Здраве

Запек при бебето

Запекът на бебето е притеснително и неприятно състояние както за мъничето, така и за неговите родители.

Запек при бебето

Проблемът е налице, когато изхожданията на детенцето са по-рядко от обикновено. Питате се какво провокира запека и как да освободите малкото човече от него? Прочетете следващите редове.

Симптомите

Признаците за запек са:

  • трудно изхождане
  • подуване на корема
  • стомашен дискомфорт
  • раздразнителност
  • кръв в изпражненията.

Причините

Запекът при бебето може да се дължи на дехидратация, липса на активност, въвеждане на твърда храна. Не е изключено състоянието на мъника да съпътства заболяване. За да сте сигурни какво причинява трудностите в изхождането, консултирайте се с педиатър. Той ще установи произхода на проблема и ще назначи адекватно лечение.   

Като правило децата, хранени с адаптирано мляко за кърмачета, страдат по-често от запек, в сравнение с кърмените. Това е така, защото този тип млека съдържат неразградими съставки, които липсват в майчината кърма.

Лечението

Можете да  излекувате запека на бебето с много изпитани средства. Сред тях са масаж на коремчето, топла вана, повече течности, употребата на пробиотик. Ефективно решение е и използването на клизма, която помага за бързото размекване на втвърдените изпражнения при запек. Клизмата привлича и задържа водата в долната част на дебелото черво и стимулира ректума. Рефлекторното дразнене, което клизмата стимулира, води до отпускане на външния анален мускул, а разтворът, съдържащ се в нея - до омекотяване и последващо отделяне на изпражнения.

Изхожданията на бебето през първите 4-6 дни са поне 2-3 на ден. След този период е нормално да намалеят, тъй като коластрата, която има слабителен ефект, е заменена от зряло мляко.

 

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Костадинка Пенджакова, педиатър в Медицински център
„Детско здраве”

 

 

Сподели: