Тя и Той

Възрастовата разлика в любовта (когато той е по-възрастен от нея)

Любовта винаги е властвала над нас, което пък почти винаги е пораждало конфликти с разума. Той от своя страна е подчинен на фактори като благоприличие, принципи и, разбира се, обществено мнение. Един от най-ожесточените сблъсъци във влюбената душа е причи

Възрастовата разлика в любовта (когато той е по-възрастен от нея)

Любовта винаги е властвала над нас, което пък почти винаги е пораждало конфликти с разума. Той от своя страна е подчинен на фактори като благоприличие, принципи и, разбира се, обществено мнение. Един от най-ожесточените сблъсъци във влюбената душа е причинен именно от съобразяването с това какво мислят околните. За съжаление хората винаги са били крайно критични, когато става въпрос за личния живот на другите. А една от най-пикантните теми за подобен род разговори е връзката между младо момиче и значително по-възрастен от нея мъж.

КАКВО ТЪРСИ ТЯ

Човек няма краен срок за влюбване или пък ограничения на базата на възраст, раса, че дори и на пол. В основата си любовните връзки между партньори на различна възраст се опират най-вече на характерната за повечето жени ранима същност - на желанието й да се чувства стабилна и да има на кого да разчита в трудни моменти. Но за съжаление цялата тази опора в повечето случаи остава неоткрита сред връстниците на съвременната млада жена, която, въпреки че пледира за своята независимост и желание за развитие във всевъзможни насоки, крие в себе си едно плахо дете, което иска да бъде защитавано.

Причините за влюбването на жените в значително по-възрастни от тях мъже се коренят главно в това, че те надрастват собственото си поколение и се ориентират към сериозен, отговорен и улегнал партньор, който да ги кара да се чувстват сигурни и стабилни във всяко едно отношение. И те го откриват в лицето на по-възрастен от тях човек. Това обаче не означава, че жената страда от някакви комплекси за малоценност или пък от възприятието, че без помощта на някого няма да може да се справи сама с трудностите в живота.

Истината е, че при такива връзки голямата разлика във възрастта отстъпва пред моралните ценности, които свързват партньорите, като еднаквите виждания за живота, принципите за семейството и общите интереси.

Все пак характерна черта на младите е тяхната нетърпеливост, а когато се отнася до връзка с връстници, дамите трябва да се заредят с огромна доза търпение, за да изчакат момчето да се превърне в мъж. Затова за жените е много по-лесно направо да се ориентират към по-възрастен партньор.

КАКВО ТЪРСИ ТОЙ

Мъжете, които търсят по-млада жена, подсъзнателно я възприемат като лична машина на времето, която да им върне самочувствието, годините и младостта. Те са имали възможността да бъдат с жени на тяхната възраст и са се наслаждавали на тяхната красота, жизненост и елегантност. Но с годините половинките им са изгубили своя чар и сексапил, което неминуемо напомня на мъжа, че и неговата привлекателност е започнала да отбелязва спад. В очите на младата жена те виждат възхищението, опиянението и респекта, който им е необходим, за да се почувстват отново желани. А освен всичко друго атрактивността на младите жени възвръща самочувстието на по-възрастните мъже и ги кара отново да изпитат гъделичкащото усещане, че все още има с какво да привлекат не само една жена, но и едно момиче.

КОНФЛИКТЪТ МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА

Разбира се в подобен род отношения в определен момент възниква и проблемът с конфликта между поколенията. Рано или късно се появява съмнението, че той е с нея само заради секса, красотата и младежкия й дух. Мъжът пък започва да се опасява, че жената е с него само заради облагите, които й носи връзката им. Все пак различните поколения имат различни интереси, начин на живот, вкусове. Младата жена има типичната за връстниците си енергия, неопитност и жизненост. Мъжът от своя страна трудно успява да смогне на темпото й в желанието си да й угоди - неговите предпочитания най-често са свързани с нуждата от улегналост, спокойствие и отдих. Все пак той си е поживял, когато е бил на възрастта на половинката си. Тази пропаст често се оказва подводен камък за отношенията. Жената е изправена пред емоционална и рационална дилема - да бъде с мъжа, който благодарение на опита си, натрупан с годините, може да й осигури това, което връстниците й не могат. Другата й опция е да живее живота си по начин, отговарящ на възрастта й, като пренебрегне желанието си за сигурност и стабилност. Мъжът от своя страна също се бори със своята дилема - да бъде с жена на неговата възраст, която е израснала с проблемите и радостите на неговото поколение и с която вероятно имат доста повече допирни точки. Алтернативата му е да бъде с някое младо девойче, което значително повдига не само самочувствието му, но което всекидневно да го докарва до нуждата да използва енергийни стимуланти, за да издържа на темпото й.

Но както мъжете, така и жените са склонни на компромиси. И невинаги те имат благороден характер. Явлението „златотърсачки" на „чичко-паричко" вече не е непознато на никое общество - младите момичета често се ориентират към мъже, с които имат доста голяма разлика в ЕГН-тата си, най-вече заради материална стабилност, която им носи подобен род връзка. Вероятността жената да бъде с по-възрастен от нея мъж само заради парите и властта му, натрупани през годините, е равносилна и еднакво вероятна с възможността мъжът да е с по-млада жена, заради желанието си да се наслаждава на младостта и атрактивната й визията, които все още не са засегнати от годините.  Но въпреки всичко, когато и от двете страни има наличие на задоволяване на собствените интереси и използването е взаимно, не би трябвало да има нито обидени, нито наранени в подобна връзка.

Разликата в годините, като фактор, оказва сериозно влияние върху любовните и интимните връзки на човек. В определена възраст ние проявяваме склонност към по-сериозно обвързване, а в друга сме значително по-свободолюбиви. За съжаление при мъжете и жените тези периоди не съвпадат спрямо възрастта им. Затова често се получават скокове между поколенията с цел задоволяването на потребностите, нуждите и желанията, които отговарят на собствената ни преценка за нивото на развитие на живота ни, както и на готовността ни за по-сериозни отношения или липсата на такава. Все пак любовта сработва най-добре на базата на взаимното привличане, общите интереси и съвместимите характери, които не са подвластни на законите на времето. Влюбването между двама души с голяма разлика във възрастта е влюбване като всяко друго - без предварителна нагласа, обмисляне и планиране. Затова никой не може да бъде съдник на отношенията между партньори от различни поколения, независимо колко голяма е разликата във възрастта им. Защото, както всички сме се уверили с времето, човек греши най-много тогава, когато чувства с разума си, и тогава, когато разсъждава със сърцето си.

 

Автор: Деница Якулова

 

 

Сподели: