Lifestyle

Въпрос на вкус

Ръчичките трудно се координират и може би изобщо не го правят, борбата е усилена и силно зависима от инстинкта, но малките пръстчета някакси успяват да поднесат всичко към устата. Забелязали ли сте как бебетата "проверяват" всичко?

Въпрос на вкус

Ръчичките трудно се координират и може би изобщо не го правят, борбата е усилена и силно зависима от инстинкта, но малките пръстчета някакси успяват да поднесат всичко към устата. Забелязали ли сте как бебетата „проверяват" всичко?

СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ХЛАПЕТО ТРЯБВА ДА ГО ОПОЗНАЕ

През първите шест месеца от живота си, децата са откриватели - единствената им задача е да разберат какво се случва и какви са тези неща, които ги заобикалят. Основното им постижение е изучаването на собственото тяло - ръцете, краката, очите, устата. Ежедневните открития ги карат да изпадат във възторг и им дават стимул да осъзнават причинно-следствената връзка в своите умения и света около тях. Когато навърши 3-4 месеца, бебето започва да постига първите си успехи със смислените движения на ръцете. То вече не само слуша звуци и се оглежда, но му харесва и да докосва вещите около него. А основният инструмент за изпълнението на тази цел е устата. Бебето лапа всичко, до което може да стигне, облизва го, гризе го - опитва се да го усети. По този начин то опознава света в своето легло, в леглото на родителите си, а след това пода, шкафовете, градинките, улиците. Изследователи са установили, че в първите месеци от живота най-чувствителни на допир са органите в устната кухина - устни, език, венци. След време ги „достигат" ръцете, носът и краката. Когато мъникът поотрасне, ще започне да изучава предметите около себе си и по други начини, но като начало устата е тази, която „проверява" всяка вещ.

ПРЕДПОЧИТАНИЯ

Бебетата предпочитат играчки, които дават резултат от тяхното изследване на света - замахват с ръка и мечето дрънка, бутат с пръсти и пчелата бръмчи и т.н. За да се наслаждават мъниците пълноценно на своите открития, играчките трябва да бъдат с прости форми, леки, меки и удобни за хващане, не твърде малки.

БЕБЕШКИ ПРОБЛЕМИ

Млечните зъби

През първата година повечето бебета се сдобиват поне с няколко зъба. Пробиването им е трудно изпитание за мъниците. Те изпитват сърбежи, болки и дискомфорт във венците. В този период на помощ идват играчките, предназначени за успокояване на устната кухина. Те обикновено са произведени от гума или силикон. Играчките са леки, удобни за хващане (в повечето случаи във формата на геврече) и с криви, вдлъбнати и изпъкнали форми. Някои от така наречените чесалки са пълни с вода - играчката се поставя във фризера и при допир с устата охладената гризалка облекчава болките във венците.

Пръстите

За някои деца най-любимата играчка е собственият палец. В този случай майките се безпокоят, но педиатрите съветват да не прилагате методите с лютите чушки и лимона, намазани по ръцете на бебето. Опитайте се да не обръщате вниманието на хлапето към палеца, предложете му играчка в замяна. Постепенно трудният период ще отмине и детето ви ще се откаже от смукането на пръстите.

ПСИХОЛОГИЧЕСКИ АСПЕКТИ

Майките се притесняват, че бебетата им слагат всичко в устата, най-вече заради хигиената. Специалистите твърдят, че всичко това всъщност е полезно. Изследването с уста е първият опознавателен метод при децата.

Лапането на играчките не цели единствено опознаване на света. То е предпоставка за правилно отношение към храната в по-късен етап - развиват се правилни движения за поставяне на продукти към устата, също дъвкателни умения и се оформя отношение към вкуса. Не на последно място, психолозите твърдят, че поднасянето на различни предмети към устата учи детето да различава аромати. Дори съветват да „тренирате" бебето по следния начин: оформете топче от плат и го потопете в сок от портокал, лимон, ягоди, диня, поднесете го към лицето на мъничето. Внимавайте да не доближавате много до устата и носа топчето.

Не провеждайте тези игри, ако детето ви е склонно към алергии.

Ако искате да подпомогнете психологическото развитие на хлапето, давайте му играчки с различни форми и цветове. За начало са подходящи ярките нюанси на червеното, оранжевото, жълтото. Полезно за бебето е да се „среща" с различни материи - гума и силикон от накрайниците на шишетата или залъгалките, плат, пластмаса и т.н. Можете да му направите играчки и сами. Идеални за целта са стари тениски, които можете да натъпчете с дунапрен или нарязан на лентички плат, залъгалки, добре измити капачки от буркани. Освен, че разнообразието ще го накара да се занимава само за по-дълго време, формите ще развият в него чувството за разграничаване и усет към отделните елементи.

ВНИМАНИЕ

Внимавайте какви играчки давате на бебето, тъй като то изследва всичко с уста. Информирайте се предварително дали предметите не са лакирани, боядисани с опасни оцветители или съдържат лепило. Играчките не трябва да са с остри ръбове, дребни частици и лесноразглобяеми елементи.

ЕСТЕСТВЕНА ВАКСИНА

Не пречете на бебето да слага в устата си играчките и вещите около него, просто се старайте те да бъдат чисти. Добре е те да не падат по земята и да се съхраняват в определен, специално предназначен за целта, кош, кутия или торбичка. Най-лесно можете да почистите пластмасовите играчки, като ги измиете със сапун и топла вода. Не е препоръчително да давате на бебето предмети, които имат етикети по тях, тъй като, намокрени от слюнката, падат много лесно и попадат в гърлото на мъника. Същото се отнася и до всички хартиени и дървени играчки. Плюшените пък събират най-много прах. Животните от плат можете да перете, което е предимство, но не употребявайте омекотител и използвайте само бебешки прах, като ги изплаквате допълнително.

Ако вашето бебе поставя всичко в устата, не мислете, че това е проблем. Напротив - хлапето се развива съвсем нормално и преминава през определен етап от живота си. Не му пречете, наблюдавайте то да бъде обезопасено и го оставете да изследва света на воля.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: