Детска психология

Защо момиченцата си играят на принцеси?

Царската дъщеря си има всичко - замък, скъпоценни камъни, каляски, балове, прислуга и най-важното - разкошни рокли, а и корона... Принцесите имат и преживяват всичко, за което си мечтае едно малко момиченце - е, как тогава да не си играе на това?!?

Защо момиченцата си играят на принцеси?

Царската дъщеря си има всичко - замък, скъпоценни камъни, каляски, балове, прислуга и най-важното - разкошни рокли, а и корона... Принцесите имат и преживяват всичко, за което си мечтае едно малко момиченце - е, как тогава да не си играе на това?!?

Да си играе „на някого" е полезно

Някои родители смятат, че култът към принцесите е кичозен и твърде комерсиален. Това не е така. Подражателната игра има образователен характер и е подходяща за децата. Ето защо:

* Помага на хлапетата да се ориентират. Детето променя заобикалящия го свят, докато играе. То вижда каква реакция предизвиква неговото поведение и се учи да се ориентира в нова обстановка.

* Прави нещата от живота по-ясни. В света на приказките всичко е много по-прости, отколкото в реалността - разликата между добро и зло например. Принцесата е абсолютната доброта, докато Баба Яга е олицетворение на злото.

* Учи на творчество. Докато е в света на приказките, момиченцето тренира своето творческо мислене и въображение. Детето е едновременно актьор и режисьор.

* Гради самочувствие. Когато детето определя правилата на играта самó, то се чувства равностойно на възрастния, който сам се справя в живота. Самочувствието на момиченцето расте особено, когато то е в ролята на принцесата, защото тя олицетворява само положителни качества на характера - добрина, щедрост, справедливост, нежност и желание да помага.

Как да се възползват от приказките родителите?

Не, няма нужда да карате вашата Пепеляшка да изчисти цялата къща. За разнообразие можете да вкарате таткото в роля. Кралят-татко, например, може да помоли дъщеря си - мъдрата принцеса, за съвет. Нека заедно решат важен за кралството/семейството проблем. Така момиченцето ще се научи да помага на близките си, да взима решения и не на последно място - да бъде стабилна личност в свят, в който се справят силните жени. Ще разбере, че работата на принцесите не е само да „хубавеят".

ТОП 10 НА ПРИНЦЕСИТЕ:

Пепеляшка
Снежанка
Спящата красавица
Рапунцел
Бел
(от Красавицата и Звяра)
Покахонтас
АриелЯсмин (любимата на
Аладин)
Мулан
Фиона
(любимата на Шрек) 

Кога играта на принцеса може да се превърне в проблем?

Можете да се притеснявате от любимата роля, в която дъщеря ви влиза често-често, ако забележите размиване на границите между фантазия и реалност. Ето как да постъпите, ако се усъмните, че детето ви обитава само приказния свят:

*Ограничете времето за игра - то трябва да има ясно начало и категоричен край. След това следва завръщане към действителността.

* Уважавайте самостоятелността: не се бъркайте във фантазния свят на детето си, докато си играе.

*Всичко с мярка: помогнете на хлапето да влезе в роля, като ме набавите с нужните аксесоари, но не прекалявайте. Като начало на малката принцеса й е напълно достатъчна корона или рокля. Нека детето самó си измисли останалата част от костюма, пък било тя и само въображаема.

*Наблюдавайте: следете как се държи вашето момиче - дали не се прави на принцеса и когато е на пясъчника с други деца например.

ВЪПРОС КЪМ ПСИХОЛОГА Христина Христова:

Да се притесняваме ли, ако момченцето иска да е принцеса?

През първите 2 години от живота момчето често се идентифицира с майката или с други обгрижващи го женски фигури, които стават негови първи ролеви модели. Т. е. за момчето не е необичайно да се идентифицира най-напред с женската роля. В този период то може да поиска да е принцеса, да носи лак, червило, рокля и в това няма нищо притеснително. За да придобие мъжка полова роля обаче, момчето трябва да се идентифицира с бащата и постепенно да постигне устойчиво чувство за мъжественост. Решаващо е присъствието на бащата като ролеви модел и като поведение спрямо момчето. Ако момчето след 3-4 годишната си възраст продължава да иска да е принцеса, си струва да се замислим дали това момче има проблем с идентификацията си с мъжката полова роля.

 

Автор: Мила Попова
Консултант: Христова Христова, психолог, ж.к. Лозенец, ул. Васил Кирков №6; 0879 59 37 77

 

 

Сподели: