Здраве и красота

Вътрешен обем

Едно от най-популярните „страшилища", свързано с бременността и раждането, това е легендата за невъобразимото разширяване на влагалището, загубата на сексуалния тонус при мъжете, които вече не получават удоволствие от секса с жена си. А всъщност...

Вътрешен обем

...ВСИЧКО ВЪЗВРЪЩА ФОРМАТА СИ

Ако последствията от раждането се отразяваха толкова пагубно на сексуалния живот, хората отдавна щяха да престанат да раждат много деца и да имат само по едно. По време на раждането супереластичните стени на влагалището действително се разтягат. Влагалището се разширява толкова много, за да може бебето да премине през родовите пътища. След раждането известно време то остава широко и в отпуснато състояние. Ще забележите тези промени, но не трябва да се стряскате, че това ще остане така за цял живот. Тонусът на влагалището се възстановява доста бързо. Възвръщането към предишния размер продължава от няколко месеца до няколко години, всичко зависи от степента на първоначалната подготовка на обкръжаващите влагалището мускули.

 ...МНОГО ЗАВИСИ ОТ МУСКУЛИТЕ

Едни от органите, отговарящи за сексуалното благополучие на нашия организъм, се явяват интимните мускули (мускули на малкия таз). При жените те обгръщат влагалището, а при мъжете пениса.

Специално за тази група мускули в края на 40-те години на миналия век гинекологът Арнълд Кегел създал система от упражнения. С помощта на тренировките докторът искал да избави своите пациенти от невъзможността да се стискат при малка нужда. Страничният ефект, обаче, бил повишена сексуална чувствителност. И именно тази „добавка" направила Кегел световноизвестен.

В хода на заниманията станало ясно, че тренираните мускули и при двамата партньори повишават способността да реагират по-силно на ласките и сексуалните дразнения, което спомага за получаването на реална власт над организма - да ускорите или забавите еякулацията.

Добре развитите „мускули на любовта" по време на произволните съкращения при полов акт леко стискат половия член на партньора. Нервните окончания на стените на влагалището се раздразват по-силно и оргазмът настъпва по-бързо. В кой момент жената ще усети върховия момент зависи само от това кога и с каква честота ще съкращава интимните си мускули. С две думи, управлявайки тази група мускули, жената може да контролира настъпването на оргазма.

Цезарово сечение

Това не е гаранция за избягването на възможни сексуални проблеми. При жените, родили с помощта на операция, шийката на матката и стените на влагалището остават същите както и през бременността, но шевът на матката отлага във времето възвръщането към половия живот.

Тренирането на интимните мускули при мъжете помага да почувстват настъпването на еякулацията, по този начин да я забавят и да продължат акта. Освен това тренировките на тези мускули са едно от средствата за профилактика на простатата.

...ИЗХОД ИМА

Ако по време на бременността изпълнявате редовно упражненията на Кегел, проблемите с промяната в размерите могат изобщо да не ви засегнат. Развитите, упражнявани интимни мускули ще върнат влагалището в предишната му форма за около четири - шест седмици. Слабите мускули трябва да се тренират допълнително, използвайки същите упражнения. Критерият за определянето на слаби мускули е неконтролируемите изпускания по малка нужда по време на бременността и особено след раждането.

Възстановяването на формата след раждането на бебето може да се прави не само вкъщи, но и във фитнеса и на курсовете за родители.

Тест за качество

На Изток преди десетки години съществувал тест за прием в харем. Трябвало жената да държи на главата си запалена свещ и без да извършва никакви движения, докато седи върху мъжа, да го докара до оргазъм, използвайки само интимните си мускули. След раждане, в харема оставали само тези, които не са загубили способностите си.

...ЩЕ ПОМОГНАТ ПРОСТИТЕ ДВИЖЕНИЯ

Преди да пристъпите към упражненията, трябва да проумеете, че тренирате себе си. Идентификацията може да се направи по следния начин: освобождавайки пикочния мехур, пробвайте да прекъснете процеса, в този момент „любовните мускули" се напрягат. При мъжете, по време на работа с тези мускули, половият член се помръдва.          

Не е просто играчка

Още един начин да възстановите еластичността на влагалището след раждане - тренировки с помощта на вагинални топчета. Нужно е да ги поставите вътре, докато сте легнали, а после да се изправите и да се опитате да ги задържите там. Отлично упражнение за трениране на мускулите на стените на влагалището и допълнително удоволствие. Съществуват топчета с вибрации, те стимулират т.нар. точка „G" и тренировките с такива топчета обикновено водят до оргазъм. 

Ако от раждането са минали вече 12-15 месеца и въпреки положените усилия вие все още не сте доволни от размерите на влагалището си - има специална пластична операция за събирането му. Въпреки това, преди да прибегнете към нея, се замислете за това, че е възможно в бъдеще да поискате да родите още едно дете. А тогава травмите ще са неизбежни.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

Сподели: