Вкусно и полезно

Време за разхлаждане

Рецепти за разхлаждащи коктейли

Време за разхлаждане

Солено розово 

2 порции

Необходими продукти

50 мл фреш сок от розов грейпфрут

40 мл водка

20 мл кампари

1/4 ч.ч. кубчета лед

морска сол на дребни кристали

2 резенчета розов грейпфрут

Начин на приготвяне

Ръбът на чашите се навлажнява с помощта на парче грейпфрут и се обръщат върху солта, предварително поръсена върху широка чиния. Слагат се сокът, водката и кампарито в блендер, пулсира се 2-3 пъти. Добавят се кубчетата лед и отново се пулсира няколко пъти, докато част от леда се разтопи. Коктейлът се налива в чашите, гарнира се с резен грейпфрут и се сервира веднага.

Лимонада с мащерка

2 порции

Необходими продукти

140 мл фреш лимонов сок

150 г захар

370 мл вода

Връзка свежа мащерка

Кубчета лед

опция - 70 мл джин

Начин на приготвяне

Захарта се загрява със 70 мл от водата и 2 клонки мащерка до завиране, като се бърка от време на време. Оставя се на слаб огън около 3 минути, докато се разтопи захарта. Охлажда се до стайна температура. Прибавя се лимоновия сок и останалата вода. Прехвърля се в стъклена кана с кубчета лед. Добавят се няколко клонки мащерка и се сервира. Опционално се добавя джинът преди да се сипе в каната за сервиране.

Коктейл с розмарин и къпини

6-8 порции

Необходими продукти

180 г къпини плюс допълнително за гарниране

100 г захар

170 мл вода

1 и ½ с.л. иглички от розмарин

750 мл сухо бяло пенливо вино

Начин на приготвяне

В съд с дебело дъно се слагат къпините, захарта, розмаринът и водата. Варят се на слаб огън, докато сместа намалее до две трети, около 20 минути. Прецежда се през ситна цедка, без да се пресират плодовете. Трябва да се получи около 80 мл сироп. Охлажда се. Разпределя се в чаши за шампанско, с по 1 къпина. Добавя се 1½ ч.л. от сиропа. Сервира се веднага.

Мохито с пъпеш

4 порции

Необходими продукти

1.2 кг пъпеш медена роса

2 бр. лайм

50 мл вода

50 г захар

60-80 мл бял ром

свежа мента

кубчета лед

Начин на приготвяне

Захарта и водата се кипват, докато се разтвори захарта. Махат се от огъня, слагат се 6-8 листа мента, прецежда се и се отстраняват листата. От пъпеш се изрязват топчета за гарниране. Останалата част от пъпеша се пасира и прецежда. Трябва да се получи около 450 мл пюре. Към него се добавя ментовият сироп и ромът, охлажда се. Двата лайма се режат на шестини. Слагат се по две от тях в чаша и по 3 листа мента. Пресират се с помощта на дървено чукало от хаванче, за да пуснат сок и етерични масла. Добавят се кубчета лед и топчета пъпеш. Долива се от сместа с пюрето, гарнира се с листа мента и резенче лайм.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: