Здраве

Закаляване

Закаляването е най-лесният и достъпен начин за укрепване защитните сили на организма.

Закаляване

В обществото битува мнението, че то е свързано с разнообразните въздействия върху организма при студ. Това не е съвсем така, защото и топлото въздействие има оздравителен потенциал, ако е дозирано и не превишава възможностите на организма. Най-главното при закаляването е температурната разлика. За да компенсира тази разлика, организмът „включва" механизма на закаляването. То се състои в способностите на организма да погаси температурните натоварвания със собствени сили. Тогава организмът на човека става неуязвим по отношение разликите в температурата на външната среда.

Закаляването укрепва сърдечносъдовата система, стомашно-чревния тракт, системата за пречистване на организма и нервната система. Счита се, че резките значителни разлики в температурата предизвикват рязко освобождение от организма на клетъчно ниво на всички шлаки, които са се натрупали, тъй като се забързва процеса на обмяната на веществата. 
Закаляването не е противопоказно за нито едно състояние. От него се нуждаят както здравите хора, така и по-слабите или хронично болните организми.


Преди да започнете закаляването на вашето дете, трябва да се консултирате с личния лекар или друг специалист и да му споделите какво възнамерявате да направите. Той трябва да проведе цялостен преглед и да установи дали детето е здраво. Това е най- важната предпоставка. Закаляването може да започне от най- ранна възраст, стига да се спазват някои основни принципи и да се съобразяват атмосферните условия и реакцията на детето към тях.

Съществуват различни методи за закаляване, като основно се разделят на две групи щадящи (почти не се практикуват) и интензивни (използват се основно за закаляването).

Принципи на закаляването

  • Последователност - с плавно понижение на температурите, с плавно увеличение на времетраенето. Важното е да не се стресира организмът и той да не бъде подложен на рязко влияние.
  • Системност - закаляването започва и трае през целия живот на човек или поне докато детето не покаже устойчива имунна система и не повече от едно-две простудни заболявания на година. Прекъсване в даден момент води естествено до загуба на резултатите.
  • Комплексност - процедурите по закаляването не са изолирани една от друга, те трябва да се редуват и допълват - слънце, вода, въздух.
  • И разбира се, принципът на индивидуалния подход - всичко, което правим, е съобразено с индивидуалните особености на детето, с моментните му реакции и общото здравословно състояние.

Въздушни бани

Оказват положително влияние на функциите на всички органи и повишават общата устойчивост на организма. Най-добре е да се вземат въздушни бани с леки дрехи, които пропускат въздуха. Най-подходящо е времето сутрин рано, когато въздухът е наситен с ултравиолетови слънчеви лъчи. Не е добре да се правят въздушни бани веднага след ядене. В облачно и ветровито време въздушните бани се намаляват. Продължителността на въздушните бани зависи от възрастта на детето. Започва се с 1-2 минути при новородени и се стига до 1 час и 30 минути, а за здрави деца и до 3 часа дневно.

Слънчеви бани

Известно е, че слънчевите лъчи имат лечебна сила. Особено важно е тяхното действие за организма в процеса на неговия растеж. Слънчевите лъчи имат и противорахитично действие (под влияние на ултравиолетовите лъчи в организма се образува витамин Д, необходим за нормалното развитие на костната система). Затова е изключително важно малките бебета да бъдат излагани достатъчно време на слънце. Същевременно слънцето може да и да навреди, затова трябва да бъдем внимателни. Най-добре е слънчевите бани да се правят на брега на големи водоеми. Благоприятни са сутрешните часове до 11 часа. Между храненето и слънчевата баня трябва да има поне 1час и 30 мин. Започва се с 2-5 минути и се стига до 30-40 минути. По време на слънчевите бани главата трябва да е покритас шапка или чадър. Използването на козметика с висок слънцезащитен фактор е задължителна.

Силата на водата

Водата, това е най-силното и ефективно средство за закаляване. При обливане със студена вода в организма на човека настъпва своеобразна съдова реакция. Съдовете на кожата се съкращават(кожата избледнява) и кръвта от периферията се насочва към вътрешните органи. След това потокът на кръвта отново се насочва от вътрешните органи към периферията, съдовете на кожата се разширяват, и човек чувства приятна топлина. Стеснението и разширението на кръвоносните съдове е една своеобразна гимнастика за тях, която тренира кожата, кара я по-добре да се приспособява към колебанията на температурата на външната среда. 
Водните процедури рефлекторно влияят и на работата на всички органи - сърце, дробове, мозъчната тъкан, а следователно и на състоянието на нервната система, кръвообръщението и дишането. Щадящата методика представлява обливане на цялото дете, като обливанията са регулярни, без прекъсване. Започва се с температура на водата 30-32 С и се стига до 16-18 С. 

Автор: Цветелина Терзиева

Консултант:  д-р Анна Ванчева,

педиатър в МБАЛ „Здравето"

 

Сподели: