Здраве и красота

Във форма с колан за след раждане

Колкото и да сте благодарни на доскорошния дом на детето си за деветмесечния уют, който му е предоставил, време е да го върнете в обичайния му вид.

Във форма с колан за след раждане

„Знам, че много жени се притесняват как ще се промени животът им и как ще изглеждат след раждането. Затова искам да им кажа: можете да сте майка и в същото време да се забавлявате, да бъдете секси, да имате мечти и да живеете и за себе си“. Вдъхновяващите думи на Бионсе след появата на дъщеричката й Блу Айви със сигурност са накарали много мамчета да продължат да се грижат за външния си вид със същата отдаденост, както и преди бременността да ги повлече в света на радостта от предстоящата среща с бебчо. И ако beauty ритуалите от периода ви на дама без ангажименти към сладко невръстно същество са били свързани предимно с желанието винаги да сте на гребена на модната вълна, днес имате нова цел номер едно. Да, коремът.

Коремът след раждането

Свалили сте излишните килограми, справили сте се със следродилната депресия и сте се приспособили към ритъма на непознато досега ежедневие. Остава само един детайл, за да бъдете в графата „Пак съм си аз“. Прибирането на корема е сред най-важните, но и трудно постижими задачи. Колкото и да ви се иска още от излизането от родилната зала всичко да е както преди, заредете се с търпение.

Отпуснатият корем е резултат от еластичността на мускулите и кожата. Растейки в утробата ви, малкото човече заема голяма част от пространството, което с напредването на месеците става все по-недостатъчно. Така се стига до разпъване на кожата и коремните мускули. Прибирането на корема зависи най-вече от това доколко се поддава на разтягане вашата мускулна тъкан. Колкото по–еластична е тя, толкова по–бързо ще възстанови своята първоначална форма. Обикновено това се случва около 2–3 месеца след раждането. При жени, чиито мускули не са особено еластични, прибирането на корема отнема повече време. 

Плоският корем не е мираж, ако помогнете за преобразяването му със спорт. Така постъпва и при двете си раждания колумбийката Шакира, майка на синовете на Жерар Пике - Милан и Саша. Певицата изуми света с перфектно тяло и стегнат корем след като дари футболиста на Барселона с момчетата. В интервю за списание „Shape“ откритието на Глория и Емилио Естефан разкри, че бързото й възстановяване е резултат от редовни занимания с нашумялата зумба. Освен това фокус в тренировките на къдрокосата блондинка са били упражненията за стягане на коремната мускулатура.

Коланът като разумен и осъзнат избор

В стремежа си да се наслаждават на прекрасна следродилна визия, немалко майки се сдобиват с текстилен помощник. Коланът за след раждане е вид стягащо бельо, което помага за прибиране на коремните мускули. Аксесоарът се радва на голяма популярност и печели много положителни отзиви за ефективността си.

Въпреки това, обаче, се срещат мнения дали всъщност използването на колан след раждане носи ползи. Противниците на колана са на мнение, че заради стегнатостта си той може да доведе до киселини в стомаха и инфекции. Носейки го през целия ден, дамите притискат стомаха, тънките черва и дебелото черво. А натискът върху вътрешните органи повлиява най-вече тези, отговорни за храносмилането и отделителната система. Ако коланът за след раждане е прекалено стегнат, може да си докарате подуване на стомаха, болка в корема и газове.

Колкото и противоречиви да са оценките за продукта, не бързайте с решението да го прилагате или не. За да прецените дали да се доверите на подобен помощник в завръщането си сред щастливките с плосък корем, консултирайте се с лекар.

Преди да поставите колана, имайте предвид, че типът раждане оказва влияние върху употребата му. При жените, родили нормално, използването може да стартира почти веднага - няколко дни след като сте се запознали с наследника си. Довели ли сте го на този свят със секцио, изчакайте около месец заради сериозния разрез, който изисква повече време за възстановяване. Важно е да се уверите, че шевовете са зараснали и няма опасност за здравето ви.

Помислете добре и по отношение на препоръчваните от инструкторите коремни преси. При раждане по естествен начин можете да започнете изпълняването им без проблем. Докато за родилите с цезарово сечение се изчаква поне два месеца след раждането, за да се избегнат разкъсвания.

Видове колани

Съществуват два вида колани за след раждане – тип бельо и колан. Коланът е широк ластичен пояс, който обхваща територията от под бюста до под корема. Моделите от този вид са създадени с възможност за регулиране на стегнатостта, за да може да се използват повече време. Другият вид колан е интимно бельо, подобно на боксери, започващо от под бюста до средата на краката. По този начин се прибира не само стомахът, но и другите проблемни части.

Можете да купите подходящия модел колан за след раждане от специализираните магазини за бременни, където се предлагат различни вариации на аксесоара. Не е изключено да намерите подобен артикул и на щандовете за дамско бельо. От съществено значение е да се спрете на модел, съобразен със състоянието ви и с целите, които си поставяте.

Мнението на специалиста:

Д-р Валентин Шкодров, акушер-гинеколог

Употребата на колан след раждане ускорява възстановяването на родилката. Необходимо е коланът  да не е много стегнат и да не се разчита само на него, а да се съчетае с определена физическа активност с цел възстановяване на коремната стена.

 

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Валентин Шкодров, акушер-гинеколог, www.topexperta.com

 тел. 0888732896

ДКЦ 18, кабинет 307

 

 

 

Сподели: