Здраве и красота

ВВ крем – що е то и има ли почва в дамската ни чанта?

Няма как да не сте забелязали инвазията в козметичните магазини на един нов продукт, който само допреди две-три години тотално отсъстваше от техните рафтове, а именно – ВВ крем.

ВВ крем – що е то и има ли почва в дамската ни чанта?

Няма как да не сте забелязали инвазията в козметичните магазини на един нов продукт, който само допреди две-три години тотално отсъстваше от техните рафтове, а именно - ВВ крем. Ако досега не сте се изкушили да го пробвате, най-горещо ви препоръчвам да го направите възможно най-скоро. Улеснението, спестяването на време и пари, както и забележителният ефект върху лицето ви, ще го превърнат в любимия ви козметичен продукт, гарантирано.

Произход

BB е съкращение от Blemish Balm или още Beauty Balm, букв. „балсам срещу дефекти". Създателят на т. нар. ВВ крем е, съвсем очаквано, жена - Кристин Шрамек, немски дерматолог. След дълги години изследвания през 1960 г. тя разработва крем, който едновременно стимулира регенерацията на кожата, прикрива недостатъците й и изравнява тена. Целта е най-вече да се защити от външни влияния кожата на пациенти, претърпели оперативна или друг тип инвазивна намеса в областта на лицето. Макар да не впечатлява особено европейките, идеята за такъв продукт жъне огромен успех през 80-те години на миналия век в Азия и най-вече в Южна Корея и Япония, където „порцелановата" кожа е издигната буквално в култ. Именно на корейски козметични гиганти принадлежи патентното право над думата blemish в наименованието на този „магически" крем с многостранно действие (поради това на европейския пазар абревиатурата BB се дешифрира с Beauty Balm). Азиатките полудяват по него, а продуктът и до ден днешен се споменава като ключа към тайната на съвършените кожи на корейските актриси.

Какво прави един BB крем?

Хидратира, прикрива несъвършенствата, изглажда тена, действа като лек, но много ефективен фон дьо тен и има слънцезащитен фактор. Може да се нанася както директно върху чисто лице, така и върху обичайния ви дневен крем или основа за грим. Пигментите му са леки, почти незабележими, но в същото време прикриват доста успешно несъвършенствата по кожата като пъпчици, дребни белези и петънца. В зависимост от търсения ефект на покривност и личните предпочитания на жената може да бъде използван като единствена гримираща база за лице или под пудрата. Още едно негово предимство е това, че има лека и нежна консистенция, която не му позволява да се натрупва в бръчките и гънките на кожата и стои много по-естествено и незабележимо на лицето. Някои марки притежават допълнително противовъзпалително, антиейдж или избелващо действие, съдържат хиалуронова киселина или витамин С.   

Важно предимство на ВВ крема е съчетаването на няколко продукта (основа, хидратант, фон дьо тен и слънцезащитен филтър) в един, поради което е удобен за употреба, скъсавайки значително времето за макиаж и спестявайки средства.

Какво не може да направи BB кремът?

Не може да прикрие по-дълбоки белези или тъмни пигментации, не може да овлажни в дълбочина прекалено сухата и дехидратирана кожа. Няма изобилие от нюанси, обикновено се предлага в светъл, среден и тъмен тон. За разлика от оригиналната идея на д-р Шрамек съвременният ВВ крем рядко има регенериращи кожата функции, тъй като се целят универсалност и общоприложимост, а ретинолът и други съставки, които имат подобен ефект, са противопоказни при някои жени (бременни, кърмачки и др.).

Някои от предлаганите на пазара продукти не са нищо повече от оцветяващи овлажнители и им липсват останалите важни съставки за ефективна грижа за кожата, каквата е основната характеристика на ВВ крема. Затова внимавайте какво купувате и четете подробно указаното на опаковките. В истинския ВВ крем освен хидратант трябва да има и слънцезащитен фактор (обикновено SPF 20, най-много до 30), минерали и подхранващи, стягащи, избелващи или с друг вид полезно действие компоненти.   

Автор: Весела Захариева

 

Сподели: