Здраве

ЗА ДУПЕТО С ЛЮБОВ: ИНТИМНА ХИГИЕНА ПРИ НАЙ-МАЛКИТЕ

Причината за безпокойството на бебето често е под пелената

ЗА ДУПЕТО С ЛЮБОВ: ИНТИМНА ХИГИЕНА ПРИ НАЙ-МАЛКИТЕ

Хигиената на интимната област е не по-малко важна за здравето и правилното развитие на малкия човек от храненето и съня. Спазването на някои прости правила при грижата за зоната под пелената осигурява на бебето комфорт и го предпазва от редица неприятни усещания и заболявания.

Няколко думи за баланса

Кожата под пеленките винаги трябва да е добре почистена и хидратирана. Трябва обаче да сме наясно, че както недостатъчната, така и прекалената хигиена и употреба на определени продукти може да навреди на малкото същество. Най-добре е да попитаме педиатъра какво, кога и колко често да правим, без да се срамуваме.

Грижа за кожата

Кожата на бебетата е с по-тънък горен слой, което я прави особено податлива на раздразнения, а защитните механизми се развиват напълно чак около 2-3 - годишна възраст. Ето защо е важно да се доверим на неутралните и хипоалергенните средства за почистване и подхранване - те поддържат хидробаланса и подсилват естествената бариерна функция на кожата. Особено подходящи за най-малките са продуктите на натурална основа.

Тубичките и шишенцата, съдържащи изкуствени ароматизатори, оцветители, спирт и консерванти, имат пълна забрана за достъп до етажерката с бебешка козметика. 

Мокрите кърпички са практично и щадящо средство за почистване под пелените. Можем да ги използваме при всяка смяна вместо постоянното миене с течаща вода. Така спестяваме на бебо дискомфорта на местенето, риска от настинка през студения сезон или от инцидентно попарване с по-гореща вода, както и по-обилната влага в интимната зона след измиване - предпоставка за появата на гъбички.

Смяна на пелените - всички го можем

През първото тримесечие на бебето трябва да сменяме пеленките на всеки 3-4 часа, или 6-7 пъти на денонощие. Хубаво е да пристъпваме към тази процедура с чисти и топли ръце и с късо подрязани нокти. Почистването на кожните гънки, половите органи и ануса с влажна кърпичка се извършва отпред назад. След внимателното избърсване се заемаме с подсушаване и хидратиране (поне три пъти дневно) с подхранващо мляко или лосион за тяло. При нужда мажем с крем против подсичане.

Ами сега? Всичко е толкова мъничко!

Грижата за хигиената на зоната под пелените не бива да е повод за страх, защото малките дами не са толкова различни от своите майки „там долу", а момченцата - от своите татковци. Единствената разлика е, че всичко е много по-мъничко.

Срамните устни на момиченцата могат да бъдат разтворени и почистени с влажна кърпичка или измити с водна струйка, но винаги отпред назад. Така предотвратяваме попадането на изпражнения във вагината.

При малките господа хигиената на интимната зона включва забелване и внимателно измиване на пишлето, а после на тестисите и дупето. Има една физиологична особеност, на която трябва да обърнем внимание - при раждането главичката на пениса е покрита с кожичка (препуциум), която е слепнала с главичката, за да предпазва от изпражнения и бактерии. През следващите няколко години кожичката сама ще се отлепи. Възможно е това да се случи чак когато започнат ерекциите, но в никакъв случай пенисът не трябва да се забелва насилствено през първите няколко дни или месеци след раждането, защото бебокът все още няма достатъчен имунитет.

Най-добре е да потърсим мнението на педиатъра, защото понякога самият препуциум се оказва причина за инфекции и възпаления поради задържането на мръсотия и натрупването на бяла субстанция, наречена смегма, около главичката.

Без паника!

Не трябва да се стряскаме, ако след изписването от родилното забележим, че изтича слуз или червеникаво течение от влагалището на момиченцето, а тестисите на момченцето са подути. Тези състояния са нормални и обикновено отшумяват в рамките на седмица. Някои малки госпожици се раждат със срастване или слепване на срамните устни. В такива случаи е добре да се консултираме с детски гинеколог и при нужда хирург. Когато ни се роди момченце, трябва да следим дали тестисите са слезли в скротума. Ако това не е така,  е добре да се срещнем с детски уролог възможно най-скоро, защото оставането на тестисите в коремната кухина или ингвиналния канал може да повлияе върху оплодителната им способност. Важно е да запазим самообладание и да се доверим на специалистите.

Полезно е профилактично да правим бани на бебешките гениталии с лайка и смрадлика. Това са мощни натурални средства с естествено успокояващо и антисептично действие и са верни помощници на мама и тати в борбата с подсичането, инфекциите и кожните раздразнения. 

Подсичането - враг №1 на бебешкото дупе

Досегът на нежната кожа с урината и изпражненията в пелената  може да доведе до зачервявания и отоци, дори ранички. Важно е да оставяме от време на време кожата в интимната област да „диша" - без пелена и на стайна температура. Добре е да следим консистенцията и цвета на изпражненията. Диарията и всяка друга промяна могат да бъдат причина за подсичането, както и да сигнализират за наличието на проблем, който изисква консултация с педиатър.

Пътят към гърнето

Преходът от памперс към гърне започва най-често след третото тримесечие, когато детето вече може да седи стабилно. Гърнето трябва да е само негово, топло и сухо, винаги да се измива с вода и подходящ препарат след използване.

Добре е още от ранна възраст да започнем да учим детето само да се избърсва с тоалетна хартия или влажна кърпичка, да измива интимните си части в банята и задължително да мие ръцете си след тоалетна.

Добрите хигиенни навици ще са от полза на малкия човек не само в яслите и детската градина, а и в по-нататъшното му развитие. 

 

Автор: Пепа Лулова

Консултант: Д-р Петьо Мартинов, специалист „Детски болести"

 

Сподели: