Развитие и обучение

ЗАЛЕПЕНИ ЗА БУКВИТЕ

Игри с магнитчетата по хладилника

ЗАЛЕПЕНИ ЗА БУКВИТЕ

Всеки си мечтае да се роди знаещ. Ама толкова знаещ, че да не му се налага да учи. Това желание, сигурна съм, не идва от мързела, а от скучния начин на учене, прилаган години наред. В нашето детство, в миналия век, най-атрактивният начин за запомняне на буквички беше панорамната книжка. Сега е модерно да се нарича 3D. Всеки съвременен родител, за щастие, знае, че не е нужно детето му да стои изгърбено над учебниците с часове, за да се научи да чете и смята. Днес е нормално хлапетата да играят и изобщо да не усещат как им се наливат знания директно в главата. Как ли?... Чрез игра! Едно такова занимание е разбъркването и подреждането на магнитчета по хладилника (може и по пералнята и печката, и съдомиялната).

ЕДНА РАЗРЕШЕНА БЕЛЯ

Детският свят е изпълнен със забрани. За хлапето е тъжно да не може да рисува по стените, да си направи басейн в чекмеджето с чорапи или да се люлее на пердето. То не осъзнава как играта може да доведе до разруха. За него това са невинни забавления. Тук на сцената излиза една беля, която е позволена - украсяването на хладилника с магнити (вместо с фулмастери например). От една страна детето, има пълната свобода да твори върху огромно за него бяло пространство, от друга - под формата на игра ще научи буквите и цифрите. За целта са ви необходими два комплекта магнитчета - с азбуката и с числата. Препоръчваме ви в началото да оставите детето да реди, разбърква и играе с картинките без ваша намеса за няколко дни или седмици. Когато усетите, че то се е наситило на хаотичното местене на магнитите, можете да се намесите. Разкажете му какво представляват буквите и цифрите. Подредете ги заедно. След това дори докато се занимавате с домакинска работа, подтиквайте детето да показва букви, да ги подрежда, да вади от колонката буквата, която сте поискали от него, и т.н. Този етап от играта е подходящ за деца от 3 до 5 години, когато хлапето опознава ученето.

ЕДНА БУКВА - ЦЯЛА НОВА ДУМА

Когато възрастта позволява, можете да започнете по-сложните игри. Идва ред на съставянето на срички, образуването на прости думи от три до шест букви. Предложете на хлапето да бъде магьосник - като смени една буква, се променя цялата дума. Например СОК - ТОК, ВАР - ЗАР, ЧАР - НАР, ЛУК - ЛАК, ТУК - ТИК, ГОРА - ГАРА, КЪРПА - ДЪРПА.

ОТЗАД НАПРЕД

За децата е супер забавление да обръщат думите и така да получават нови. Например СОК - КОС, ЗАР - РАЗ, СОЛ - ЛОС, ВОЛ - ЛОВ. Тази игра развива наблюдателността и логическото мислене. Оставяйте детето само да измисля подобни комбинации.

ИЗБЯГАЛАТА БУКВА

Какво става, когато някоя буква „хване пътя". Помолете детето да подреди магнитите в дума. След това го накарайте да махне една буквичка и... хоп - нова думичка! Например - ПРОЗА - РОЗА, БРАК - РАК, ВИМЕ - ИМЕ, РОБА - РОБ, ГАРАЖ - ГАРА, СБОР - БОР. Педагозите съветват да играете често с магнитите, защото те развиват речта на детето. Когато детето тръгне на училище, можете да „пишете" цели изречения и да смятате задачите за домашното върху хладилника.

Защо магнитите са по-забавни от тетрадката и молива?

  • Ако мъникът сгреши, няма нужда да трие - просто разменя буквите и готово.

  • „Писането" е лесно и забавно.

  • Буквите върху магнитите са големи, цветни и в повечето случаи с картинки около тях.

  • Нестандартният начин на учене събужда любовта към четенето.

  • Магнитите развиват логическото мислене като реденето на пъзели.

Автор: Десислава Христозова

 

 

 

Сподели: