Раждане

Защо нещата днес са толкова различни... Или защо съвременните жени не раждат като едно време

В най-трудните моменти, когато всяко от трите ми деца пищи за нещо, се чудя как прабаба ми се е справяла с цели шест.

Защо нещата днес са толкова различни... Или защо съвременните жени не раждат като едно време

Спомням си я добре. Беше винаги спокойна и усмихната, а е отгледала шест здрави деца. Аз едвам се справям с половината на нейната бройка. Все още не бях майка, когато тя ми казваше: „Ех, ние какви яки българки бяхме. Днес сте много кекави - едно дете няма да можете да износите." В крайна сметка ги износих и родих, но се оказва, че не само разказите на бабите, но и статистическите данни водят в една посока - съвременната жена няма почти нищо общо със своята прабаба.

Модерно е

За съжаление у нас в момента се шири мнението, че раждането е нещо ужасно, мъчително и непоносимо за всяка себеуважаваща се жена. По форумите всяко второ мнение е: „Да бе, ще раждам като баба ми! Хората са измислили секциото, аз ще се чекна и ще се давя в кървища. Защо да раждам като в кланица, след като има и културни начини да се свърши тази работа!". Оказва се, че днес повече от 15% от българките предпочитат цезаровото сечение като метод за идването на бял свят на бебетата им, а реално раждат около 35%. Процентът расте непрекъснато. Както обичат да се изразяват много българи „на запад също е така". Според световни статистически данни в Австрия и Германия процентът леко надвишава нашия, а в Канада той е 23, САЩ - 30%. И това са данни само за държавните болници. В частните акушеро-гинекологични клиники цезаровото сечение има сериозен превес над естественото раждане. Не на последно място е скокът в ръста на многоплодните бременности, което неминуемо вдига процента на секциото. Привържениците на оперативния метод за раждане се уповават и върху резултатите от световни проучвания, които твърдят, че еволюцията на човека изправя положението на тялото и премества центъра на тежестта. Резултатът е все по-тесен и по-масивен костен таз, което е основна пречка за естествено раждане при много жени. Нови, но и интересни за ВИП дамите са така наречените дизайнерски раждания. Майките се съветват с астролог за датата и часа на цезаровото сечение. По този начин „дизайнват" рождената му дата, характера според луната и нареждането на планетите в часа на първия вик.

Липса на алтернатива

Може да не искате да раждате като баба си, но вие поне имате право на избор. Баба ви просто не е имала друга алтернатива, освен да се свие в обора при конете (както е ставало с моята прабаба) и да посрещне новия живот. Днес жените са еманципирани и напредъкът на технологиите малко или много ги разглезва. Съвременната родилка не мисли основно за това дали ще роди здраво момченце, а за нея са важни и условията - дали съпругът й ще бъде с нея, дали ще има свободна ВИП зала, дали ще й сложат на време анестезията. Всичко това е просто защото има между какво да избере.

Качество за сметка на количество

Всеки се чуди защо съвременната българка не се хване в ръце и не вземе да роди поне 4-5 деца, та да се оправи държавата най-сетне. На чужд гръб и сто тояги са малко, нали? В миналото на жената не се е гледало като на равноправен човек - тя е имала задължение да ражда потомство, да чисти къщата и да помага на полето. В един момент обаче жената се „светва по въпроса" и решава, че може да устои на мъжките нападки и не само това, тя може да работи наравно с него и в мисловния процес, а и да изкарва същите пари за семейството. Да, но всичко си има цена. Чисто женската функция постепенно се измества. Защо едно време са се раждали по толкова много деца? Ами защото е имало нужда от работна ръка. Според демографи началото на спада в раждаемостта започва в момента, в който се забранява детският труд и образованието става задължително. Освен това през миналия век детската смъртност е била висока. Отново ще дам пример с моята прабаба - тя е родила шест здрави деца, но сама ми е казвала, че не знае броя на помятанията и мъртвородените. Днес на всяко детенце се гледа като на безценен дар и още преди да се роди, семейството му е предвидило неговото отглеждане - детска стая, образование, стабилна среда за развитие. Очевидно е, че единици са тези, които могат да осигурят такъв живот на повече от две деца. Съвременните родители предпочитат да обгрижат едно дете, но то да е отгледано качествено и по най-високи критерии.

Сами ли си направихме лошата услуга

Феминизация, еманципация и още много, завършващи на „-ация" и накрая какво, тя излезе виновна, че хем работи като мъж, хем не ражда като жена. Според Националния статистически институт българката ражда първото си дете на 25 г. Столичанки дори на 28 г. Това е средно обобщение. Аз лично познавам значително повече жени, които раждат след 30 г, отколкото преди това. Всяко съвременно момиче знае, че след завършване на училище има още много работа, преди да създаде семейство. Разсъжденията са в следната посока: излезе ли се в майчинство, край с кариерата. И всеки бърза да покорява върхове, но никой не бърза да гледа деца.

Много знания - малко бебета

Колкото повече знаем, толкова повече осъзнаваме трудностите, които ни очакват. И чакаме. Чакаме да решим проблемите. Да заживеем в спокоен свят, където ще отгледаме децата си в приказка. И докато чакаме, времето лети. И не ни остава време за много бебета, освен ако не дойдат на куп (напоследък и това се случва). Съвременната жена е запозната с най-различни видове контрацепция. Тя знае как да се предпази от нежелана бременност. Умее да планира живота си и да предвиди място в живота си само за едно или две деца.

Битови тревоги

Ами погледнете първо с какво се храним и ще разберете защо раждаме по-различно от нашите баби. Те не са знаели какво е домат, пълен с нитрати, мазен дюнер или сочна поничка, полята с шоколад. Те са работели от сутрин до вечер физически труд и никога не са сядали на бюро. Не са ходили на фитнес, но то полето е давало възможност за пълноценно трениране на всеки мускул по тялото. Днес ние сме дебели и обездвижени. Вдигаме кръвното налягане и правим прееклампсия - един от показателите за спешно секцио. Лекарите обясняват, че пълната жена напъва по-трудно, изморява се по-лесно и често ражда преждевременно.

Напред, напред и пак обратно

Днес акушер-гиноколозите наблюдават видоизменения в самия процес на раждане. Навлизането на употребата на спинална и епидурална упойка по желание промени картината. Наред с това, че майката престава да изпитва болка, тя спира да усеща и контракциите. Като резултат тя не може да контролира тялото си и процеса на изгонване на бебето. Едно време се е чакало детето да реши кога ще излезе. Сега лекарите определят с колко време разполага малкото човече, за да се появи на бял свят, като помагат на майката с вливането на окситоцин. Противниците на болничните заведения защитават позицията си, като обясняват, че да лежи, овързана на легло по време на раждането, за жената е най-некомфортно и това забавя изгонването на бебето. За лекарите обаче най-важното е да помогнат на жената да роди здраво бебе и легналата поза дава възможност за най-добро проследяване състоянието на плода. Едно време жените са раждали на полето и са го правели прави, клекнали, ако искат на четири крака. Медицината и днес потвърждава факта, че клекналото положение е добро, тъй като гравитацията влияе положително върху родилния процес. Днес всички гледаме новини и ставаме свидетели на завръщане към миналото - жените предпочитат да раждат вкъщи на спокойствие. И накрая какво се оказва? Колелото се върти, съдбите се повтарят. Може да се окаже, че след години българките ще започнат да раждат по пет деца и това ще е съвсем нормално нещо. Миналото се завръща и някои жени вече не отсичат рязко: „Аз няма да раждам като баба ми!".

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ "Св. Димитър"; тел. 0898 408872

 

Сподели: