Lifestyle

Заедно или разделени

Или кога да отделим бебето в друга стая?

Заедно или разделени

Като че ли този въпрос започва да се върти в главите на родителите най-рано 1-2 години след раждането, но все пак има и такива, които са категорични в мнението си още в самото начало.

В съвременната култура все по-често се застъпват теориите за неразделяне на децата и родителите, като се започне от самото раждане, та чак до училище. Не са малко и поддръжниците на подхода детето да попадне в прегръдките на майка си (при това не само за да се запознаят и порадват на близостта си) още в родилното и да остане там, докато само пожелае. За някои това може да звучи крайно, но за други е неизменна част от тайнството да станеш родител.

Първо трябва да споменем, че отделянето на детето в друга стая зависи преди всичко от възможностите на родителите. Защото, ако цялото семейство живее в малък апартамент, това си е направо невъзможно. Но ако все пак имате вариант или поне място за обособяване на кът за детското легло, рано или късно ще се замислите дали не е време да отделите съкровището си. В миналото психолозите съветваха това да стане колкото се може по-рано, докато съвременните им колеги са на противоположното мнение.

Ако и пред вас стои този въпрос, сигурно вече сте изчели стотици неща по темата, разговаряли сте с приятели, черпейки от техния опит, и най-вероятно... не сте взели решение. Защото колкото родители, толкова и мнения. Опитвайки се да ви помогнем, обобщихме плюсовете и минусите на отделянето на детето в друга спалня. Решението, естествено, остава ваше.

ПЛЮСОВЕ

- В началото, когато се появи малкият човек (особено ако е първо дете в семейството), родителите са доста притеснени какво и как да правят с него. Всеки стон и въздишка ни се струват като най-страшното нещо на света, а отделянето на детето засилва всички тези отрицателни емоции. В такъв момент е най-удачно бебето да остане в спалнята на родителите си, за да са спокойни, че всичко е наред със съкровището им.

- Когато кърми, за майката е доста по-лесно да е наблизо. И наистина, една „сомнабулска разходка" не се отразява добре на съня.

- Дори когато детето вече е поотраснало и всички вкъщи са се нагодили към новия начин на живот, пак се налага някой да става през нощта, за да види дали е завито, ако поиска вода, гърне или да провери температурата при нужда. А понякога това се превръща в истинска борба на нерви - заради неминуемото изтощение единият родител „ръчка" другия да стане или се прави, че спи, с надеждата да го отменят. Но ако бебчето е наблизо, едва ли ще имате такива проблеми.

- Детето има нужда да усеща сигурност и закрила дори насън. И когато малкият човек се притесни, изплаши или превъзбуди от нещо, лесно можете да го приласкаете и утешите, ако е на „една ръка разстояние".

МИНУСИ

- Непълноценен сън, защото повечето родители се будят дори от най-леката въздишка на детето.

- Личният живот и пространство на мама и тати се нарушават. И тук не става въпрос само за секс, но и за онези моменти, в които двамата искат да останат насаме, за да поговорят, решат някои проблеми, направят панове или дори просто да помечтаят.

- Нарушава се и личното пространство на детето, особено в случаите, когато спи в леглото на родителите си. Защото то свиква да „няма" свое място. Така постепенно „прогонва" един от родителите си от семейната спалня и възприема за естествено неговото място да е там. А когато се появи братче/сестриче и се наложи голямото дете да бъде отделено, за да има място за бебето, то положението става наистина страшно. Тогава „отделеното" дете се чувства силно наранено и предадено от родителите си и започва да проявява силна (понякога дори агресивна) ревност към новия член на семейството.

- Още по-трудно ще стане в момента, в който детето тръгне на ясла/детска градина. Тогава следобедният сън става истинско мъчение за него - нали мама или тати ги няма да го гушнат и успокоят. Това е и една от причините децата да се откажат от дневния сън в детските заведения.

- Доста често спалните са претрупани със скринове, бибилиотеки и пр. необходими неща, които обаче не са най-учаното обкръжение за едно спящо бебе. Прахта, изпаренията от подвижната сушилка за дрехи или гладенето през деня благоприятстват за развитието на алергии.

- Идва и моментът със сутрешния тоалет на единия или двамата родители. Ако детето спи до по-късно сутрин, а мама и/или тати трябва да излязат по-рано, те със сигурност ще развалят съня му, докато се приготвят в същата стая.

Но каквото и да кажем, в крайна сметка решението е в желанието и възможностите на родителите. И ако все още се чудите дали и кога да отделите съкровището си в самостоятелна стая, вгледайте се в неговото поведение и преценете дали е достатъчно емоционално пораснало, за да приеме тази новост спокойно и без страх.

 

Автор: Димитрина Дончева

 

 

Сподели: