Развитие и обучение

За хигиената след тоалетна

За една майка настъпва голяма промяна в задълженията й, когато детето й се научи да ходи в тоалетната самостоятелно - от светването на лампата и отварянето на вратата, през сядането на тоалетната чиния, до бърсането. Или всъщност трябва да кажа миенето?

За хигиената след тоалетна

За една майка настъпва голяма промяна в задълженията й, когато детето й се научи да ходи в тоалетната самостоятелно - от светването на лампата и отварянето на вратата, през сядането на тоалетната чиния, до бърсането. Или всъщност трябва да кажа миенето? Обучението по хигиена след посещаване на тоалетната е един от най-важните житейски уроци, въпреки че възрастните го правят механично. За децата това е преди всичко признак за порастване и гордост, че вече не са бебета, докато за майките усвояването на прецизното почистване е спокойствие за липсата на микроби, които могат да доведат до инфекции.

ЗА НОРМАТИВИТЕ

След разпитване на няколко лекари се оказа, че за хигиената след тоалетна няма стандарти. Педиатрите дават напътствия за кърмене, за захранване, за масажи и разходки, но не и за това. В медицинските учебници няма информация по този въпрос. Ето защо майките се учат от практиката и личния опит. Смята се, че е нормално на 3-4 - годишна възраст децата вече самостоятелно да извършват организацията в тоалетната. Индивидуалните възможности обаче сочат друго - някои деца на 2,5 години вече се справят с този ангажимент, докато други и в първи клас срещат затруднения. Обикновено момичетата се научават по-бързо от момчетата, тъй като и самата природа ги подтиква подсъзнателно да пазят половите си органи от зацапване и микроби.

„Споделеният опит от майките показва, че обикновено децата, които на 3 години вече знаят буквите, цветовете, месеците и дните от седмицата, т.е. вървят по-напред от връстниците си в интелектуално отношение, се научават на по-късен етап да се почистват след тоалетна. Докато мъниците, които все още не знаят трите си имена и датата на раждане на тази възраст, доста умело се справят със задачата. Още едно доказателство за индвидуалното развитие на хлапетата." - разказва за наблюденията си Блага, майка на две деца.

ЗА ДЕТСКАТА ГРАДИНА

„Спомням си как на първата родителска среща в детската градина през юни ни казаха, че искат на 1 септември децата ни да умеят три неща: да се хранят сами, да се обличат сами и да се обслужват сами в тоалетната. Последното се стори почти невъзможно за повечето родители, затова лелята ги успокои, че ще помага на дечицата, на които им е трудно това упражнение." - споделя Деси за своята дъщеричка.

Детската градина е мястото, където момчетата и момичетата научават десетки уроци по организираност, последователност и самостоятелност на действията. Детската градина обаче е и мястото, където си проличават и навиците от дома.

„Имахме проблем с първия сблъсък с тоалетната в детската градина, тъй като Мартин беше научен да си мие дупето с вода след ходене по голяма нужда, а лелята не му разрешаваше, за да не си мокри дрехите. Постигнахме консенсус, като обяснихме на сина ми, че в градината ще се почиства с влажна кърпичка, а вкъщи ще се мие." - споделя Славина за сина си.

ЗА МОКРИТЕ КЪРПИ

Те имат най-много привърженици от страна на родителите.

„Никъде не отивам без мокри кърпи. Децата ми са още малки и се сещат за тоалетна навсякъде, включително и в парка. Не мога да си представя как ще ги почистя добре само с хартия." - споделя Станислава.

С влажни кърпи се забърсва добре изцапаната кожа и в същото време имат приятен аромат. Децата се справят лесно с тях. Някои майки се притесняват да не се появи алергия в интимната област, затова трябва да се купуват само мокри кърпи, предназначени за ползване от малки деца, с чувствителна и нежна кожа. Мокрите кърпи са много добър вариант за детските градини, по време на по-дълги разходки и когато искате да извършите процедурата по-бързо.

ЗА ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ

„От моята лекарка знам, че прекаленото миене дразни кожата и я прави податлива към инфекции. Слушам я и затова вкъщи ползваме хартия след тоалетна." - споделя опита си Магдалена.

В България е прието да приучаваме децата да се бършат с хартия след ходене в тоалетната. В момента на пазара могат да се намерят десетки видове - обикновена, цветна, ароматизирана, с картинки и т.н. Въпреки навлизането на мокрите кърпи, тя все още си остава най-популярното средство за почистване на интимните зони.

„Аз съм майка на две момчета и затова не ме притеснява толкова интимната хигиена. Научила съм ги да се забърсват с хартия, а вечер преди сън се мият хубаво." - казва Ирина.

ЗА МИЕНЕТО С ВОДА

„В мюсюлманската религия е прието да се мием след ходене до тоалетна. Вкъщи имам хартия за гостите ни, но ние ползваме само вода за почистване всеки път след ходене до тоалетна." - разказва Айля за хигиената в семейството.

Днес все повече майки предпочитат този метод за почистване, независимо от вероизповеданието си. Ако смятате, че това е най-добрият начин за почистване, можете да научите детето си на последователност в действията, за да не пренесе микроби по други части от тялото си. Преди да седне на тоалетната чиния нека измие ръцете си със сапун. След като приключи с тоалетната да се забърше с влажна кърпа и след това да се измие с хладка вода. Научете го да забърсва измитите зони, да ги подсуши добре. Накрая нека измие отново ръцете си със сапун. Със сигурност ще ви отнеме повече време да приучите детето на тази последователност, но ще сте сигурни, че то знае как да се справя с интимната хигиена след ползване на тоалетната по голяма нужда.

Колкото методи за почистване след ползване на тоалетната съществуват, толкова и видове привърженици ще има. Най-доброто, което можете да направите за своето дете, е да се посъветвате с педиатъра си. Той, освен вас, най-отблизо познава нуждите на мъника и въпреки липсата на информация в медицинските учебници, може да ви посъветва за методите на почистване от практиката.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: