Lifestyle

Възглавницата на бебето

Според специалистите, до 2 години детето не се нуждае от възглавница.

Възглавницата на бебето

Но когато настъпи моментът за избор на важния за съня и почивката аксесоар, много от родителите ще се изправят пред въпроса как да изберат най-подходящата възглавница. Основните критерии за избор трябва да бъдат формата, размерът, дебелината, мекотата и видът на пълнителя.

Възглавница за дете на 1 година, както вече казахме, не е необходима. В периода около втората годинка на детето стандартните размери на възглавницата са 40х60 см, като дебелината трябва да е приблизително равна на ширината на рамото на детето. Тези параметри остават валидни при избора на възглавница и за по-големи деца. А сега да преминем към подробностите.

Дебелина и твърдост на възглавницата

Възглавницата трябва да поддържа главата и шията във физиологично правилна позиция. На твърде висока възглавница шията се огъва неестествено, на твърде ниска – главата се отмества назад. Ако възглавницата е твърде мека, главичката потъва в нея. Следователно, слабоеластична възглавница със средна твърдост е идеалният вариант.

Размери

Тук има значение възрастта на детето. Идеалният размер на възглавницата за дете от 2 до 7 години е 50x40 см, а за децата над 7 години – 60x40 см. Освен това, размерът на възглавницата трябва да съответства на ширината на леглото на детето, така че докато спи, да не се изтърколи от нея.

Пълнители

  • Пух и пера от водолюбиви птици

Предимства: пълнителят запазва топлината, абсорбира и изпарява влагата.

Недостатъци: Меката възглавница не може да поддържа гръбнака и вратлето на детето по време на сън в желаната позиция. Пухът може да причини алергии, причинени от микроскопичните паразити, които живеят там и техните отпадъчни продукти.

  • Естествена овча вълна

Предимства: Главичката не се поти на такава възглавница.

Недостатък: Вълната бързо се слепва.

  • Растителни пълнители (памучна вата, елда или оризови люспи)

Предимства: памучната вата е най-обикновеният материал. Люспите от елда непрекъснато се разсипват, така че възглавницата лесно приема и поддържа желаната форма, осигурява надеждна опора. А и люспите пропускат въздух. Ако е необходимо, пълнителят може да се извади и твърдостта на възглавницата да се регулира. Памучната вата и люспите не предизвикват алергии.

Недостатъци: памучната вата бързо абсорбира миризми, сляга се, поради което повърхността на възглавницата става неравна.

  • Синтепон

Предимства: лек материал, не предизвиква алергии, без мирис, дишащ, пере се и съхне бързо.

Недостатък: при постоянното използване на такива възглавници върху тях се образуват вдлъбнатини, които не могат да бъдат поправени.

  • Холофайбър (синтетичен материал с еластична структура)

Предимства: мек и пухкав, лесно запазва формата си, осигурява опора за врата и гръбнака.

Недостатък: материал с кратък живот.

  • Латекс и полиуретанова пяна (използвани при производството на детски ортопедични възглавници)

Предимства: „помнят“ формата на главата, не се поддават на деформация, дишащи.

Недостатък: висока цена.

Колко често трябва да се сменят възглавниците?

  • Необходимо е да перете възглавницата поне веднъж на всеки 3 месеца.
  • Възглавницата трябва да се сменя на всеки 3 години.
  • Калъфката за възглавница се пере поне веднъж седмично.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: