Бременност

Забранено в менюто

„Мога ли да ям суши? Изцяло ли да спра кафето? Ще ми навреди ли шоколадът?“...

Забранено в менюто

Въпросите за менюто на бъдещата майка нерядко конкурират по брой тези, свързани със здравето й. И макар общите препоръки са да хапвате от всичко, но по малко, все пак има територии, в които е добре да не навлизате.

Опасност

Забраната да се консумират конкретни храни по време на деветте месеца е свързана с опасността от:

  • микроорганизми – плодовете, зеленчуците и месата трябва да бъдат изключително добре измити и съхранявани на ниски температури, защото се развиват патогенни микроорганизми (като листерията);
  • токсини – токсоплазмозата може да се причини  от заразено сурово месо. Суровите яйца или пилешко например пък крият риск от салмонела, предизвикваща инфекциозно заболяване.

Поне 10 минути

Яйцата трябва да се варят поне 10 минути, за да се предотвратят инфекции.

С повишено внимание

Нужно е да ограничите консумацията на ядки (сурови и печени) и нарязани плодове и зеленчуци, които са престояли, защото много лесно развиват микотоксини. Те от своя страна биха могли да навредят на бременната и плода. 

В черния списък

В периода на очакване алкохолът и кафето трябва да бъдат сведени до минимум, а тютюнопушенето – да бъде спряно.

Меки и пресни сирена

Хубаво е да бъдат избягвани, тъй като не е изключено да пренасят зарази, причинени от лоша хигиена при приготвянето им от пастьоризирано мляко.

Суши

Ще ви разочароваме, но е добре да оставите екзотичното блюдо за след раждането, защото е съставено от сурова риба – вече ви запознахме с вредите от този тип храни.

Живак

Изключете от менюто си рибите с високо съдържание на живак, опасен за развитието на нервната система на бебето. Сред тях са:

  • кралска скумрия;
  • акула;
  • риба меч.

Когато избирате риба, купувайте по-младите и малки по размер и я консумирайте сготвена, а не печена на скара, за да не изтече съдържащата се в нея мазнина, необходима за развитието на мозъка на мъничето.

Дресинг за салата

В много от тези сосове (като заливката за салата „Цезар“) се използват сурови яйца, затова ви съветваме да се лишите от тях.

Полезно

В YouTube канала на списание „Кенгуру“ можете да гледате уебинара „Хранене на бременната“ с гост – д-р Ирина Владимирова, специалист по хранене и диететика. От видеото ще научите всичко за важните елементи от менюто на бъдещата майка.

Гледайте видеото тук.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: