Бременност

За повръщането

Събуждате се сутринта с приповдигнато настроение - скоро сте разбрала, че сте бременна.

За повръщането

Рязко скачате от леглото, защото ви чакат куп „ангажименти", свързани с бъдещото ви бебе, и за части от секундата хубавият ден се превръща в кошмар - още едно нещо е приповдигнато освен настроението ви и за съжаление това е стомахът ви. Едвам успявате да дотичате до банята, за да „прегърнете" тоалетната. Вие ви се свят, празният ви стомах се бунтува с все сила, а вие си мислехте, че бременността е свързана само с гордо пъчене на растящия корем.

ПО УЧЕБНИК

Повръщането по време на бременността или т.нар. сутрешно повръщане е състояние, характерно за около 50% от бременните жени. То се появява около шест седмици след последната менструация и обикновено изчезва през 12-13-ата седмица на бременността. Ако жената е бременна с  близнаци, може да продължи и до14-15-ата седмица. Оплакванията от гадене и повръщане са по-чести сутрин, но може да продължават през целия ден и дори през нощта. Според лекарите това състояние е нормално и не трябва да предизвиква тревога. То означава, че плодът расте и се развива добре. Само в определени случаи - тежка форма на гадене и повръщане, наречена хиперемезис гравидарум, когато жената не може да задържа достатъчно течности в тялото си и се обезводнява, се налага тя да постъпи в болница, за да й се вливат необходимите течности. Така се запазва здравето на майката и плода в добро състояние. Понякога се назначават витамини, които намаляват повръщането. При по-тежки случаи може да бъдат предписани антихистаминови препарати, но те имат много странични действия и се прилагат само при крайна необходимост, защото има опасност да навредят на плода. В останалите случаи почти не се налага медикаментозно лечение, просто е добре да се вземат мерки за предпазване от повръщането.

КОГА ПОЛОЖЕНИЕТО Е СЕРИОЗНО

- Когато оплакванията продължават повече от 12 часа и няма подобрение в състоянието.

- Когато в повръщаното има кръв.

- Когато настъпи обезводняване - суха уста и се отделя малко урина.

- Когато температурата на жената е над 38 градуса.

- Когато тя отслабва на тегло.

ПРИЧИНИ ЗА СУТРЕШНОТО ПОВРЪЩАНЕ

Причините за сутрешното повръщане при бременните не са точно установени. Те са свързани с многото промени, настъпващи в организма през ранната бременност - ниско ниво на кръвна захар, промяна в метаболизма на въглехидратите и многобройните хормонални промени. Съществува теория, че чрез повръщането организмът на майката изхвърля токсините и така осигурява по-добра среда за развитие на ембриона. През 12-14-ата седмица на бременността се образуват органите на плода, затова е толкова важно до него да не достигат токсини, а ако достигнат, да не се задържат дълго. Повишената чувствителност към миризми и непоносимостта към дадени храни помагат на майката да се настрои за по-здравословно хранене заради бебето си.

Ако вземате витамини за бременни, съдържащи желязо, е възможно и те да са причина за гадене и повръщане, защото желязото дразни стомаха. Споделете това с гинеколога си, той може да назначи други витамини.

Важно е и психическото състояние на бременната. Установено е, че когато бременността е желана, случаите на повръщане са доста по-редки от случаите, когато тя е неприятно стечение на обстоятелствата.

КАК ДА ОБЛЕКЧИТЕ СЪСТОЯНИЕТО

Увеличете времето си за почивка. Стремете се да се отърсите от всички неприятности и безбройни задължения и да си почивате повече. Добре е да поспивате през деня или поне да полежите отпуснати.

Доколкото е възможно, стойте по-далеч от миризмите и храните, предизвикващи гадене. По-добре е друг да ги приготвя или ако няма кой да ви замести, излизайте от кухнята при всяка възможност. Напръскайте кърпичка с любимата си миризма и я вдишвайте периодично. Може да опитате и да смучете ментови бонбони - ментовата миризма е доста силна и „надвиква" неприятните миризми. Но това е валидно, при условие че можете да я понасяте.

Обърнете внимание на диетата. Яжте на често и по малко леки храни, богати на белтъчини и въглехидрати - хляб, зърнени закуски, мляко и млечни произведения, нетлъсто месо, плодове и зеленчуци. Избягвайте пърженото, мазното, пикантните подправки.

Пийте достатъчно течности. Те са ви особено необходими, за да набавите изгубените при повръщането вода и хранителни вещества и за да неутрализират киселинността на стомашния сок. Пийте вода, плодови сокове, билкови чайове през целия ден. Пийте ги 1 час след хранене, не заедно с храната, за да не разширяват стомаха ви.

Не пушете. Освен че може да навреди на плода, пушенето усилва отделянето на стомашен сок, което предизвиква гадене.

Не оставяйте стомаха си празен - това също предизвиква гадене. Яжте често, на по-малки порции от обикновено. Може просто да сте гладни. Носете със себе си бисквити, закуски, сандвичи и хапвайте, когато почувствате първите признаци на гадене.

Хапвайте още в леглото. Винаги слагайте до главата си нещо за ядене - сухар, бисквити, сандвич. Изяждайте го бавно, без да ставате. Ако се наложи, правете това и през нощта. Соленият вкус ще намали желанието за повръщане.

Не извършвайте резки движения. Сутрин ставайте бавно, като най-напред седнете в леглото и след това постепенно се изправяте.

Ако имате по-сериозни и постоянни оплаквания, не се лекувайте сами. Посъветвайте се с гинеколога, който ще определи лечение според състоянието и нуждите ви.

ВНИМАНИЕ: БАБИНИ РЕЦЕПТИ!

Не консумирайте билкови отвари без предварителна консултация с лекар!

С билките трябва да се отнасяте внимателно, особено ако ги приемате в по-голяма доза и по-продължително време. Много от тях са противопоказни при бременност. Безвредни са чайовете от мента, шипка, липа, джинджифил, малини, лайка и глухарче.

Може да се ползват билкови отвари, въздействащи благоприятно върху лигавицата на стомаха и успокояващи нервната система. 2 чаени лъжички листа от мента, 1 чаена лъжичка корени валериана, 2 чаени лъжички цветове от невен и 2 чаени лъжички бял равнец се заливат с 400 мл кипяща вода, запарва се половин час, прецежда се и се пие по 50 г шест пъти на ден. Лечението се прави 3 пъти по 25 дни с почивка две седмици между курсовете.

Някои фитотерапевти препоръчват да се ядат по 1 супена лъжица плодове от кисел трън 5-6 пъти на ден.

Добро средство против повръщане през първата половина на бременността е отварата от петнист змиярник (змийски лапад) - 5 г на 200 мл вода - по 10 капки 3 пъти на ден.

Не е толкова лесно да се намери кисел трън или петнист змиярник, но джоджен сигурно винаги имате подръка.

Кипнете 1 супена лъжица джоджен в чаша вода, запарете половин час. Не се заблуждавайте относно неговата безвредност. Спазвайте точно дозировката: по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден.

Автор: Румяна Каменска
Консултант: д-р Любомир Дамянов, председател на УС на Асоциацията на българските гинеколози, тел. 0888 921 924

 

 

Сподели: