Здраве

Залъгалки за малки

Нито един предмет, предназначен за съвсем малките, не предизвиква толкова много спорове като биберонът. Нужна ли е тази залъгалка на детето? Какво да правите, за да не се превърне сукането във вреден навик? Опасен ли е биберонът за развитието на захапката

Залъгалки за малки

Нито един предмет, предназначен за съвсем малките, не предизвиква толкова много спорове като биберонът. Нужна ли е тази залъгалка на детето? Какво да правите, за да не се превърне сукането във вреден навик? Опасен ли е биберонът за развитието на захапката? Тези въпроси вълнуват всяка майка.

Важно е да наблюдавате колко често се налага да употребявате бибата, защото при засилената й употреба бебетата започват да се хранят нередовно.  

На всички е известно, че новородените имат нужда да сучат и най-добрият начин да се удовлетвори тази необходимост е с кърмене. Защо? Обикновено бебето има нужда от майчината гръд не толкова, за да се нахрани, но и за да се успокои, и да се почувства защитено. Но дори тогава мъникът рядко пропуска случай да сложи в уста всичко, което му е попаднало в ръчичките: играчки, интересни предмети или крайчеца на одеялото. Въпреки това, едва половината от децата не си смучат палците или го правят доста рядко. Все пак, ако тази привичка се превърне във вреда, при детето могат да се появят проблеми със захапката.

Ползи

Понякога да приспите своето мъниче е същински кошмар. То плаче неуморно и няма видими намерения да заспи. Отчайвате се. Всяка вечер преминавате през това изпитание. Вашият малък проблем има малко решение с голям ефект - залъгалката. В тези случаи тя наистина може да помогне значително.

Сученето действа успокояващо на бебетата и това е една от най-изпитаните стратегии за успокояване, която им е дадена по рождение. Допълнителен плюс на бибата е, че дава на бебето усещане за сигурност.

Според някои специалисти залъгалката има и други позитивни страни. Използването й може да намали риска от Синдрома на внезапна бебешка смъртност (СВБС). Резултатите от някои съвременни изследвания сочат, че това е съвсем вярно. Не е напълно ясно как точно залъгалката предпазва. Според някои хипотези бебетата, които спят с нея, могат да се будят много по-лесно при дискомфорт от тези, които спят без биба. Има и други теории, според които бебетата, спящи с биба, не могат да се задушат, тъй като нейната форма е издадена напред и осигурява въздух към носа на бебето, дори и да спи по корем. Освен това, на тези бебета им е по-удобно да спят по гръб, което от своя страна е позиция, свързана със значително по-ниски нива на СВБС. Някои експерти дори препоръчват залъгалката като средство за намаляване на риска от СВБС.

Вреди

В случаите, когато новороденото още не е свикнало да суче добре, трябва да изчакате с даването на залъгалка. Макар че експертите не са напълно единодушни по въпроса за объркването на гърдата със залъгалката от бебето, по-добрият вариант за вас и за вашето пеленаче е да заложите на сигурното и да изчакате с даването й, докато бебчо навърши 3-4 месеца и кърмата ви е стигнала постоянно количество. Бебетата захапват залъгалката по различен начин от гърдата, защото бибата е по-тясна и по-твърда. Ако бебето се опитва да използва гърдата ви по същия начин, както залъгалката, то не само ще суче много по-малки количества мляко, но и ще нарани зърната ви.

Важно е да наблюдавате колко често се налага да прибягвате до бибата, защото при засилената й употреба бебетата започват да се хранят нередовно. В резултат майките спират да кърмят много по-рано в сравнение с тези, които не дават залъгалка на детето си, тъй като кърмата намалява значително, ако бебето не суче редовно. Не забравяйте, че през първите няколко месеца бебетата трябва да сучат на всеки 2-3 часа!

Все пак, в някои случаи залъгалката има и нежелани ефекти. Тя може да предизвика оплаквания, свързани с ушни инфекции, но това не може да се потвърди или отрече с абсолютна сигурност. Изследванията показват, че в някои случаи продължителното смучене на залъгалката може да предизвика проникване на секрети от гърлото в средното ухо. Има голяма вероятност тези секрети да пренесат бактерии, които да доведат до инфекция. За да намалите риска от заразяване, задължително мийте старателно залъгалката с гореща вода и сапун всеки ден поне през първите 6 месеца. Ако бибата падне на земята, измийте я добре с течаща вода.

Бебетата наистина обожават залъгалката си и с времето привикват към нея. Може да ви се стори, че са се пристрастили, но идва време, когато е крайно необходимо да ги отучите, защото може да развалят зъбките си.

Разбира се, зависи колко дълго я използвате. Ако откажете детето от нея преди втория му рожден ден, не би трябвало да има неблагоприятно отражение на зъбките му. Но ако бебчо е болезнено привързан и след втората си годинка, това вече може да причини проблеми. С времето използването на залъгалките може да доведе до неправилно подреждане на зъбите, като например получаване на голямо разстояние между горните и долните резци. В някои случаи може да се получи дори и обратна захапка, тъй като залъгалките разширяват долната дъга на челюстта и стесняват горната. Ако детето ви продължава да не може да се откъсне от нея и след 2 - годишна възраст, трябва да се консултирате с педиатър.

5 правила за безопасно сучене

Подберете правилния тип биба

Изберете модел, който се състои само от една част или частите му са неподвижни и не могат да се разделят и да създадат опасност от задавяне за вашето бебе. Пластмасовата част от залъгалката трябва да има два отвора, през които да влиза въздух от двете страни на гумената биба.

Подберете внимателно размера

През първите 6 месеца използвайте по-малък модел за новородени, който е с достатъчна ширина на предпазителя.

Не употребявайте връв за закачване

Никога не използвайте връзка за закачване на залъгалката за бебето. Тя лесно може да се увие около врата му и да го задуши.

Проверявайте я често

Уверете се, че залъгалката не се е протрила от употреба, че гуменият биберон не е спукан или с нарушена повърхност. Ако все пак забележите захабяване или износване, изхвърлете бибата и я заменете с нова.

Избягвайте сладкото

Никога не топете залъгалката в мед! Това не само ще увреди зъбите на бебето, но медът може да доведе до ботулизъм, което е вид отравяне.

Тактична намеса

Какво да правите, ако детето продължава да суче биберона и през съзнателната си възраст?

1. Направете „пратка"

Вземете кутия и напишете на нея адреса на новороденото на ваши познати и кажете на детето си, че трябва да пратите биберона, защото малкото бебе се нужда е от него. Обяснете му също, че всички правят така и дават своите биберони на по-малките. Постарайте се да бъдете сериозни, за да не предизвикате съмнения. И най-важното: действително да се избавите от биберона, а не да го скриете някъде „за всеки случай".

2. Горчиво!

Направете залъгалката неприятна на вкус, например с помощта на калций - много горчиво, но абсолютно безвредно. Бъдете сигурни, че пробвайки биберона, малчуганът сам ще се откаже от сученето.

3. Важно посещение

Посетете стоматолог, който да обясни на детето, че е дошло време да се раздели със залъгалката.

 

Автори: Биляна Цветкова
и Любослава Трайкова

 

 

Сподели: