Семейно здраве

Вържи му, баба – да го пази от лоши очи

Веднъж се наведох над една количка да видя новородено бебенце на моя позната. Усетих я как настръхва и под предлог за спешна работа ми каза довиждане и бързо забута количката далече от мен. След секунда чух майка й да казва: „Нали му вързахме конче - не с

Вържи му, баба – да го пази от лоши очи

Веднъж се наведох над една количка да видя новородено бебенце на моя позната. Усетих я как настръхва и под предлог за спешна работа ми каза довиждане и бързо забута количката далече от мен. След секунда чух майка й да казва: „Нали му вързахме конче - не се притеснявай!". По-късно от други жени разбирам, че новоизлюпената мама се страхува някой да не урочаса отрочето й с поглед и после, като заплаче, да се чуди корем ли го боли или някой го е погледнал накриво. Зачудих се защо се страхува, след като му е вързала червен конец? Не вярва на конеца или на любопитковците, като мен, които искат да зърнат мъничето? А може би извършва предпазващите обичаи механично, но въпреки това страхът остава? Не на последно място младата майка, на чиято ръка пък висеше синьо око, заведе бебето с червения конец в църквата на 40-ия ден да му пеят молитва. Парадокс - синьо око виси на червен конец и тази ръка пали свещ в християнски храм! Грешно ли е, или е нормално човек, когато усеща собствената си слабост, да се уповава на вярата си, независимо дали тя е насочена към Бог, суеверие, предмет или към всички заедно?

УРОКИ

Уроките, както още се наричат лоша енергия, са общо неразположение, изразяващо се в световъртеж, главоболие, умора, схващане на краката и ръцете, припадъци, раздразнение. Според народното поверие те се хващат от лоши очи на завистливи хора, лицемери или такива, на които им се е случило нещо лошо в живота и не могат да го преодолеят. Уроките се лекуват с баене, а от тях се предпазват най-вече бебетата и бременните жени с носенето на символен предмет - червен конец, син камък или око, скилидка чесън, сини мъниста, вълчи зъб, кост от главата на никулденски шаран и т.н.

ЛОШИТЕ ОЧИ

Бабите казват, че лоши очи има човек, който е бил закърмен повторно от майка си в бебешка възраст. Счита се, че в тази група попадат и хората със светли очи - сини, сиви, зелени. Лошите очи притежават мощни биоенергийни импулси и ги изпращат към очите на определен човек, за да се почувства той емоционално и физически сринат. Много народи считат череп без очи за символ на смъртта, но смисълът се крие именно в липсата на такива - защото са заместени от лоши.

КОНЕЦЪТ

От всички тези неща искаме да избягаме ние, но най-вече майчинското чувство ни подтиква да пазим децата си от тях. Една мисъл казва: «Да не те стига това, което мисли майка ти» и затова винаги жената е тази, която посяга да върже червеното конче на крехката бебешка ръчичка, винаги тя ще сложи и на китката на току-що забременялата й дъщеря. Връзването на червен конец също си има своите правила. Той трябва да се носи на лявата ръка. Тя е по-близо до сърцето и с нея приемаме всичко от външния свят, а връвчицата спира лошите мисли да нахълтат в нас. Дясната ли? С нея предаваме на света мислите, усещанията и намеренията си.

Досега няма точни данни кога се е зародило вярването, че червеният конец пази от лоши очи. Навремето, когато са се раждали близнаци, бабата-акушерка връзвала червен конец на първото, за да ги различават. Не се знае обаче как това чисто практично действие се е превърнало в популярно средство за опазване чистотата на човека. Но и до днес почти всяка бременна жена има подобен аксесоар на китката, а ако не ръчичките, поне количките на бебетата са накичени с червен конец. Символът присъства в много български обичаи. С червен конец се връзват животните, с него увиват китката със здравец, която се носи в църквата за кръщенето на бебето, от него се правят и мартениците. От значение е и материята. Памучният конец се слага против уроки, вълненият - за здраве, докато коприненият се връзва на млади момичета - да привличат чистата любов и да не бъдат мамени от момчета с нечисти мисли. Любовни амулети се плетат и от ленени конци.

Червеният конец е отричан от свещениците. За тях той се свързва с магьосничеството, което противоречи с всички канони на християнството. Ако попитате някой свещеник какво да правите, за да се предпазите от лоши очи, той ще ви посъветва да запали свещ, да измиете очите си със светена вода и да носите кръст - никакъв друг предмет, който да олицетворява желанието ви да избягате от злото.

Помага или не, червеният конец не може да бъде изкоренен от нашето ежедневие. Той е предназначен за крехките бременни жени и бебета, но напоследък е модерен и сред тийнейджърите, а по време на изборни кампании можете да го видите и по ръцете на политици от висшия елит. Червеният конец явно е единственото нещо, което обединява Сергей Станишев и Бойко Борисов.

ЦВЯТ... ЧЕРВЕН

В християнството червеният цвят олицетворява пролятата кръв на мъчениците в името на изкуплението на човешките грехове, също любовта и руменината, която се появава на лицето в момент на покаяние и признаване на истината. Народопсихологията го свързва със здравето, началото на живота и силата на вярата в доброто.

ПО СВЕТА

* Арабите увиват червен плат по клоните на стар дъб, за да се помолят и осигурят здраве на дете в семейството.

* В исляма ангелите носят червени тюрбани.

* Египтяните мразели червеният цвят, тъй като го свързвали с противника на боговете Сет.

* За китайците червеното е символ на живот, младост, игра.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: