Здраве и красота

Закусете… с петминутка

Как да разпуснем, при положение, че всичко около нас (освен златната рибка в аквариума), ни напряга?

Закусете… с петминутка

Е трудна работа ще да е това, релаксирането, особено ако не сме заделили дори минимален бюджет за целта. Независимо колко насериозно вземате темата обаче, трябва да се замислите каква част от ежедневието си на (работеща) майка отделяте само за себе си. Въпросът е наистина важен, защото, когато „прегреете" (и на вас, като на всяка машина/домакински уред, може да се случи!), вие първо започвате да пушите, а накрая просто... избухвате. Освен, че е възможно повредата върху нервните ви жички да се окаже сериозна, може и силно да нараните хората около себе си. Важно е да проумеете, че мисълта за вас в случая е и грижа за близките ви... Да поразсъждаваме на тема РАЗПУСКАНЕ - ще видите, че то няма нищо общо с доведената му сестра ОТПУСКАНЕТО. Ето нашата рецепта за сутрешна закуска - тя не е аламинут, а... петминут.

Ако сутрин вашият график е такъв, че изпращате децата на училище/детска градина, можете първо да разтребите само най-необходимото по стаите - така, че да ви останат поне 5 минути за зареждане у дома. Направете чаша ароматен чай, фреш или някоя аламинутна рецепта - нещо свежо и нискокалорично, с което денят да започне с добро настроение. (Лично аз напоследък си приготвям проста „бисквитена торта". От предната вечер покривам няколко бисквити с 5-6 лъжици гъсто кисело мляко, то се „прецежда", като остава сметанено отгоре и прави бисквитите сочни като хубав блат - един великолепен „отскок" за сутринта.) Много важно е поне няколко минути да бъдете сама с мислите си - отпуснете се в удобен стол и поразсъждавайте върху настоящия си живот. В него със сигурност не всичко е идеално - някой бе казал, че животът не е вечеря в изискан ресторант. И все пак, колко сте богати със семейството си и какво море от възможности стои пред вас - а вие едва сте нагазили в него, сякаш се страхувате от медузи. Забравете за тях! Представете си вашия живот като едно спокойно, лазурно море. Потопете се в него - бавно и изцяло, без да се страхувате. Отпуснете тялото си - то няма да потъне, а самÓ ще се вдигне на нежната, свежа повърхност. Оставете слънчевите лъчи да се погрижат за лицето ви. Ето - първата усмивка за деня вече дръпна щорите на лошото настроение!

Запомнете - какъвто и да е сутрешният ви график, непременно трябва да имате 5 минути само за себе си. Макар и кратко, това време може да бъде прекарано пълноценно. Визуализирайте нещо хубаво - независимо какво е то, стига да ви зарежда. В „петминутката" ви са абсолютно забранени мислите, водещи до гняв и отчаяние. Внимавайте да не пуснете тези малки пакостници в съзнанието си - сложете ги в ред - както правите с палавите си деца.

И така - денят започва! Преди всичко бъдете благодарни, че ви има - вас и най-скъпите ви хора. Вие стоите пред морето от възможности, което се шири пред погледа ви. И моля, не се подценявайте - тук не говорим за възможностите да си напазарувате в мола или плод-зеленчука! Става дума за шанса ни във всеки един момент да променим атмосферата на всеки свой ден под слънцето. Не се съмнявайте - със силата на мисълта, добрата воля и разума си, вие можете да проектирате онзи тих плаж, на който плахо стояхте преди малко. Пуснете топлина - нека го огрее слънце, добавете също щрихи лек, игрив ветрец. Ето - вече чувате познатия ви любим смях - вашите деца са тук, усещате топлите им, пулсиращи от живот телца. Потопете се с тях в този ден - той няма да се повтори никога повече - и ви е даден даром. Не захвърляйте скъпия си кристал в домакинския долап, мили жени!

Автор: Надя Йончева

 

Сподели: