Здраве

Захранване на бебето

Захранването е сложна наука, която изисква време, търпение и голяма доза знания. Никой не може да каже кое е подходящо за мъниците по-добре от професионалистите в областта на детското хранене.

Захранване на бебето

Захранването е сложна наука, която изисква време, търпение и голяма доза знания. Никой не може да каже кое е подходящо за мъниците по-добре от професионалистите в областта на детското хранене. Затова се обърнахме за помощ към д-р Дарина Найденова - специалист диетолог в МЦ "Д-р Цветкова", Варна, тел. 0886 324 696. 

ПЪРВАТА ЛЪЖИЧКА

Всяка съвременна майка знае, че бебето трябва да навърши поне 5 месеца, за да го захрани. С кой продукт е най-добре да го направи? Според специалистите най-подходящи за все още незрелите му храносмилателна, имунна и отделителна система са зърнената каша (без глутен) и зеленчуковото пюре. И кашата, и пюрето трябва да се приготвят с кърма или с млечна формула, с която се храни детето. Коя от двете храни е по-добра за старт се определя индивидуално. Захранването винаги трябва да започва с монокомпонентни храни и постепенно към тях да се добавят нови съставки.

 ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА

Като всяка сложна система, която изисква поетапно изграждане, захранването си има свои правила:

1. Храненето трябва да носи приятни емоции. Затова не насилвайте бебето да яде на всяка цена нещо, което не харесва. Вместо това предложете му алтернатива. Имайте предвид, че в различни периоди от живота си децата отдават предпочитание на различни храни.

2. Колкото и да ви се струва блудкава храната, не добавяйте сол и захар в менюто на бебето до 1 годинка. Така то усеща естествения вкус на продуктите. Освен това бъбреците му по-трудно изхвърлят излишната сол, внесена с храната, така че не ги натоварвайте допълнително. Не предлагайте между храненията бисквити, солети и др. Така няма как естествено сладките плодове или сокове да му харесат и ето, че "детето не обича плодове". Имайте предвид, че вкусът се формира до 2-3 - годишна възраст. Ако дотогава бебето яде здравословна храна, има всички шансове да запази повечето си полезни навици и по-нататък.

3. Децата се учат, като подражават на най-близките си - своите родители.

ПЪРВИТЕ ТРИ

Картофите, морковите и тиквата са ценни продукти в захранването на бебето и е подходящо процесът да започне именно с тяхното въвеждане. Най-лесно се приемат картофите. Те съдържат безценни съставки като калий и витамин С. На втори етап към тях се добавят сварени морковчета и парченца тиква, особено подходящи са т. нар. тикви цигулки - те са с нежна целулоза и естествена сладост. Тиквата и морковите са източник на каротин, от който в организма на детето се синтезира витамин А. Той е известен като „витамин на растежа", един от основните отговорници за зрението и имунитета.

Блиц интервю

Д-р Дарина Найденова

Според вас кой е най-подходящият продукт за захранването?

Най-голям е толерансът на детския организъм към картофите, които са източник на лесноусвоими въглехидрати, много калий, а да не подценяваме и съдържанието на витамин С.

Кой е най-подходящият начин на приготвянето им за бебето?

Картофите, сварени на пара и размачкани с кърма или мляко за кърмачета, са идеални за захранването. По-късно към картофеното пюре може да добавите сварени морковчета и тиква. Добре е да се предлага в разнообразна форма - пюре, супа или салата.

А кой е най-подходящият начин за приготвяне на продукта, когато бебето е вече захранено с него?

Най-подходящите кулинарни технологии са варенето и печенето. Картофите за пюрето запазват най-добре витамин С, ако се варят на пара. Не преварявайте храната - така намалявате полезните витамини и тя става по-трудноусвоима.

Бихте ли поощрили майките да дават на децата си само БИОпродукти?

Смятам, че винаги когато има възможност, родителят трябва да избира за детето си БИОпродукти. Те не само са „чисти", но са и с по-богат вкус и състав - съдържат повече витамини и минерали. Асортиментът от БИОхрани на пазара непрекъснато се обогатява и вече не е трудно да се намерят разнообразни зеленчуци, плодове, зърнени храни.

Детският организъм е много по-уязвим на действието на различни замърсители в храните в сравнение с този на възрастния човек. Това важи в най-голяма степен за бебета до 1-1.5 г.

Блиц интервю 

Потърсихме мнението и на производителите на биопродукти у нас. Разговаряме с Елена Герганова от фирма GIMEL

В какво се състои богатството на биопродуктите?

Захранването на децата започва с кореноплодни - картоф, морков, но за съжаление те са един от най-натоварените зеленчуци с химични вредни съставки, защото поемат директно от почвата синтетични и химични вещества. За мен е задължително всеки родител да включи в менюто на детето си колкото може повече БИОзеленчуци и плодове, за да е сигурен, че то ще си набави в естествен вид незаменимите витамини и микроелементи. Да не забравяме ензимите и фибрите, които са жизненоважни за здравето на нашите деца.

Какъв е произходът на биопродуктите ви и как успявате да гарантирате тяхното качество?

Ние внасяме единствено кореноплодни зеленчуци - картофи, моркови, целина, лук и чесън. Останалите БИОзеленчуци произвеждаме в България, в нашите БИОферми до с. Звъничево и гр. Левски - краставици, домати, зелени салати, чери домати, спанак, тиква Хокайдо, магданоз, босилек. През лятото отглеждаме и богат асортимент от летните полски култури.

Как реагирате на скептично настроените коментари относно качеството и цената на биопродуктите?

Аз не смятам, че биопродуктите са с твърде висока цена, особено когато се отнася до количеството, което е необходимо за едно дете. Една майка може да купи в порядъка на 10 лв. продукти за две седмици за пюретата на детето си. Нашите зеленчуци са популярни и хората знаят, че притежаваме всички необходими сертификати за биопроизводство. Никой биопроизводител не би рискувал да си изгуби сертификатите и да подведе своите клиенти.

Какво е вашето виждане - родителите започват ли да се интересуват от биопродуктите и да предлагат на децата си само такива?

Да, и то интересът е много по-голям, отколкото очаквах. Търсенето в България расте постоянно. Потребителите се интересуват и бързо променят приоритетите си. Клиентите дори ни звънят в офиса, интересуват се от продуктите. В нашата уеб-страница има много полезна информация и актуални новини за плодовете и зеленчуците, с които разполагаме в момента. Разбира се, всяка заинтересувана майка може да ни пише писмо и да зададе своите въпроси.

 

Материала подготви: Десислава Христозова

 

 

Сподели: