Развитие и обучение

За празник и делник

Как да попълним гардероба на детето с дрехи за всякакъв повод

За празник и делник

 

Детето ви има един милион тениски, анцузи и пуловери и поне още толкова панталони, дънки и поли. И чудно, но факт: при цялото това изобилие няма какво да облече за рождения ден на приятелчето си или за официалната вечеря по повод семейния юбилей. Така е, за съжаление, в случая МНОГО не означава ДОСТАТЪЧНО (или пък ПОДХОДЯЩО!). Много по-важно е в детския гардероб да има дрехи за всякакви поводи. Затова сега ще ви помогнем да организирате по-добре облеклото на вашия малчуган, като разберете от какво още има нужда, за да бъдат разрешени всички евентуални „модни дилеми" за близките месеци.

Да разберете какви точно дрехи липсват в детския гардероб всъщност не е толкова сложно. Нуждаете се само от достатъчно време, за да извадите всички дрешки, да отделите онези, които вече са малки, безнадеждно избелели, лекьосани и скъсани, и да сортирате останалите по „тематичен признак". Ето тази купчинка за детската градина/училище; тази - за спорт и игри; следващата - за детски партита и рождени дни на приятелчета; а другата - за официални случаи. Някоя от тези групи е възможно да е съвсем мъничка или дори да липсва, а една или две вероятно ще са огроооомни. И ако трябва да продължим да гадаем - като цяло дрехите ще изглеждат ужасно много.

В действителност обаче децата ни имат нужда от съвсем не голямо количество дрехи, за да изглеждат и да се чувстват добре на всяко място и при всякакъв повод. Така ще е по-лесно и за вас, и за тях, особено при дечицата, които вече се обличат сами и трябва да могат безпроблемно да се ориентират в гардероба си. Съставете списък на всичко, което ви е нужно и се придържайте строго към него. Този рационален подход е абсолютно задължително условие за оптимизиране и в същото време - допълване на детския гардероб.

Детска градина

Тук най-важно е удобството на детето. То трябва да може лесно да се обслужва самò в тоалетната, да се съблича и облича (за следобедния сън или спортните дейности), както и да не изпитва телесен дискомфорт по време на учебните занимания и игрите. Имате нужда от 5 пълни комплекта или по-малко, ако перете често и детето няма навика да се цапа. За този сезон ще ви трябват всичко на всичко: 5 блузки с къс ръкав (ако в сградата отоплението е прекалено засилено) и 5 с дълъг; три чифта панталони/дънки (с ластик в кръста или удобно за детето закопчаване); топло дебело яке; две-три жилетки, суитчери или пуловери, които са лесни за обличане и събличане; един анцуг; чифт пантофки; маратонки или други удобни обувки (по възможност с велкро лепки, ако детето още не може да си завързва връзките самò) и зимни боти/ботуши (с цип или лепки). За момиченцата можете да добавите две-три полички или роклички, които да са подходящи за комбиниране с плътен чорапогащник или клин. Дрешките за детската градина е добре да подредите на отделен рафт в гардероба вкъщи, за да се ориентирате по-лесно и бързо в припряните сутрешни часове.

 Училище

Ако детето не е със задължителна училищна униформа, може да ви е малко по-трудно да се разберете какво ви е необходимо. Вземете за отправна точка това, от което сте имали нужда в градината, но изключете всички анцузи (с изключение на спортния комплект за часовете по физическо); отделете като неподходящи дрехите в прекалено ярки цветове, както и тези с апликации на анимационни герои например. Облеклото за училище трябва да е една идея по-строго и премерено. Имате нужда от: 3-4 ризи или блузи с дълъг ръкав; 1-2 суитчера; 2-3 пуловера с или без ръкави (според температурата в училище); 2 панталона за момчетата; 2 поли с 4-5 чифта плътни тъмни или бели чорапогащи за момичетата (или панталони за прекалено студените дни); удобни обувки, подбрани според тоалета и времето навън; топло яке или палто в класически цвят (бордо, сиво, тъмносиньо, червено).

 Концерт, театър, официален семеен повод

Официалните дрехи на детето не са родителска прищявка или излишна глезотия. Малчуганите трябва да знаят, че за специални случаи и места не се ходи, както всеки ден. По този начин се изграждат естетиката и културата на детето и се създава у него допълнително празнично или „специално" настроение. За да имате дрехи в подходящия дрескод за тази цел, ви трябват:  за момиченцата - дълга поне до коленете официална рокля (едноцветна или с някакъв ситен изискан принт); по-фин едноцветен чорапогащник; лачени обувчици, тип „пантофка"; красив аксесоар (диадема или шнола) за коса. За момченцата - официален панталон с ръб, сако или жилетка, риза, мокасини. 

Семеен празник, кино, рожден ден на приятелче

Тук вариантите като че ли са най-много и волностите - доста по-приемливи. Все пак не изпадайте в крайности и не обличайте хлапето в дизайнерски творения или твърде шикозни дрехи, които му причиняват дискомфорт или притеснения да не се изцапа. Подходете според собствените си възможности, вкус и разбирания, но за ваше удобство имайте предвид следния ориентировъчен списък: 2 чифта дънки/джинси (както за момичетата, така и за момчетата) - може и в по-ярки цветове; няколко красиви блузки с дълъг ръкав (за момичетата нека са по-романтични и кокетни модели) - подходящи са и декорациите и апликациите по тях; суитчер или жилетка; туника с подходящ клин, по-спортна рокля или сукман (за момичетата). 

Автор: Весела Захариева

 

Сподели: