Бременност

Връщане на цикъла

Кога се завръща месечният цикъл след раждането? В един момент този въпрос застава на дневен ред.

Връщане на цикъла

Възстановяването след раждането непременно включва и момента, в който редовната менструация започва отново. От какво зависи? Съществува ли някаква норма? Има ли отделни правила за кърмещите и некърмещите майки? По-долу ще се постараем да дадем отговори точно на тези въпроси.

Кое е нормално?

Дълго време се смяташе за нормално по време на кърмене да няма менструация. Но тази теза може би е била валидна за времената, когато децата са били изключително кърмени, без режим и дохранване до 2-3 годишна възраст. Т.е. до момента, когато вече са можели да преминат на "храна за възрастни". И през целия този дълъг период майките не са имали менструация - това е била физиологичната норма, на която е била ориентирана женската ендокринна система.

През последните десетилетия това вече не е норма. Някои от факторите, които са повлияли върху това, са активното използване на хормонални препарати, ранното захранване, ранното отбиване на бебетата. И в момента може да се каже, че "стандартна" схема за връщането на месечния цикъл, единна за всички майки, няма. Всяка жена има свой собствен път, който зависи от индивидуалните особености на организма и от начина и режима на хранене на детето.

Варианти има много

Веднага след раждането ендокринната система, и по-точно - хипофизата (диригентът на ендокринната система), започва усилено да изработва хормона пролактин. Както е известно, този хормон стимулира образуването на кърма в млечните жлези и едновременно с това подтиска цикличното изхвърляне на хормони в яйчниците. И по този начин препятства процесите на съзряване на яйцеклетката и овулацията (излизането на яйцеклетката от яйчника). Следователно не настъпва и менструация.

Но процесът на изработване на пролактин има и обратна връзка. Ако по някакви причини интензивността на лактацията намалее (например, майката тръгва на работа и не кърми така редовно, както преди, в паузите между храненията не се изцежда, въвеждат се нови храни и т.н.), то изработката на пролактин също намалява. В същото време се усилва отделянето на фоликулостимулиращия хормон, който отговаря за овулацията. Това може да доведе до връщане на менструацията. Така може да се направи следния извод: колкото повече и по-дълго жената кърми, толкова по-бавно при нея върви процесът на възстановяване на цикъла, и обратно.

Не е същото!

В първите седмици след раждането се наблюдава течение, много подобно на менструацията. Така наречените лохии, въпреки външната прилика с менструалната кръв (особено през първите 3-4 дни), всъщност нямат нищо общо с менструалното течение. След отлепването и раждането на плацентата лигавицата на матката представлява един вид открита рана. В първите дни течението е обилно с червена, алена кръв, постепенно със свиването на матката се променя - намалява, става ръждиво-кафяво, кафеникаво, белезникаво и към 5-6 седмица след раждането трябва да  спре напълно. Ако това не се случи и течението продължи след 6-та седмица, непременно се обърнете към акушер-гинеколог. Също така потърсете консултация с лекар и ако течението изведнъж стане по-обилно и отново се върне към ярко червената гама. Това може да показва развитието на възпалителен процес.

Ред по ред, редовно

Идването на първата менструация показва възстановяването на цикъла. Но менструацията не винаги става редовна веднага след връщането си. Може да се получи увеличение на времето между идванията до 40-45 дни, а може да се случи обратното - да са на по-къс интервал до 2-3 седмици. Най-често лекарите разглеждат подобни колебания в цикъла като норма. Приема се, че правилният цикличен характер на менструацията се установява в течение на първите 2-3 цикъла, допуска се и срок до 6 цикъла. Ако след половин година менструациите са нередовни, трябва да се обърнете към акушер-гинеколога си. Трябва да се изключат заболявания като ендометриоза, миома на матката, кисти на яйчниците.

Трябва да отбележим, че след раждането може да изчезне менструалната болка. Много често болките са свързани с определено положение на матката - обърната назад, което затруднява оттичането на менструалната кръв. По време на бременността взаиморазположението на органите в коремната област се променя. И след раждането матката заема по-физиологично положение, а болката изчезва.

За съжаление възстановяването на цикъла не винаги протича гладко. Понякога жената напълно спира да кърми, а менструацията не се връща. Най-често такава ситуация е свързана с хиперпролактинемия - повишено отделяне на хормона пролактин. От своя страна, това нарушение може да е причинено от няколко неща - повишена функция на пролактинсекретиращите клетки на хипофизата, нарушение в работата на щитовидната жлеза и др. Съвременната медицина успешно коригира всичките причини на  хиперпролактинемията с хормонална терапия.

След раждането на детето работата на всички жлези с вътрешна секреция, а също така и на другите органи и системи, постепенно се връща към своето "небременно" състояние. Тези важни промени започват след раждането на плацентата и продължават приблизително 6-8 седмици. Но млечните жлези и хормоналната система са изключение - за сметка на кърменето тяхното възстановяване изисква по-дълъг период от време. Именно по тази причина гинеколозите отлагат лечението на някои "женски" заболявания до пълното възстановяване на менструалния цикъл. Докато хормоналният фон е неустойчив, трудно може да се прогнозира как ще "реагира" всяка болест.

Например, развитието на ерозии често е свързано с нарушаване на хормоналния фон. Когато функцията на яйчниците влезе в нормален ритъм, процесът на възстановяване на епителия на маточната шийка може да се активира. И лечението на ерозията да отпадне.

Кърмеща и ... бременна?

Някои млади майки са сигурни, че, докато не се възстанови менструалният цикъл и не дойде първата след раждането менструация, да се забременее е невъзможно. Преди се е смятало, че с настъпване на бременността овулацията спира и се възстановява чак след като жената престане да кърми. Но днес вече е доказано, че фоликулогенезата в яйчниците и овулацията продължават по време на кърмене и даже по време на бременност. Просто интензивността на тези процеси е много по-слаба. Както вече казахме, хормонът пролактин потиска овулацията, но само до една определена степен. След този праг (който е индивидуален за всяка жена) пролактинът вече не може да сдържа овулацията и бременността може да настъпи и в периода на лактация.

За да сте сигурни, обърнете се към гинеколог, който ще ви препоръча средство за контрацепция. Непременно го предупредете, че кърмите. В този случай най-често се препоръчва използването на презерватив.

Процесът на завръщане

  • Бебето е изключително само на кърма, храни се на поискване, паузата между храненията е не повече от 4 часа през деня и 6 часа през нощта. Най-често менструацията настъпва едва към края на първата годинка на детето, или по-точно към края на периода на лактация.
  • На фона на кърменето бебето започва да се захранва, т.е. детето престава толкова активно да се храни с кърма. Менструацията може да настъпи и преди края на периода на лактация.
  • Новороденото от самото начало е на смесено хранене - получава и кърма, и мляко за кърмачета. Като правило, менструацията се възстановява приблизително в края на 3-4 месец след раждането.
  • Жената изобщо не кърми. Менструацията може да се възстанови рано - през 8-10 седмица след раждането.

Да подчертаем още веднъж: връщането на цикъла е процес строго индивидуален. Може да се случи и така, че при кърмеща майка менструацията да настъпи много бързо, а при некърмеща - да се забави. Само лекар може да определи доколко правилно върви процесът на възстановяване на месечния цикъл.

Автор: Силвия Чалъкова

Консултант: д-р Оля Такева

 

 

 

 

Сподели: