Детска психология

Бръм, бръм приказка. Част втора Детска психология

Бръм, бръм приказка. Част втора

Тереза и Ретезия били много озадачени, защо Бръмбърчето си тръгнало и не искало да слуша тяхната приказка. Отговорът се криел в това, че му било скучно.

„Ще се оженя за мама!” Едипов комплекс Детска психология

„Ще се оженя за мама!” Едипов комплекс

Със сигурност сте се сблъсквали с него – болезнено привързаният към майката син. „Той е вързан за полите на майка си” – звучи почти гальовно, когато е коментар за собствения ви син. А... когато е за сина на свекърва ви?

Детска психология

Детските фантазии

Възрастните често забравят как някога са мечтали, смело са претворявали фантазиите си в реалността. Децата си сътворяват приказки и разрешават в тях проблемите от своя живот, защото фантазията – това е възможност да възстановиш своето душевно равновесие.

Бръм, бръм, приказка! Детска психология

Бръм, бръм, приказка!

Живели някога, много отдавна в една далечна земя две малки момиченца – Ретеза и Тезерия. Те много обичали приказки, но за съжаление нямало кой да им ги разказва.

„Искам да се омъжа за тате” Комплекс на Електра Детска психология

„Искам да се омъжа за тате” Комплекс на Електра

Вашето малко момиченце се цупи, става враждебно и дори агресивно към вас. Все повече се умилква в татко си и търси закрила при него... Ако не беше вашето собствено дете – сигурно щяхте да си помислите, че го ревнува от вас!

Шах и мат Детска психология

Шах и мат

В последните години говорим повече за децата със специални образователни нужди, отколкото за надарените деца.

Играта и детските емоции Детска психология

Играта и детските емоции

Имах някога любима играчка – палячото Шибойко. Беше един от най–добрите ми приятели. Слушаше детските фантазии, беше главно действащо лице в историите, които сътворявах, в измислените театрални представления, които изнасяхме с децата от квартала на сцена

Похвалата Детска психология

Похвалата

„Ти си най-хубав, ти си най-умен, ти си най-снажен...“ „Аз съм най-хубав, аз съм най-умен, аз съм най-снажен!“ Наистина ли?

Смях без причина? Детска психология

Смях без причина?

Много често, когато някой иска да опише щастлив и благополучен дом казва: „Там звучи детски смях“.

Детето - вълк в овча кожа или лъв със заешко сърце Детска психология

Детето - вълк в овча кожа или лъв със заешко сърце

Що за човек ще стане детето ни – жизнерадостен, инициативен, решителен, отговорен, мрачен, необщителен, нерешителен, безотговорен, зависи както от гените му, така и от средата, в която расте, от начина, по който го възпитаме, от отношението ни към него и

Вярвам в Дядо Коледа! Детска психология

Вярвам в Дядо Коледа!

Дядо Коледа, известен по света още като Санта Клаус, Свети Никола, Крис Крингъл и Дядо Мраз, е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово.