Здраве

ЗА и ПРОТИВ Биберон залъгалка

Добре ли е да даваме на бебето залъгалка и ако да – колко често и за колко дълго?

ЗА и ПРОТИВ  Биберон залъгалка

Добре ли е да даваме на бебето залъгалка и ако да - колко често и за колко дълго? Подобни въпроси вълнуват много от двойките, които за пръв път са станали родители. Още повече, че в днешното изобилие от информация и противоречиви мнения по тази и други наболели теми, свързани с отглеждането на деца, можеш буквално да се удавиш. И все пак предимствата като че ли взимат превес над негативите, неслучайно на английски например името му означава буквално „умиротворител", „утешител" (pacifier). А последните медицински проучвания на педиатрите отвъд океана показват, че използването на биберон залъгалка може да бъде важен фактор в превенцията на синдрома на внезапната детска смърт.     

Ето накратко най-важните ЗА и ПРОТИВ тази толкова спорна бебешка вещ. 

ЗА

  • „Устройството" работи изненадващо добре: бебето плаче, „пуф" биберонът в устата, плачът спира като с магия.
  • Задоволява естествения инстинкт на детето за сучене, без изтощителното за майката продължително висене на гърдата и доказано вредните последствия за зъбките от смученето на пръста.
  • Много по-лесен за отвикване, отколкото смученето на пръста, който винаги е подръка.
  • Въпреки че специалистите не са съвсем сигурни какъв точно е механизмът, по който биберонът намалява опасността от синдрома на внезапната детска смърт, наблюденията им недвусмислено показват над 60 процента понижаване на риска при новородените, които ползват такъв.
  • Бебетата наистина го харесват - проучванията сочат, че при смученето му се стимулира естественото отделяне на определени вещества в организма, които намаляват стреса и носят удоволствие.

 ПРОТИВ

  • Основният аргумент против използването на биберон залъгалка е свързан с кърменето и по-точно с намаляване на стимулацията на зърната, а оттам и на производството на мляко в майчните гърди, точно поради задоволяване на сукателния инстинкт. Затова педиатрите не препоръчват да се дава на бебето през първия месец поне докато не се регулира кърменето, и винаги при плач и безпокойство да се предлага първо гърдата и едва след това залъгалката.
  • Според някои медицински специалисти използването на биберон може да доведе до повтарящи се ушни инфекции. Те предупреждават, че интензивното смучене на утешителното средство при някои бебета причинява преминаване на бактерии от носа към средното ухо и от там - разпространението им до инфекциозно огнище. Установено е, че това най-често се наблюдава при децата над 6-месечна възраст, така че е добре използването на залъгалка да бъде постепенно намалено и спряно до навършване на тази възраст.
  • Някои психолози алармират, че ако бебето твърде често и безконтролно дълго смуче залъгалка, то се привързва към нея прекалено силно и не е в състояние да намери успокоение по други способи. За него утешението е вече пряко свързано с това външно средство и не може да бъде постигнато със собствени усилия, което е важна стъпка от емоционалното и психическото развитие на малкото човече.
  • И накрая - при неправилна употреба бибероните могат да нарушат правилното поникване и подреждане на бебешките зъбки и дори да окажат влияние върху челюстната захапка и постоянните зъби. Това важи най-вече за прекалено интензивното (по всяко време, когато бебето не спи и не се храни) и твърде дългото (много след навършване на 1-годишна възраст) използване на залъгалката. Тук задължително трябва да се спомене и изключително вредната практика от страна на някои майки и баби да топят биберона в мед, захар и други сладки субстанции, за да успокоят бебето, което води до трайно пристрастяване към този навик и до сериозен риск от поява на ранни кариеси.

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: