Раждане

Във форма след секцио

Възстановяването след секцио е по-бавно и трудно, отколкото след естествено раждане.

Във форма след секцио

Затова е важно да сте готови за този период - за да минете по-леко през него, ще ви трябва търпение.

Грижи за родилката след операцията

Обикновено първите 24 часа, след като бебето ви се е появило на бял свят с цезарово сечение, вие оставате в следоперативна зала, където се следи какво е състоянието ви. Лекарите и сестрите редовно контролират жизнените ви показатели, раната от операцията, намаляването на размера на матката, количеството на вагиналното ви течение. То се нарича лохии и се  състои от кръв и мъртви клетки, отделящи се от стените на матката. В първите няколко дни то ще има тъмночервен цвят, като постепенно ще започне да избледнява. Ако всичко е наред, акушерката ще махне катетъра 12 часа след операцията.  

Не се опитвайте да ставате сами, акушерката трябва да ви помогне за това и да бъде до вас, докато ходите. Дори отиването до тоалетната може да се окаже трудно, но се опитайте да се движите, защото това е важно за вашето възстановяване. Жената след секцио се чувства слаба, боли я раната от операцията, вие й се свят, гади й се. Затова е под постоянен контрол, за да не падне и да не се нарани. Първият ден след операцията родилката приема само течности, на втория - каши и едва на третия ден започва захранването, и то с лека диетична храна. Желателно е поне седмица или две да не се натоварва храносмилателният тракт с тежки храни.

Бунтът на хормоните

Жената, която ражда естествено, преминава през големи хормонални промени по време на раждането и тези промени й помагат да се адаптира по-лесно в следродилния период. При майките след секцио положението с хормоните е по-сложно. В един момент сте в добро настроение, дори еуфорично, в следващия сте тъжна и депресирана. Ще са ви нужни много спокойствие и търпение, за да се справите с тези променливи настроения. Не се поддавайте на негативни мисли, представяйте си само хубавите моменти, които ви очакват с вашето бебе.

Вече сте си вкъщи

Когато се върнете у дома, ще имате нужда от помощ. Болките и неразположенията от раната ще продължат около две седмици. След това ще може да се движите повече. В никакъв случай не вдигайте тежко поне три месеца от деня на секциото. Не забравяйте, че раната ви е не само външна, но се изисква и вътрешно възстановяване. Най-тежкото, което можете да вдигате, е бебето. Когато преминат болките и неразположението от оперативната намеса, ще започне да ви притеснява коремчето ви. Имайте предвид, че прибирането му става по-бавно след секцио, отколкото след естествено раждане. Всички жени си задават въпроса, кога могат да започнат да правят упражнения, за да възстановят фигурата си. След 6-8 седмици вече ще сте в състояние да започнете упражнения, но умерено и задължително, след като ви е прегледал вашият гинеколог.

Кървенето (лохиите) трябва постепенно да намалее, въпреки че вероятно ще продължи до 6 седмици. Постепенно трябва да промени цвета си от тъмночервен до розов и накрая - бял или жълтеникав. Ако продължава да е обилно дълго време, обадете се на гинеколога си.

Белегът

Следете неговото състояние, за да сте сигурни, че нямате инфекция. Проверявайте дали не е топъл, зачервен, подут и дали не сълзи. Ако болката става по-силна, не подценявайте това. При най-малкото съмнение веднага се свържете с вашия лекар. Пригответе си по-свободно и задължително - памучно, бельо, както и широки дрехи за първите две седмици след секциото. В началото белегът ще е леко подут и ще е по-тъмен от кожата ви, но ще започне да намалява през първите шест седмици след раждането. Обикновено белегът е дълъг от 10 до 15 см и има дебелина около 3 мм. Докато зараства, белегът постепенно избледнява и накрая остава с дебелина 1,5 мм.

Автор: Мила Попова
Консултант: д-р Любомир Дамянов - председател на УС на Асоциацията на българските гинеколози Тел. 0888 921 924

 

Сподели: