Запечени броколи в бял сос
Рецептите са подходящи за захранени деца, без наличие на алергии и специфични нужди.

Състав:
Броколи, масло, мляко, сол, сирене, кашкавал.
Продукти за 1 порция:
1 ч.ч. замразени броколи на розички
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.л. нишесте или брашно
1/2 ч.л. масло
1 ч.л. олио
50 г сирене
50 г кашкавал
Начин на приготвяне:
В подходящ съд на котлона загрейте олиото заедно с маслото. След като то се разтопи, прибавете брашното и бъркайте енергично, докато се получи гладка смес. След около 1-2 минути прибавете млякото и отново бъркайте, докато заври и се сгъсти. Варете на бавен огън около 5 минути, като разбърквате често, за да не залепне на дъното на съда. Към така получения бял сос прибавете намачканото сирене и настъргания кашкавал и варете до получаването на хомогенна смес. Отстранете от огъня. В отделен съд сложете броколите да врат в подсолена вода за около 3-4 минути. След това залейте със студена вода и отцедете добре. В тава или йенска тенджера наредете сварените броколи, залейте с получения бял сос и запечете за около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Сподели: