Семейно здраве

Втори шанс

Стволови клетки от млечно зъбче

Втори шанс

Слушате, четете, информирате се за вземането на стволови клетки от пъпната връв на вашето толкова чакано бебе и накрая не го правите. Някой ви разубеждава, случват се непредвидени обстоятелства и процедурата не се осъществява. А знаете, че шансът е само един и не се повтаря никога, тъй като човек се ражда веднъж! Възможно е и да сте от хората, които са разбрали за извличането на стволови клетки едва след раждането на техните деца. В наши дни изследванията със стволови клетки разкриват уникални възможности за получаване на ценен материал от млечно зъбче. Методът се осъществява само в САЩ, Англия, Гърция и... България.

Пулпата на млечните зъби е ценен биологичен източник на стволови клетки. За нашата страна, а и за света, това звучи странно, иновативно и изключително. В България новият метод се представя от тъканната банка Биохеленика, а стоматологът д-р Венелин Алексиев отговаря на всички въпроси, отправени от любопитни, заинтересовани и образовани млади родители.

Зъбната пулпа представлява комплекс от нерви, кръвоносни съдове и още няколко вида клетки (включително и стволови), които изпълват вътрешността на зъбите ни.

Какво представлява процедурата по извличане на стволови клетки от млечен зъб?

На първо място е добре родителите да се информират подробно за процедурата и да са спокойни, че ще сключат договор за отговорностите на специалистите към материала, който се извлича от зъбчето на тяхното дете. След това стоматолог преценява дали зъбчето е подходящо и се правят снимки. Самата процедура изисква зъбът да е започнал да се клати, но да е в начален етап. Ние го екстрахираме (вадим), слагаме го в специален транспортен кит и се траспортира до Гърция, където е тъканната банка за съхранение на стволови клетки. Там изследват зъба и броя на клетките, които могат да се вземат. Цялата процедура се придружава от протоколи с цел опазване на индивидуалния тъканен материал. Накрая родителите получават сертификат за успешно съхранение на стволови клетки.

Целта на тази услуга е продължително съхранение на стволови клетки в условията на течен азот при -196˚С, при което те запазват своята жизненост и могат да бъдат размножени и използвани за бъдещо терапевтично приложение.

Кои зъбки са подходящи за вземане на стволови клетки?

Първи, втори резец и кучешкия  зъб са подходящи за извличането на стволови клетки.

Кой период е най-подходящ за извършване на процедурата?

Между петата и 10-11 година обикновено се сменят резците и кучешките зъби, затова точно тогава е най-подходящият период за процудерата.

Стволовите клетки от млечен зъб и тези от пъпна връв по един и същи начин ли могат да се ползват при евентуално лечение?

Силата на клетките от плацентата е много по-силна и техният брой е много по-голям. Вторият шанс обаче е много ценен и е голямо постижение в областта на науката. Основните предимства са, че могат да бъдат извлечени по всяко време, с едно посещение при зъболекаря, както и пълната им съвместимост с имунната система на детето, което ги превръща в достъпен обект за извличане, изследвания и продължително съхранение.

Целта на изследванията със стволови клетки е да се разработят терапевтични методи, при които увредени тъкани или органи ще могат да се възстановяват напълно с помощта на стволови клетки, които имат способността да се превръщат в нужния тип клетки. Тогава болести като Алцхаймер, инсулт, инфаркт, диабет и редица други тежки заболявания биха станали напълно лечими. Основното приложение на стволовите клетки от млечно зъбче е в областта на регенеративната медицина, като се наблюдава разширяване на възможностите за терапевтично приложение в областта на сърдечни заболявания като миокарден инфаркт и кардиомиопластия, лечение на невродегенеративни заболявания, травми и увреждания на хрущялна тъкан, костни дефекти, костни фрактури и остеоартирити.

Вземането на стволови клетки от млечните зъби е една много лесна, безопасна и безболезнена процедура, която дава шанс за бъдещо лечение.

 „По-добре да ги имаме и да не ни потрябват, отколкото да ги нямаме, когато имаме най-голяма нужда от тях" - е обичайната мисъл, която довежда все повече хора до взимането на решение за тази стъпка.


Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: