Бременност

Вътреутробна хипоксия

Диагнозата пренатална фетална хипоксия, с други думи кислороден глад на плода, винаги е предизвиквала огромно безпокойство при бъдещите майки.

Вътреутробна хипоксия

В главите им бушуват въпросите какво е това заболяване, какви са последиците от него и какво трябва да се направи, за да се предотврати то.

Хипоксията е симптом, явяващ се  като резултат от различни заболявания и състояния от страна на майката или плода, вследствие на което  у бъдещото бебе могат да се развият различни болестни състояния. В основата на тези болестни състояния стои недостатъчното снабдяване на плода с кислород /хип - недостатъчно и -оксия - кислород/.

Защо се появява хипоксията

Факторите, които водят до това заболяване, са много. На първо място - заболяванията на майката. Анемията е сред тях - с други думи  - понижаване на нивото на хемоглобина.

Ако бременната страда от сърдечни заболявания и хронични белодробни болести, се появява недостатъчно добро кръвообращение и се стига до смущения по пътя „майка-плацента-плод".

Заболявания на дихателната система от типа на бронхити също оказват влияние върху неблагоприятното протичане на бременността. Те стават причина за нарушения в дихателния процес, което от своя страна предизвиква хипоксия в органите на бъдещата майка и като резултат - в плода. Болестите на бъбреците, диабетът също могат да доведат до появата на хипоксия. Други причини са нарушенията в кръвотока на плода-плацента, както и различни усложнения, появили се в хода на бременността.

Заболяванията на малкото човече могат да доведат до хипоксия - резус-хемолитична болест, пренатална инфекция, вродени аномалии, компресия на голяма глава при раждането. Както виждате, причините са много.

Защо това заболяване е опасно

Недостигът на кислород води до нарушения в дейността на организма,  причинява промяна в метаболитните процеси. В различните срокове на бременността има различни последици за по-нататъшното развитие на плода. В по-ранните периоди е причина за появата на аномалии при бебето, забавя развитието на ембриона. С напредването на бременността недостигът на кислород води до забавен растеж на мъничкото човече, до увреждания на централната нервна система, понижава адаптивните способности на новороденото. Трябва да се отбележи, че организмът на плода има добри компенсаторни способности, които са необходими за поддържането на нужното ниво на кръвообращение. Това се постига чрез повишената честота на сърдечната дейност на бебето (150-160 удара в минута), специалната хемоглобинова структура при плода, която улавя и запазва кислорода по-добре, отколкото прави това хемоглобинът при един възрастен.

Развитие на плода

Хипоксията намалява степента на съзряване на мозъчните структури на плода след 6-11-ата седмица от развитието му, причинява нарушения в структурата и функциите на кръвоносните съдове, понижава степента на съзряване на кръвно-мозъчната бариера - система на мозъчна капилярност, и това нарушава нормалните функции на мозъка.

Ниската степен на хипоксия обикновено не оказва влияние върху бъдещото здравословно състояние на бебето. Сериозното състояние е придружено от исхемия - области с недостиг на кръвообращение и некрози при различни органи, което води до необратими последици. След появата на бял свят, при новороденото  се появяват неврологични смущения, които варират - от функционални нарушения до значително изоставане в психомоторното развитие на кърмачето.

Диагностициране

Можете да се съмнявате, че е  налице фетална хипоксия при промяна в обичайните движения на плода, в обичайните усещания на бременната жена, свързани с движението на плода. Това се отнася за бременност със срок 28-30-а гестационна седмица. В началния стадий хипоксията на плода се характеризира с учестяване на движенията на плода, като след задълбочаването на патологичното състояние движенията отслабват и стават вяли.  Всяко съмнение у бъдещата майка за необичайни детски движения изисква незабавна лекарска намеса и провеждане на изследвания - като ехография на бременната и фетална ехография, кардиотокография и доплер, изследване на амниотичната течност, лабораторна диагностика. Забавянето на растежа на плода е признак на хипоксия.

Кардиотокографията е едно от модерните изследвания за оценка на състоянието на плода по време на бременност.  Ето какво представлява - със специален уред се измерват сърдечният ритъм на бебето, както и контракциите на матката. Така се показва състоянието на детето, както и дали до него достига достатъчно кислород.

 Оценката на заболяването се провежда въз основа на оценка на стойностите на плода и неговите движения. Това изследване е от основно значение  - особено по време на раждане.  Специалистите правят две диаграми - едната показва сърдечните стойности на плода, а другата - на движенията му.

Същевременно се регистрират контракциите на матката. След като лекарите оценят как се променят ударите на сърцето в зависимост от движенията или родовата дейност, те могат да оценят състоянието на бебето. Това изследване се прави през третия триместър на бременността - след 32-ата седмица.

Доплерът е ултразвук, който проследява кръвоснабдяването на плацентата и пъпната връв и ако там има нарушения, появата на хипоксия не е изключена.

Ултразвукът също е много важен при диагностицирането на заболяването. От имплантацията до раждането се проследява състоянието на амниотичната течност - количеството и цветът й.

Амниоскопията е изследване на мехура на плода с помощта на ендоскопски инструмент, който се поставя в шийката на матката. В случай че бременността протича нормално, амниотичната течност е безцветна и почти чиста. Оцветяването й в зелено с мекониум е един от признаците на феталната хипоксия.

Лечение

Всички болестни състояния у бременната жена - анемия, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, болести на обмяната и пр., които предизвикват нарушение в снабдяването на плода с кислород, трябва да бъдат активно лекувани.

Ако лекарите се съмняват за наличие на болестта, те хоспитализират бременната жена или я изпращат в специализиран център за изследване на състоянието на плода, за да открият каква е причината за хипоксията. Медикаментите, които нормализират метаболитните процеси, са също от огромно значение. Ако няма резултат от провежданата терапия, ако състоянието на плода се влоши и бременността е достигнала 28-ата седмица, се предприема цезарово сечение по спешност. При всички положения се взема адекватно решение от специалистите за това какви действия да се предприемат за успешната поява на бебето на бял свят.

Профилактика на състоянията, предизвикващи хипоксия у плода:

Всички съществуващи отпреди бременността заболявания трябва да бъдат активно лекувани и компенсирани, възникналите по време на деветте месеца болести следва да се третират също активно, бременната жена трябва да спазва специален лечебно-хранителен режим, който регламентира двигателен режим и почивка съобразно състоянието.

Ако няма противопоказания, очакващата дете жена може да прави аква гимнастика в комбинация с комплекс от дихателни упражнения. Те допринасят за по-добра релаксация на тоновете в утробата, за интензификацията на метаболитните процеси в организма както на майката, така и на плода. Като резултат от цялата тази превантивна дейност се намаляват рисковете за бебето и майката.

Автор: Милена Викторова
Консултант: д-р Валентин Шкодров, акушер-гинеколог, ДКЦ 18

 

 

Сподели: