Семейно здраве

За чревните инфекции, кърлежите и тенията

Болестите идват неочаквано като едни от най-големите злини. За тях винаги сме неподготвени, а изненадите неизбежно ги съпътстват. Затова се обръщаме към специалистите, чиято работа с децата ги е направила особено чувствителни към болката и тревогата в раз

За чревните инфекции, кърлежите и тенията

Болестите идват неочаквано като едни от най-големите злини. За тях винаги сме неподготвени, а изненадите неизбежно ги съпътстват. Затова се обръщаме към специалистите, чиято работа с децата ги е направила особено чувствителни към болката и тревогата в различните им измерения.

През лятото и ранната есен зачестяват заболяванията, протичащи с диарен симптом. Какви са причинителите им?

Чревните инфекциозни заболявания (дизентерия, салмонелоза, ентероколит, колиетерит) се причиняват от болестотворни микроорганизми, устойчиви във външна среда. Заболяванията протичат с голямо разнообразие в клиничната картина. Едно т. нар. „невинно" разстройство може да доведе до усложнения, особено при новородени и малки деца.

Какви са пътищата на заразяване?

Това са заразени храна, вода, ръце или механични преносители - мухи, хлебарки и гризачи.

Как да се предпазим от чревни диарийни заболявания?

Преди всичко чрез поддържане на добра хигиена - лична и в дома.  Трябва също да се пазарува от добре поддържани магазини и да се закупуват хранителни продукти, съхранявани в хладилни условия, в срок на годност и с ненарушена цялост на опаковката. Преди консумация плодовете и зеленчуците да се измиват обилно. Да се пие вода само от проверени водоизточници. Да се използват чисти водоеми за къпане.

С какво се характеризира лечението на летните диарии при деца?

За компенсиране на обезводняването и възстановяване на електролитния баланс в организма, за малките деца са много подходящи прахчета, които съдържат глюкоза, натриев хлорит, натриев цитрат и калиев хлорит. Поради високото съдържание на витамин С, е препоръчителен билковият чай от шипки. Диетичната храна - сухарче, обезмаслено мляко, обезсолено сирене, зеленчукови супи е наложителна. Ако диарията е придружена от температура и не отшумява в продължение на няколко дни, е нужна хоспитализация.

Какво представляват кърлежите?

Това са кръвосмучещи външни паразити, които обитават почвата, дърветата и храстите, селскостопански постройки и т. н. През периода април - октомври те са особено активни. Смучейки кръв от диви, домашни, селскостопански животни и от човека, кърлежите пренасят редица микроорганизми, причинители на заразни заболявания. Кърлежът се прикрепва към кожата на човека с леко убождане и започва да смуче кръв, като може да увеличи своя размер десетократно.

Как можем да отстраним попаднал върху кожата ни кърлеж?

Препоръчително е това да става от медицинско лице. Ако обстоятелствата го налагат, използвайте ръкавици или пинцети. Мястото се намазва с вазелин или масло. С въртеливо движение, след няколко минути кърлежът се издърпва навън. През следващите две седмици да се следи температурата, да се наблюдава зачервяването на третираното място. Ако се забележат обриви по тялото или увеличени лимфни възли, консултацията с лекар е наложителна.

Как да се предпазим от ухапване от кърлеж?

При излети сред природата или на плажа намазвайте откритите части на тялото с репеленти срещу кърлежи. Прибирайки се на закрито, оглеждайте прецизно дрехите и тялото си за впит кърлеж - най-вече около врата, слабините и ушите.

Каква е профилактиката против кучешката тения?

Децата, които играят със заразени кучета, могат да заболеят от кучешка тения или т. нар. ехинокоза. Това е заболяване с хронично протичане, при което се уврежда най-често черният дроб, но е възможно да бъдат засегнати и други органи. И тук е наложителна стриктната лична хигиена.

Кой е причинител и какви са симптомите на заболяването?

Причинители на кучешката тения са паразити, наречени ехинококи, които се отнасят към т. нар. биохелминти. Крайният гостоприемник на ехинокока е кучето. Тенията е дълга около ½ сантиметър и паразитира в червата на животните. Тя отделя яйца, които попадат както по козината и муцуната на кучето, така и в околната среда. След заразяването си кучето може да бъде източник на зараза в продължение на 2 - 3 години. При поглъщането на ехинококовите яйца от човек, през червата те проникват в кръвта и се разнасят из организма. Най-често попадат в черния дроб или в белите дробове, където се образува ехинококов мехур.

Безсимптомният период може да продължи доста дълго, поради бавното нарастване на мехура. При локализацията му, в черния дроб се появява тежест, а по-късно и постоянна тъпа болка на това място, а при локализация в белите дробове, симптомите могат да наподобяват бронхит или пневмония.

 Домашните любимци представляват ли опасност от зараза с кучешка тения?

Кучетата, пазачи на стада, както и бездомните кучета са основните причинители на болестта. Домашните любимци, обезпаразитявани периодично по схема, препоръчана от ветеринарен лекар, не представляват опасност в това отношение. Особено важно е да се осъществи консултация с лекар още в началото на появата на симптоми на кучешка тения. У нас разполагаме със сигурни клинични и лабораторни методи за разпознаване на болестта. Лечението на ехинококозата е само оперативно.

Автор: Албена Цветкова
Консултант: д-р Анелия Парчева, специалист по хигиена на детско-юношеската възраст

 

 

Сподели: