Бременност

Вътрешно пространство

В един или друг момент от бременността всяка бъдеща майка разбира, че тазът има дъно и че това дъно е от изключително значение за лекото раждане и за възстановяването след раждането.

Вътрешно пространство

Какво представлява тазовото дъно, какви са функциите му и защо е важно да го поддържаме в добра форма? Нека надникнем във вътрешното пространство на жената!

Малко анатомия

Тазовото дъно (или перинеумът) се състои от мускули и тъкани, които затварят таза отдолу. От там идва и названието "тазово дъно". Главната задача на тези мускули е да задържат във вътрешното пространство това, което трябва да остане там винаги (става дума за вътрешните полови органи) или до определен момент (урината, изпражненията). Разтегнати във формата на хамак, мускулите на перинеума заемат пространството между опашната кост и пубиса (костта, образуваща предно-долната част на таза), покрай аналния отвор, влагалището и уретрата (пикочния отвор). Те са добре кръвоснабдени, умеят да се стягат и отпускат. Освен това имат особена чувствителност, тъй като в тях се намират много нервни окончания.

Ако тонусът на тези мускули е в норма, значи вътрешните полови органи (матката, влагалището) и пикочният мехур няма да променят положението си, т. е. няма да се "свлекат". Но ако възникне някакъв проблем (например, мускулите на тазовото дъно получат травма по време на раждане или бъдат повредени от прекомерно физическо натоварване) и тонусът отслабне, то стените на влагалището могат да започнат да се свличат, а впоследствие могат да бъдат последвани от матката и пикочния мехур.

Впрочем, причините за протичащите промени могат да бъдат и други: не на последно място стои наследствеността и генетичната предразположеност. Често мускулите губят тонус заради лошото качество на съединителната тъкан, което се влошава с времето и зависи от начина на живот. Напълно очевидно е, че тези от нас, които често носят тежести или са преминали през не едно раждане, имат повече "шансове" да се срещнат с подобни проблеми. А понякога те възникват и при съвсем млади момичета. Много е лесно да се разпознаят симптомите: първият сигнал е незадържане на урина при кашлица, силен смях, кихане, подскоци или бягане. Ако това се случи, значи налягането на пикочния мехур превишава силата на съпротивление на перинеума. Защо се случва така? Да повторим: често причините се крият в това, че жената води прекалено активен начин на живот или пък има чисто "лични" причини, поради които коремните мускули понякога се напрягат повече от обикновено: при астматична кашлица или кашлица на пушач, затруднения при ходене по голяма нужда, професионален спорт, например вдигане на тежести.

Защо е важно да обърнем внимание?

Както вече стана ясно, перинеумът изпълнява важни задачи. Слабите мускули на тазовото дъно могат да станат причина за много нарушения във функционирането на ред органи. На първо място това е самопроизволното изпускане на урина. Освен това, вследствие на снижен тонус на мускулите на тазовото дъно могат да се появят проблеми по време на полов акт - болезнени усещания, липса на оргазъм, спазми на мускулите около влагалището. Друг проблем - свличането на влагалището и матката. Основните симптоми са: дискомфорт при ходене по голяма нужда, случайни незначителни влагалищни кръвотечения, чести влагалищни възпаления, загуба на контрол върху уринирането.

Много често именно бременността е повод да се замислим за мускулите на тазовото дъно. По време на бременността е особено важно да се тренират тези мускули, тъй като именно върху тях ляга поддръжката на плода. Силните мускули облекчават износването на бебето, а също така помагат по време на раждането. Колкото по-еластични са те, толкова по-леко и безболезнено протича раждането, по-малък е и рискът от разкъсвания. Като своеобразна врата, през която бебето идва на бял свят, перинеумът трябва не само на време да се разтвори, но и да се затвори. За тази цел механизмът на работа трябва да е добре регулиран. Стимулирането на кръвоснабдяването в областта на тазовото дъно след раждането ускорява заздравяването на шевовете (ако има такива).

Профилактични мерки

Основните два въпроса, на които следва да обърнете внимание по време на бременността, са: как да намалите натоварването върху тазовото дъно и как да увеличите съпротивлението на неговата мускулатура.

1. Правилна стойка

Най-често срещаната стойка на една бъдеща майка е широко разтворени крака, гърбът извит назад, коремчето изпъчено напред. И това е естествено, тъй като най-лесно се пази равновесие. Но колкото по-кръгло става коремчето ви, толкова по-голямо натоварване изпитва перинеумът. А ако се вземе предвид, че хормонът прогестерон, чиито нива по време на бременността значително се увеличават, отпуска мускулите и съединителните влакна, то тазовото дъно изпитва сериозни затруднения. Именно поради тази причина, независимо от всички обстоятелства, по време на бременността гърбът трябва да бъде изправен. А за укрепването на мускулите на гърба най-добре правете гимнастика.

2. Добра перисталтика

Препълнените черва и силното напъване при ходене по голяма нужда влияят негативно на тонуса на тазовото дъно. Ако затрудненията са станали част от ежедневието ви, трябва да обърнете внимание на диетата си - пийте повече течности, движете се повече, консумирайте повече храни, богати на фибри. Към медицински препарати прибягвайте единствено и само по лекарско предписание.

3. Правилно напъване

Вторият период на раждането (напъните) се смята за най-важен, тъй като именно тогава е много важно правилното поведение на майката - да слуша инструкциите на акушерката, да напъва само по време на контракция, да напъва дълго и плавно, да напряга коремните мускули и да отпуска перинеума. Така се предпазва от травми и нежелани промени впоследствие.

4. Гимнастика и пак гимнастика

За укрепване на тазовото дъно и за увеличаване еластичността на мускулите му помага упражнения за разтягане и упражненията на Кегел.

Упражненията на Кегел

В края на 40-те години на ХХ век американският акушер-гинеколог Арнолд Кегел предложил на своите пациентки, страдащи от самопроизволно изпускане на урина при кашлица, смях или кихане, комплекс специални упражнения. Във времето на

д-р Кегел тези проблеми се решавали само с хирургическа намеса. Той учил своите пациентки да развиват мускулите на перинеума посредством множество съкращения - точно така обикновено се разработват всички мускули в човешкото тяло. Д-р Кегел разбирал, че колкото по-силни са мускулите на тазовото дъно, толкова по-добре те ще държат урината. По-късно забелязал, че пациентките, които преуспели с разработката на мускулите, не само се справили с проблема си, но и започнали да изпитват по-силни оргазми (а някои даже за първи път разбрали какво е оргазъм). В днешни дни е добре известен положителният ефект на упражненията на Кегел, в това число и за мъжете.

На тренировка

Преди всичко трябва да почувствате кои точно мускули ще тренирате. За тази цел в тоалетната опитайте няколко пъти да спрете уринирането. Така се напрягат входните влагалищни мускули. След като усетите как точно работят, може да започнете с тренировките.

Упражненията на Кегел се състоят от три части:
1. Бавно стягане:
- Напрегнете мускулите все едно се опитвате да спрете уринирането
- Бавно пребройте до три
- Отпуснете
Упражнението се усложнява, ако задържате в стегнато положение 5-20 секунди, после бавно отпускате. Или пък, ако стягате поетапно (все едно се качвате/спускате с асансьор) - стягате леко, задържате за 3-5 секунди (1 етаж), след това стягате още и пак задържате (2 етаж) и така докато стигнете своя таван. Отпускането също става поетапно.
2. Съкращения
- Стягате и отпускате перинеума колкото може по-бързо
3. Изтласкване
- Леко напънете надолу като при дефекация или раждане.
Упражненията на Кегел имат ред предимства: може да ги правите практически навсякъде - докато карате кола, по време на разходка, пред телевизора или в леглото, преди да станете. За тези тренировки не ви е необходим спортен екип. За това, че тренирате, знаете само вие.

В началото на занятията може да се окаже, че мускулите ви не искат да остават напрегнати по време на бавните стягания или пък няма да можете да изпълнявате стяганията достатъчно бързо или ритмично. Това е така, защото мускулите все още са слаби. Не се отчайвайте, контролът върху тях се установява с практиката!

Автор: Петя Лечева

 

 

Сподели: