Детска психология

Възпитайте лидер

Ако искате детето ви да върви по своя път с увереността на вдъхновител, изграждащ нов свят с идеалите си, научете как да възпитате истински лидер.

Възпитайте лидер

Стив Джобс, Махатма Ганди, Нелсън Мандела. Зад тези имена стоят колосални успехи, незаличими следи в историята и непоколебима воля за промяна. Независимо от това дали са допринесли за заличаването на социалното неравенство, извоюването на независимост на страната си или стремглавия прогрес на технологиите, емблематичните личности будят възхищение с притежаването на качество, гарант за смислен и достоен живот – лидерството. Умението да увличаш околните в идеите си и да ги мотивираш да работят с ентусиазъм за реализирането им е не само черта от характера, с която се раждаш, но и привилегия, заслужена с упорит труд.  

Неотдавна британският премиер Уинстън Чърчил бе обявен за най-почитан лидер от предприемачите в света. Политикът, известен най-вече с ролята си по време на Втората световна война, е изборът на 1300 бизнес лидери от 68 страни, участвали в проучването на гиганта за финансови услуги PricewaterhouseCoopers през 2012 г.

Предоставяйте избор

Ежедневието на лидера е изпъстрено с различни избори. Нека малчуганът свикне с това отрано. „Как искаш да се облечеш утре?“, „Палачинката с мед или с шоколад да бъде?“, „Футбол ли да играем, или баскетбол?“. Предоставяйки на хлапето възможност за избор, развивате умението му за взимане на решения, имащо основна роля в изграждането на характер на водач.

Позволете поемането на рискове

Не предпазвайте малкото човече от грешки. Така то винаги ще разчита на вас, лишавайки се от удовлетворението да излезе от евентуален провал със собствени усилия. Няма нищо страшно, ако детето падне. Следващия път ще знае, че тичането по заледена улица не е особено разумна идея – прозрение, придобито от личен опит, а не потвърждение на казаното от мама.

Не прекалявайте с комплиментите

Да, страхотно е да се гордеете с малкото човече, но честите комплименти ще му попречат да покаже потенциала си. Чува ли редовно, че се е справило успешно, думите ви ще загубят стойността си. Научете хлапето да не разчита на положителната оценка на другите. То трябва да положи нужните усилия и да изпита радостта от ефекта им. „Мамо, гордея се със себе си“ е фраза, която много родители мечтаят да чуят. За да бъдете и вие от тях, използвайте поощренията с мярка.

Не се намесвайте при проблем

Със сигурност е трудно да гледате отстрани, когато наследникът ви има някакво затруднение. Но е в негов интерес да не се намесвате. Например, мъничето се е скарало със свой съученик и отказва да играе с него. Вместо да разследвате конфликта, оставете малчуганите сами да изгладят неразбирателството. По този начин вашето съкровище ще знае как да излиза от всяка ситуация.

Окуражавайте

За да отгледате лидер, изключете от речника си думата „невъзможно“. Иска ли дребосъчето да опита нещо ново, задължително го подкрепете. Обяснете му, че изходът може и да не е добър, но това, че не се е отказало, е безценно.

Не очаквайте съвършенство

Не очаквайте и мързел. Възпитайте детето да дава най-доброто от себе си и се уверете, че го прави.

Давайте пример

Безполезно е да изнасяте монолози за успеха пред мъника, ако поведението ви не е отражение на казаното. Затова показвайте на хлапето с ежедневен труд и постоянство как зад всеки триумф има отдаденост и самоотверженост.

Правете необичайното

Лидерите, уважавани и до днес заради постиженията си, са били с нестандартно мислене, рушащо стереотипите. Ето защо е важно детето да види, че понякога на пръв поглед щури занимания водят до големи победи. Отидете по анцуг в банката, или гарнирайте пържените картофи с конфитюр. Резултатът от налудничавите ви действия ще е да се огледате в очите на малък човек с мащабно разбиране за света и възможностите, които предлага той.

Дарявайте увереност

Не допускайте хлапето и за миг да се съмнява в способностите си. Самочувствието се гради трудно, но с точните аргументи можете да накарате мъничето да повярва в себе си. Кажете му, че всяко препятствие го прави по-добър и силен. А изпълнените с предизвикателства пътища са най-сладки.

Бъдете родител на СВОЕТО дете

Много мами и татковци гледат децата си по общоприетия модел, смятайки, че присъствието в матрицата на тесногръдието е повод за гордост. Не бъдете част от графа „Скука“ и научете с какво се отличава детето ви. Разберете какво го прави лидер и усъвършенствайте тази част от същността му.

 

Автор: Ива Лалова

 

 

 

Сподели: