Детска психология

Малкият човек и неговите страхове Детска психология

Малкият човек и неговите страхове

Страховете съпровождат живота на всеки един от нас, но особено присъщи са те на малките деца: едни са типични за бебето, други се проявяват през втората и третата година, поотрасналото дете в предучилищна възраст също си има свой „репертоар” от различни с

Висш пилотаж – Да възпитаме емоциите Детска психология

Висш пилотаж – Да възпитаме емоциите

Никой не спори, че е трудно за разбиране, особено когато националната ни култура налага правилото „Око да види, ръка да пипне". Затова го наричам висш пилотаж.

„Как мина днес?” Детска психология

„Как мина днес?”

7 начина да накараме детето да разказва за своя ден

Децата и техните сънища Детска психология

Децата и техните сънища

Чудите се какво се случва в малката главица на вашата рожба, докато спи? Дали сънува, какво, защо и как се чувства, като се събуди? Ето няколко напътствия, които ще ви позволят да надникнете в света на детските сънища.

Защо момиченцата си играят на принцеси? Детска психология

Защо момиченцата си играят на принцеси?

Царската дъщеря си има всичко - замък, скъпоценни камъни, каляски, балове, прислуга и най-важното - разкошни рокли, а и корона... Принцесите имат и преживяват всичко, за което си мечтае едно малко момиченце - е, как тогава да не си играе на това?!?

Внимание - дете на диета! Детска психология

Внимание - дете на диета!

Да кажем, че имаме следната ситуация: ражда се дете; за огромна радост на майката се оказва от онези определено „незлояди" бебета, които си похапват с апетит от майчината кърма или шишето с мляко, а после не се мръщят нито на зеленчуковото пюре, нито на

Татко си отиде ... Детска психология

Татко си отиде ...

Днес съвсем не е рядко явление млади родителски двойки да се разделят, при това - след като вече са създали своето чакано, любимо детенце. Така, без да знае защо или да има някаква вина, още съвсем невръстно то остава да живее самичко с мама.

Сърдито дете – как да му помогнем? Детска психология

Сърдито дете – как да му помогнем?

Вашето дете не обича промените? Трудно се адаптира към новите условия? Лесно изпада в лошо настроение и е настроено негативно към всичко, което му предложите? Е, може би мъничето е с онзи характер, определян с една дума като „труден”.

До полата на мама Детска психология

До полата на мама

В най-добрия случай периодът, през който детето е до полата на мама и не я пуска да мръдне без него, продължава, докато то стане на 3 годинки. Майката си остава най-сигурният „пристан", когато мъникът го е страх, иска нещо или пък просто се сблъсква с но

Скучно ми е! Детска психология

Скучно ми е!

Много време и усилия е необходимо да отделяме още от раждането на децата ни, за да не им бъде един ден скучно. Важно е да бъдем повече време заедно и активно да общуваме с тях.