Здраве и красота

За един блестящ маникюр

Популярната поговорка „По дрехите посрещат, по ума изпращат" в XXI век е нужно да бъде перифразирана, тъй като вече се обръща внимание не само на облеклото, но и на детайлите - причекса, грим, маникюр.

За един блестящ маникюр

Не случайно последният се счита за част от визитната картичка и ако искате първоначалното впечатление за вас да е позитивно, задължително трябва да го поддържате в перфектно състояние. Ръцете и маникюрът могат да подскажат много - здравословно и психологическо състояние, вредни навици, естетически привкуси, себеотношение, възраст, професия. Именно защото ръцете са сред първите "говорещи" за човека знаци, вече е нормално и естествено и мъжете да полагат по-специални грижи за тях.

НОКТИТЕ ГОВОРЯТ

Ако имате нарушения в ноктите, със сигурност за това има причина. Сухи, набраздени нокти подсказват за липса на витамин B в организма, а чупливи и крехки - за нужда от витамин А, вертикални черти по ноктите са сигнал за липса на достатъчно желязо. Кожичките около ноктите са индикатор за липса на протеини, витамин C или фолиева киселина. Ако се появят бели дъгички, не ви достигат протеини или витамин С. Ноктите може да коригирате или да направите временно гладки, като полирате повърхността им със специална пила за изглаждане. Но по-важно е да се опитате да обогатите храната си с необходимите минерали и витамини. Витамин А се съдържа в черния дроб, яйцата и млечните продукти, а най-голямо количество витамин B се намира в рибата. Биотинът, още известен като витамин B7, пък благоприятства растежа им, повишава здравината и плътността на ноктите. Той се съдържа в соята, кафевия ориз, фъстъците, яйцата, рибата и овеса. Калцият също отговаря за здравината. Сярата спомага гъвкавостта на ноктите и ги прави по-малко податливи на счупване, може да си я набавите, като хапвате бяло и брюкселско зеле, чесън, маслини, люти чушки, жълтъци, ряпа, риба и млечни продукти. Фолиевата киселина е необходима, за да могат ноктите да бъдат гъвкави и силни, и се съдържа в броколите, спанака, къдравото зеле, бобовите растения и цитрусовите плодове. А естествените мастни киселини придават бляскавост и еластичност на ноктите. Организмът си ги набавя чрез консумация на сьомга, ленено масло, масло от касис. Силиконът е също отговорен за силата и гладкостта на ноктите ни, набавя се чрез маслини, ягоди, авокадо, черен оман, коприва, ориз и овес. 

Може да има и по-сериозна причина за промяната в ноктите ви - ако имат синкав цвят, възможно е да имате проблем с белите дробове, вертикалните и хоризонталните черти по нокътната плочка са белег за проблеми с нервната система. А ако ноктите ви са прекалено побелели, съмненията са за проблем с щитовидната жлеза, също анемия. Черно петно пък показва проблем със сърцето.

ПОДХРАНВАНЕ

За съжаление човек не винаги се ражда с красиви нокти, а и често видът на ноктите се влияе от заобикалящата ни среда, агресивните химични агенти, които са навсякъде около нас. Ноктите могат да станат меки, чупливи, набраздени.

Подхранвайте редовно ноктите със специално масло за нокти или с обикновено бадемово масло, от жожоба, с витамини А и Е или просто със зехтин.

УКРЕПВАЩИ НОКТИТЕ МАСКИ

На водна баня се затопля 1 с. л. зехтин, добавят се няколко капки лимонов сок. Втривайте с масажни движения по ноктите преди сън, може да си сложите памучни ръкавици. А за възстановяване на естествения цвят на ноктите може да си приготвите домашен крем от 1 ч. л. глицерин, 1 с. л. лимонов сок и 3 с. л. розова вода. Използвайте всеки ден в продължение поне на две седмици.

ПОЧИСТВАНЕ

Агресивни за нокътната плочка са и всички водове ноктопластика и процедури, в които се ползват лепила и други дълготрайни агенти. Внимавайте и какви продукти за нокти ползвате. Повечето евтини лакове съдържат токсични химикали като формалдехид и толуол, които могат да предизвикат зачервяване и алергична реакция. Повечето лакочистители съдържат ацетон, който изсушава допълнително ноктите и ги прави чупливи, почиствайте ноктите си по възможност с безацетонов лакочистител. Добре е след изчистване ноктите да „подишат" поне 10-12 часа, също поне веднъж на около два месеца да ги оставяте за седмица без лак, като ги мажете с масло всеки ден. Това ще помогне да се възстановят и освежат.

Винаги използвайте основа, или т. нар. базов лак, или заздравител под цветния лак, който сте избрали. Така ноктите няма да пожълтеят, а и лакът ще издържи по-дълго време. След като се лакирате, използвайте безцветен или топ лак за блясък и „запечатване" на лака. Погрешно се смята, че след лакиране трябва ноктите да се намокрят под струя вода, така лакът може да потъмнее. 

Важен, но не толкова популярен фактор за поддържането на ноктите - консумирайте поне 2 литра вода ежедневно. Водата транспортира хранителните вещества в тялото и осовобождава от натрупаните токсини. Както косата, така и ноктите, са изградени от кератин, съставен елемент на протеините. Здравината на ноктите зависи от присъствието на сулфур в аминокиселините, които изграждат кератина. Мастни и водни молекули се намират между пластовете кератин, дарявайки ноктите ни с нежен розов цвят и блясък. Ето защо ежедневната консумация на достатъчно вода е толкова важна за тях.  

НЯКОЛКО КРАТКИ СЪВЕТА:

* Сменяйте лака 1-2 пъти в седмицата.

* Не оставяйте ноктите „голи" при важни срещи, сложете поне безцветен лак - така изглеждат поддържани.

* Използвайте ръкавици в домакинската работа.

* За да растат ноктите по-бързо и циркулацията на кръвта в пръстите да е по-добра, всеки ден по няколко минути барабанете с нокти по масата - много полезно и отпускащо занимание, макар и с риск да се окаже дразнещо за околните.

ТЕНДЕНЦИИ

Модните тенденции за 2012 година са много разнообразни, но изпъкват класическият червен маникюр, натуралните безцветни нокти, също и смелите ярки тонове като синьо, зелено.

Никога обаче не отминава модата на перфектните нокти - в ежедневието те трябва да са винаги чисти, поддържани, блестящи и здрави. Колкото до специалните поводи - дали ще е бал, сватба, парти или друго важно събитие, стремете се да персонализирате и подчертавате индивидуалността си чрез този малък, но много важен детайл.

Автор: Силвена Чорбаджийска

 

Сподели: