Здраве

За първи път на преглед

Мъничето е почти на месец, а това означава, че съвсем скоро наближава моментът, когато ще отидете на първата си консултация заедно!

За първи път на преглед

Вълнението е голямо и неминуемо ще изникнат важни въпроси, на които ще се опитаме да отговорим сега.

Кога да тръгнем?

Направете всичко възможно да си осигурите достатъчно време в аванс, за да не се налага да бързате. Най-добре би било, ако поликлиниката е достатъчно близо, така че да можете да отидете пеша с количка, което автоматично ще се превърне в полезна разходка за малкото човече. Ако, обаче, дестинацията е по-далече, вариантът за преход дотам е един-единствен - с автомобил. Не забравяйте, че ако пътувате с кола, тя трябва да е оборудвана със специално бебешко столче, в което да сложите детето в легнало или полулегнало положение.

Какво да вземем със себе си?

- Документи

Освен детето, разбира се, когато отивате на консултация, трябва да носите и неговия картон, където педиатърът ще впише резултатите от направения преглед.  

- Пелени

Най-добре вземете две - едната ще използвате, за да сложите детето, докато го събличате за преглед, а другата - на кантара, така ще бъде по-бързо и по-удобно както за вас, така и за лекаря.

- Пелени за еднократна употреба

Нека отново са две. Едната ще използвате за смяна след прегледа, а другата ще бъде за всеки случай за резерва. Не забравяйте и влажните кърпички - те са отлично средство за почистване, когато не сте у дома.

- Дрешки за преобличане

Непременно вземете със себе си чифт допълнителни дрешки, в случай че се наложи да преоблечете детето. Все пак пелената може да пропусне, или ако се наложи да го храните - да се намокри или изцапа.

- Лигавник или мека кърпа

Ако консултацията съвпада с времето, когато детето трябва да се храни, лигавникът ще ви трябва, за да го подложите под брадичката и да предпазите дрешките от намокряне.

- Залъгалка

В случай че мъничето ползва такава, непременно вземете поне две. Едната закачете на дрешките, а другата сложете в чантата в специално пригодените за това аксесоари за съхранение на залъгалки. Така винаги ще имате чиста подръка, ако едната бъде изплюта.

- Играчка

Ако бебето има любима, непременно я вземете със себе си. Въпреки че повечето детски кабинети са оборудвани с играчки, най-добре би било да използвате своя собствена - така със сигурност ще знаете, че е чиста и може да се лапа.

- Тефтер и химикалка

Със сигурност имате много въпроси, така че подгответе повечето от тях предварително, като ги запишете на подходящо място.

- Телефон, ключове, пари и документи

Сложете в чантата всички ваши вещи, които ще ви трябват, когато излизате от вкъщи. Не оставяйте подреждането на багажа за последния момент, тъй като тогава рискувате да пропуснете нещо. Ако трябва, направете и списък.

След като багажът е готов, облечете първо вас, а след това - детето. Изберете дрешки, които се събличат и обличат лесно. Преценете нещата така, че ако е топло, да има какво да съблечете, и обратно - ако е студено - какво да облечете. 

 

Автор: Нели Христова

 

Сподели: