Здраве

За да растат децата здрави

Здравето е комплекс от действието на много фактори и механизми в човешкия организъм. И не може да се определи кой фактор или механизъм е най-важен. Влияейки даже само на един от неговите компоненти, ние подобряваме общото състояние на организма.

За да растат децата здрави

Здравето е комплекс от действието на много фактори и механизми в човешкия организъм. И не може да се определи кой фактор или механизъм е най-важен. Влияейки даже само на един от неговите компоненти, ние подобряваме общото състояние на организма.

Пробиотиците - залог за здраво дете

Храносмилателната система на бебетата е недостатъчно зряла и е подвластна на действието на множество болестотворни микроорганизми. В противодействие с тези болестотворни микроби влизат "добрите" бактерии, който образуват нормалната чревна флора на организма.

Пробиотиците (в превод "в полза на живота") са живите бактерии, които влияят благотворно върху организма, като подобряват баланса на чревната микрофлора.

Те са особено важни през първите няколко години от живота на новороденото. Накратко полезните ефекти на пробиотиците са следните:

 • подпомагат храносмилателната система и усвояването на хранителни вещества;
 • стимулират укрепването на имунната система;
 • подобряват метаболизма на лактозата в случай на лактозна непоносимост;
 • предпазват и оказват терапевтичен ефект при диария;
 • синтезират витамини от група В и К;
 • поддържат организма устойчив при прием на антибиотици;
 • ограничават развитието на вагинални инфекции, инфекции на пикочния канал и цистити;
 • редуцират канцерогенните ензими.

Те имат и някои допълнителни полезни действия като: намаляване вероятността от запек, подпомагане на организма в борбата с алергии, оказване на терапевтичен ефект при атопични дерматити.

Пребиотиците са несмилаеми хранителни вещества, които влияят положително върху организма. Те стимулират растежа и активността на някои видове полезни бактерии в чревната флора. Пребиотиците са "храната" на пробиотиците.

Едни от най-широко използваните пробиотици са Бифидобактериите. Те се прилагат най-често в храните за кърмачета и деца, поради тяхната безопасност, полезно действие и устойчивост.

В червата на здравите кърмени бебета, Бифидобактериите би трябвало да съставляват до 99% от развиващата се чревна флора. При изкуствено хранените бебета, както и при тези, чиято чревна флора е нарушена, обикновено не е така. Поради тази причина е препоръчително бебетата да приемат ежедневно Бифидобактерии с храната. Това води до здравословно наддаване на тегло, улеснява абсорбирането на минералите и витамините, и стимулира производството на ензима лактаза (необходим за по-лесното усвояване на млякото).

Töpfer GmbH (основана през 1911 г.) е първата немска компания, която започва да произвежда адаптирани млека за новородени и малки деца, които съдържат живи Бифидобактерии.

През 1953 г., заедно с проф. Адам от Университетската детска клиника в Ерланген, Töpfer GmbH разработва бебешко мляко със субстанции, които подпомагат производството и разпространението на Бифидофлора в детския организъм. През следващите години се заражда голям интерес към производството на млечни формули, които да наподобяват майчината кърма не само като състав, но и като действие, т. е. да генерират производството на Бифидобактерия у бебето. През 1966 г. след интензивни проучвания съвместно с проф. д-р Майер от Университетската детска клиника в Хомбург Саар, Töpfer GmbH успява да създаде детска формула с жива Бифидус - бактерия. Първоначално в нея са се прилагали само два от познатите естествени щама Бифидобактерии - B. longum и B. breve. Впоследствие, с напредъка на педиатрията и усъвършенстване на разработките, адаптираните млека са допълнително обогатени  с щамове от вида - B. bifidum и B. infantis, които представляват едни от основните бактерии в червата на кърмачетата. По този начин се ражда съвременната формула на адаптираните млека Lactana®.

Отскоро Töpfer GmbH навлиза на българския пазар с адаптираните млека за кърмачета и малки деца под запазената търговска марка Lactana® - патентована уникална БИО-формула, съдържаща пробиотици на базата на Бифидобактерия култури.

Какво означава БИО-продукт?

ОРГАНИЧНИTE или още БИО - продукти се произвеждат съобразно строги биологични принципи. В процеса на култивиране и обработка на органичните хранителни продукти се съблюдава стриктно принципа за „грижовно отношение към човека и природата". По този начин се създават здравословни хранителни продукти и се избягват възможните негативни последици за хората и околната среда, които крие интензивното земеделие (най-вече от използването на химични вещества), както и процесите на обработка с не дотам познати ефекти (например технологиите на генното модифициране).

Германия е една от водещите страни в областта на органичното земеделие.

 Какво е характерно за адаптираните БИО - млека, произведени от Töpfer GmbH?

Кравето мляко, което е основната суровина за адаптираните млека Lactana®, се добива в контролирани ОРГАНИЧНИ ферми, разположени в чисти екологични региони в подножието на Алпите. Организацията в тези ферми включва процеси, при които:

 • се използват органични, а не химични торове;
 • превантивните мерки, които се взимат срещу инсекти, не допускат употребата на пестициди;
 • премахването на плевелите се извършва механично, без употребата на хербициди;
 • храната за животните е плод на екстензивно земеделие и се извършва в същата ферма;
 • животните се отглеждат в изцяло естествена среда.

Растителните мазнини, скорбялата, малтодекстрина са добити от растения, които са отгледани според правилата на органичното земеделие - без използването на минерални торове, химични вещества и синтетични хербициди. 

Този начин на производство е гаранция, че адаптираните БИО-млека Lactana® не съдържат токсични вещества и са здравословна храна за всички изкуствено хранени или дохранвани кърмачета и малки деца.

БИО - не означава само да произвеждаш, продаваш и консумираш продукти, произведени съгласно принципите, директивите и стандартите на органичното производство. Това е преди всичко вярата ни в рационалното използване и опазване на природните ресурси, в желанието ни да съхраним нашия свят за идните поколения и да осъзнаем отговорността си към тези, които идват след нас!

"Ен Джей Партнърс" ООД,

изключителен вносител на продуктите на Töpfer GmbH за България

 

 

Сподели: