Детска психология

7 алтернативи на наказанието Детска психология

7 алтернативи на наказанието

Децата винаги ще бъдат палави, шумни, капризни дори когато не трябва. Като че ли основната им цел е да изпитват здравината на имуществото вкъщи и родителските нерви. Може ли да се озапти развилнелият се малчуган без помощта на крясъци и наказания?

Тъмната страна на приказките Детска психология

Тъмната страна на приказките

Трудно е да си представим какъв би бил животът ни, ако не съществуваха митовете, легендите, песните и приказките.

На модния подиум Детска психология

На модния подиум

Славата от сцената и продължителните аплодисменти на въодушевената публика са емоция, която силно привлича и децата. Някои от тях още от съвсем ранна възраст започват да мечтаят за изяви пред публика.

ТУР, но не туристически Детска психология

ТУР, но не туристически

Като родител всеки ден се сблъсквам с личните си страхове, свързани с израстването на децата ми. Опасявам се от влиянието на външната среда, притеснявам се дали ще успеем да им предоставим правилната вътрешна среда, ужасявам се от резултата при оформянето

Джобните – откога и по колко Детска психология

Джобните – откога и по колко

Въпросът около това колко пари да се дават на децата като джобни и откога е редно хлапетата да разполагат със собствени финанси занимава много родители, педагози и психолози. Ето 7 съвета за това как да действате по въпроса с джобните.

Страхливец ли е Зайо Байо Детска психология

Страхливец ли е Зайо Байо

А костенурчето Франклин бавно ли е? А сладкишчето става ли голям сладур, като порасне? А бисквитката нагъва ли бисквити нонстоп? Чудите се какъв е смисълът на тази статия? Има смисъл.

Детето и тълпата Детска психология

Детето и тълпата

Няма как да стане да се присъедините умишлено към тълпата с малкото си дете. Просто защото прекрасно разбирате колко опасно може да бъде това.

Малкият агресор Детска психология

Малкият агресор

Ако вашето дете понякога става заядливо, причинява болка на други деца и възрастни, заплашва, нагрубява, не бързайте да си правите изводи и да „вземате мерки".

Хлапетата си бъбрят Детска психология

Хлапетата си бъбрят

Сигурно ви се е случвало да изкрещите в детската глъчка, че се нуждаете от малко тишина. За родителите бъбренето на малчуганите е просто запълване на време. За психолозите обаче това е огледало на израстването на детската индивидуалност.

Най-популярните детски капризи Детска психология

Най-популярните детски капризи

Спомням си, когато все още нямах деца и видех пищящо хлапе на улицата, си казвах: „Тази жена толкова ли не може да си възпита детето, а го оставя да се държи по този начин?".

Приятелство през едно поколение Детска психология

Приятелство през едно поколение

Детето ви обожава баба си и дядо си и винаги подскача весело, когато му съобщите новината, че те ще идват на гости. А когато то трябва да отиде при тях, възторжено пита: „Ще спя ли там? Ще остана ли по-дълго?".

„Ох, боли” Детска психология

„Ох, боли”

Кратък наръчник по (измислени) Детски болести