Раждане

Възстановяване след бременността

През деветте месеца на очакване на малкото слънчице организмът на бъдещата майка бавно се пренастройва, подготвяйки се за деня на раждането.

Възстановяване след бременността

Но от мига, в който бебчето се появи на бял свят, всички системи на организма на младата майка започват „обратен курс", за да се върнат към привичния си ритъм след няколко месеца.

Настроението

У някои млади майки началото на новия радостен живот с бебето предизвиква... тъга и даже желание да плачат безутешно. Специалистите наричат това състояние следродилна депресия, причина за която е рязкото намаляване на количеството на хормоните в женския организъм след раждане. За щастие, тази некомфортна пренастройка продължава не повече от няколко дни и последствията от нея минават благополучно, без специално лечение.

Кожата

И тъмната линия, която се спуска от пъпа към срамната кост, и кафявите петна по лицето (чието название е „маска на бременността")обикновено изчезват за около 3 месеца след раждането. Ако това не се случи, трябва да се обърнете към дерматолог, той ще Ви назначи подходящо лечение. Грижата за кожата включва и системното й хидратиране, защото обикновено става по-суха. Масажът на лицето и тялото с благовонни масла също се препоръчва за подобряване на кръвообращението.

Косата

Не се притеснявайте, ако през първите 2-3 седмици след раждането на детето забележите, че при ресане остават повече косми по четката ви, отколкото преди. С този проблем се сблъскват около 30% от жените. Имайте търпение, след около половин година до година всичко ще се нормализира. Разбира се, това не означава да не полагате грижи за красотата и здравето на своята коса, има много продукти, които ще ви помогнат да имате, ако не по-гъста за момента, то поне по-бляскава и жизнена коса. 

Носоглътката

Слизестата обвивка на носа и гърлото, която по време на бременността често отича заради повишеното ниво на хормоните (естроген и прогестерон) и предизвиква усещане за запушен нос, се възстановява за около седмица.

Щитовидната жлеза

Обикновено по време на бременността тя се увеличава малко, а след 6-9 месеца от раждането размерите й се връщат в норма.

Краката

Отоците, които се появяват при някои бъдещи майки по време на бременността, след раждането изчезват. Обикновено това се случва след 2 месеца и на помощ на жените идват специалните стягащи чорапи, които подобряват кръвообращението и не позволяват на кръвта във вените да застоява, добре се отразяват и разходките.

Гърдите

Гърдите на жената след раждането претърпяват най-много промени, свързани с настоящия период на кърмене. Размерът им доста нараства и в зависимост от това докога ще кърми, зависи и кога ще започнат да  се възвръщат към началния си вид от преди бременността. Възвръщането към „нормата" се случва за около 4-6 седмици, период, в който е изключително важно да не забравяте специалната козметика за гърди против стрии (нещо много важно и за периодите преди този - на  бременността, раждането и по време на кърмене).

Автор: Силвия Чалъкова

 

Сподели: