още един лесен вариант за организиране на хапване на открито - този, от който произлиза и самата дума  пикник . В този случай всеки от хората, с които сме се уговорили да се видим, донася храна и напитки по негов избор. Така, освен голямото разнообразие от вкусни неща, приготовленията се разтоварват от плещите само на един или двама. Не бива да забравяме и пикника, съчетан с барбекю. В този случай се изисква да имаме желаещ да обслужва преносимия грил и достатъчно количество предварително мариновани крехки филенца или пържоли, също нарязани подходящи за печене на скара зеленчуци, или пък риба и скариди...

 На който и вариант да се спрем, едно е сигурно - преживяването винаги е незабравимо. Компаниите и хората са различни, но добре е да не разчитаме само на сладки приказки. Ако искаме да сме перфектни, можем да добавим към багажа  някакви игри за забавление - топка, федербал или нещо друго в този дух.

Насладете се и приятен пикник!

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: