Раждане

Забраненият списък

Прочели сте десетки книги за бременността и грижите за бебето.

Забраненият списък

Снабдили сте се с всичко необходимо за новия член на семейството. Остава само последният щрих преди срещата с него: раждането. Прочетете списъка с грешки на бъдещите майки и татковци в родилната зала и не ги допускайте, за да посрещнете мъничето безпрепятствено.

За майки:

Преумора

Знаете, че постоянното и често променящо се положение на тялото е нужно не само за комфорта ви, но и за по-доброто позициониране на бебето, което от своя страна може да ускори раждането. В същото време не трябва да игнорирате периодите на почивка. Не се притеснявайте, че бездействието ще забави процеса. Опитайте се да преспивате в паузите между контракциите. Ако не можете да заспите, опитайте да релаксирате на фона на успокояваща музика, за да запазите енергията си за предстоящото.

Съмнения

Нормално е да се тревожите за това ще се справите ли с раждането. Но е излишно. Тялото ви е създадено, за да даде живот. Природата се е погрижила за всичко, от вас се иска само да се вслушвате в знаците на тялото си. Ако дадена позиция не ви облекчава, сменете я. Имате ли нужда от почивка, дайте си я. Смятате, че един масаж ще ви се отрази добре? Помолете съпруга си да ви разтрие. Бъдете уверени в способностите си и помнете, че нищо не може да ви попречи да станете майка.

Хипервентилация

Свръхдишането, или вдишване без издишване, може да причини замаяност, изтръпване на ръцете и краката и дори припадък. Последствие от хипервентилацията е недостигът на кислород - както за вас, така и за бебето.

За да избегнете подобен развой, посетете училище за родители и научете различни техники на дишане. Така ще знаете как да намалите болката при раждането и да посрещнете успешно контракциите, осигурявайки достатъчно въздух и за детенцето.

За татковци:

Пасивност

Скъпи татковци, нямате представа през какво минаха съпругите ви девет месеца. Раждането също не ви е ясна територия. Затова последното, което трябва да направите, е да не участвате във великото чудо, което се случва пред очите ви. Вместо да чакате у дома щастливата вест за появата на детето ви, запасете се с търпение и бъдете опора на жената, която ще ви дари с него. Бъдете до нея, окуражавайте я и не го приемайте лично, ако, подвластна на болката, се държи грубо с вас.

Слабохарактерност

Преди да прекрачите прага на родилната зала, трябва да сте наясно със себе си. Ако се ужасявате само при мисълта за процеса, мястото ви не е там. Съгласете се, че рискът да припаднете не е никак малък. Тогава ще отнемете от жена си централната роля, а целта на пребиваването ви в болницата все пак е друга. Така че, решите ли да сте до мамчето докрай, стегнете се. Хранете се, пийте течности и изпълнете целия си репертоар от мотивиращи речи. И бебчо, и майка му ще ви благодарят.  

Автор: Ива Лалова

 

 

Сподели: