Развитие и обучение

Забавни опити

9 идеи да покажем на детето как е устроен светът

Забавни опити

Светът е пълен с тайни и загадки и много от тях няма да престанат да учудват дори възрастните. Какво да кажем за децата! На тях всичко им е интересно: защо листата са зелени, защо небето е синьо. На някои въпроси дори и възрастен не би могъл да отговори. А и нужни ли са на детето сложните и подробни обяснения, които често им дават родителите? Много по-интересно е да организирате за малкия изследовател забавни, научни игри и експерименти.

ФИЗИКА

На едно дете ще му е доста трудно да разбере физичните явления, но все пак съществуват и такива, които са по силите му. Например, нагледно можете да му демонстрирате някои от свойствата на водата и въздуха.  

1. От къде идва дъждът?

Налейте в трилитров стъклен буркан вряла вода. Сложете няколко кубчета лед на поставка над отвора на буркана. Въздухът вътре се качва нагоре и се охлажда. Водната пара образува облак. Щом се охлади, отново се превръща във вода - капки, които падат надолу и се получава истински дъжд. Същото нещо се случва и в природата.

2. Каква е формата на водата?

Налейте вода в една чаша, а в друга поставете топче. Насочете вниманието на детето към това, че водата приема формата на чашата, а топчето си остава кръгло. След това прелейте водата в дълбока чиния, топчето преместете също в такава. Каква форма има сега водата? А топчето? Помогнете на мъника да направи правилния извод и му позволете сам да експериментира, преливайки вода в различни съдове.  

3. Какъв е вкусът на водата?

Обсъдете с детето какъв вкус имат любимите му храни, изяснете какво предпочита: сладко или солено и защо. След това вземете голяма бутилка с вода. Сипете я в няколко чаши. Кажете на мъника да опита от всяка чаша, за да се убеди, че няма вкус. След това в една от тях сложете сол, в друга захар, в трета капнете лимонов сок. Нека детето се убеди, че сега водата има вкус. Защо? Как се е получило? С помощта на насочващи въпроси го подтиквайте само да направи извод, че разтвореното във водата вещество й е придало вкус.

4. Какво потъва във водата и какво изплува?

На тази игра е подходящо за игра както лятото навън, така и по време на къпане. За нея са ви необходими различни предмети: камъчета, клонки, гумени играчки, гайки. Оставете малкия изследовател сам да наблюдава кои предмети потъват и кои изплуват, защо се случва така. Тази проста игра ще го научи да класифицира предметите и да изследва различните им свойства, а това означава, че и сам ще се научи да придобива знания.

БИОЛОГИЯ

5. Какво е нужно на растенията, за да цъфтят? И защо се раззеленяват?

Растенията се нуждаят от светлина. Залепете с тиксо фигурка, изрязана от хартия, върху широко листо на стайно цвете, намиращо се на пряка слънчева светлина. Оставете я за една седмица. Като мине този период, помолете детето да махне фигурката. Ще видите, че под нея, на листото се е образувало изсъхнало петно със същата форма. Без светлина листата пожълтяват.

6. Растенията се нуждаят от вода

Възможно е детето вече да се е сблъсквало с това, че откъснатите цветя, които не са поставени във вода, увяхват много бързо - значи те се нуждаят от вода. За да потвърдите тази теория, можете да използвате шарен опит. За това са ви необходими три вази, които трябва да напълните с различно оцветена вода - червена, жълта и синя. Използвайте боички. Сложете във вазите бели цветя и изчакайте 4-5 часа. Точно толкова са необходими за чудото - да получите разноцветни цветя.

ХИМИЯ

Химията е сложна наука, но дори тя, при разумен подход, може да бъде благодатна почва за удовлетворяване на любопитството на детето ви.

7. Къде се съдържа нишесте?

Първо покажете на мъника, че бялото нишесте, при взаимодействие с йод, веднага се оцветява в синьо-виолетово. След това му предложете парче бял хляб, суров картоф и сварен яйчен белтък. Оставете изследователят сам да определи чрез истински опит и реакция, кое от парчетата съдържа нишесте и кое не.

8. Как се образуват кристалите?

Пригответе в кана от тънко стъкло наситен разтвор на сол (такова количество, че при добавяне на нова порция сол, тя да не се разтваря), внимателно пуснете в него парче тел. След 3-4 дни на стените на каната ще се появят кристали.

9. Може ли да превърнем морската вода в прясна?

Заедно с детето напълнете дълбок съд с вода, добавете две супени лъжици сол и разбърквайте, докато не се разтвори напълно. Пуснете в съда пластмасова чаша, пълна с измити камъчета - краят на чашата трябва да бъде над нивото на водата. Закрийте големия съд плътно с кухненска кърпа. В центъра на кърпата, над чашата, поставете неголям камък. Сложете цялата „конструкция" на слънце. След няколко часа чашата ще се напълни с несолена вода, чиста питейна. Това се обяснява лесно: на слънце водата започва да се изпарява, след това се образуват капки по кърпата и се стичат в чашата, солта не се изпарява и остава в големия съд.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: