Раждане

Запис, запис Или защо се прави запис на тоновете на бебчето по време на бременността и раждането

Записът на тоновете, или кардиотокографията (КТГ), е абсолютно безопасно и чисто информативно скринингово изследване. Обикновено се прави в напреднала бременност.

Запис, запис Или защо се прави запис на тоновете на бебчето по време на бременността и раждането

КТГ дава възможност да се наблюдава вътреутробното състояние на детето в динамика и да се диагностицират на време някои отклонения: кислородния глад, който повишава риска от преждевременно раждане, дефекти на централната нервна система от хипоксичен характер.

Защо е необходим записът на тонове?

В днешни дни кардиомониторингът на сърдечната дейност на плода е най-простият метод за диагностика на евентуални проблеми с детето.

При провеждането на КТГ жената ляга настрани или по гръб. Лекарят (или акушерката) намират на повърхността на корема на майката точката, където сърдечните тонове на бебето се чуват най-ясно, и поставят върху нея много чувствителен ултразвуков датчик. Изследването е с продължителност 30-40 мин. (понякога може да стигне и до час). През това време се прави запис на сърцебиенето на плода и на маточните контракции. Резултатите може да се следят на монитор или на хартиена разпечатка, която "пълзи" с 1см в минута и съдържа два графика. Тахоргамата фиксира промените в честотата на пулса на бебето за определен период от време: при зачестяване на сърдечните съкращения кривата на графика пълзи нагоре, при забавяне - надолу. Хистерограмата регистрира честотата на съкращенията на миометрията - мускулния слой на матката.

За норма се приема пулс в пределите на 120-160 удара в минута. Евентуални отклонения от тези цифри говорят за вътрешно неблагополучие на детето, което може да се бъде предизвикано от патология на бременността, от нарушен маточно-плацентарен кръвоток, от рискови фактори. Работата на сърцето зависи от часа и дори от настроението на бебчето: когато то спи, степента на активност е малка и, следователно, сърцето бие по-бавно. Фазата на покоя, която може да продължи до 30 мин., не е показателна за кардиоизследването. На бъдещата майка ще й се наложи да полежи по-дълго в кабинета за КТГ или да се опита някак да "събуди" мъника (например, като преди изследването хапне малко шоколад). Не се изисква никаква специална подготовка преди кардиомониторинга.

Съвременните апарати кардиотокографи могат самостоятелно да броят количеството движения на плода. Но понякога майката трябва да регистрира тези моменти като натиска специално копче. По време на движение сърчицето на бебето ускорява ритъма си приблизително за 15 секунди. Това се нарича акцелерация и говори за нормална реактивност на нервната система на плода. Освен това, детето трябва да реагира с акцелерация и на допълнителни дразнители като физическо натоварване на майката, звуци, допълнително стимулиране на плода и др. След активизация сърдечният ритъм се забавя - това се нарича децелерация. Но с нищо непровокирани спонтанни забавяния на сърдечния ритъм говорят за евентуална хипоксия (недостатъчно снабдяване с кислород) на плода.

Кога се прави КТГ?

Сърцебиенето на плода може да се чуе още през първите седмици на бременността по време на преглед с видеозон. Но едва в третия триместър сърдечният ритъм става показател, по който може да се проследи здравословното състояние на плода. По тази причина КТГ се прави не по-рано от 32 г.с., когато бебето вече е голямо и сърчицето му дава качествен график на монитора. Освен това, към 32 г.с. се установява цикълът "активност - покой" на плода: 50-60 мин. бодърстване се сменяват с половинчасов "сън". Някои най-нови високотехнологични апарати дават възможност да се получават достоверни резултати още от 24 г.с.

Препоръчва се КТГ да се прави минимум 2 пъти. Допълнителни кардиотокограми се назначават по преценка на лекаря. Ако бременността протича с усложнения, то количеството КТГ нараства. Периодичността на изследването може да зависи от това, имала ли е майката:

- токсикоза в ранна бременност или ОПГ-гестоза в късните срокове на бременността

- повишено кръвно налягане

- диабет

- риск от резус-конфликт

- мало- или многоводие

- риск от спонтанен аборт или неблагоприятен край на предишни бременности и/или раждания

- намаление на двигателната активност на плода

- преносена бременност

- преждевременно стареене на плацентата

- неблагоприятни резултати от предишни изследвания (в това число и КТГ), които показват наличие на вродена патология на развитието на плода или негово неблагополучие.

През последните седмици преди раждането се препоръчва КТГ да се прави 1-2 пъти седмично.

 Запис по време на раждането

Родилните зали на всички болници са оборудвани с апарати за КТГ. Лекарят, водещ раждането, преценява дали бъдещата майка ще бъде наблюдавана с монитор. Ако ви предлагат да се направи КТГ на фона на контракциите, не бързайте да се отказвате - това е бърз и безпогрешен метод да се разбере добре ли се чувства бебчето. Тъй като в този момент може да изпитате дискомфорт от лежането по гръб (а и това не е добре за бебчето, защото така се притискат кръвоносните съдове, които го снабдяват с кислород), опитайте се да заемете поза удобна и за вас, и за лекаря, например, легнала настрани.

По време на раждането сърцебиенето на бебето не трябва да излиза от границите 110-160 удара в минута. Тези параметри се отчитат за период от 10 минути.

По време на раждането не забравяйте, че един от факторите, които влияят на сърцебиенето на детето в този период, е спокойствието на майката.

Полът на детето не влияе на резултатите на КТГ - сърчицата и на момиченцата, и на момченцата бият еднакво ритмично.

Историческа справка

Сърцето е орган, който моментално "отговаря" на всяко нарушение в организма. Затова проследяването на промените в сърцебиенето като универсален метод за диагностика винаги е интересувало лекарите. Още през 19 век лекарите използвали аускултация - слушане на сърдечните тонове на плода със специална тръбичка (слушалка). Първият опит да се направи електрокардиологично изследване на сърцето на плода бил предприет през 1906 г., но поради несъвършената техника резултатите не можели да се приемат за сериозен показател за диагностика. До 70-те години на 20 век сърцебиенето на плода се оценявало с други методи - фонокардиография и електрокардиография. Днес тези методи се смятат за остарели. От 90-те години на миналия век методът КТГ напълно ги е изместил.

Автор: Наташа Нейнска
Консултант: д-р Оля Такева

 

Сподели: