Здраве

Защо плачат бебетата

Вашето бебе зависи изцяло от вас. Вие му давате храната, топлината и комфорта, от които се нуждае. Плачът е бебешкият начин на комуникация.

Защо плачат бебетата

Вашето бебе зависи изцяло от вас. Вие му давате храната, топлината и комфорта, от които се нуждае. Плачът е бебешкият начин на комуникация. Чрез него бебето заявява своите нужди и гарантира тяхното удовлетворяване.

Понякога ще ви е наистина трудно да разберете какви са потребностите и желанията на бебето. Но растейки, то ще усвои и други начини за комуникация: ще се научи да използва контакта с очи, да вдига шум, за да привлича вниманието ви, да се усмихва.

Докато това се случи обаче, разберете някои от причините, поради които бебетата плачат, както и какво да направите, за да ги успокоите.

 

Плача, защото съм гладен

Гладът е една от най-разпространените причини за бебешкия плач, особено когато става въпрос за новородено. Колкото по-малко е бебето, толкова по-голяма е вероятността то да плаче, защото е гладно или защото има колики, които са особено характерни за ранната кърмаческа възраст.

Сред най-честите причини за появата на колики е незрялата храносмилателна система на бебето и обикновено проблемът отшумява от самосебе си до четвъртия месец. За да облекчите страданието на детето внимателно подбирайте това, с което се храните в случай че кърмите, а ако кърмачето е на изкуствено хранене подбирайте млека със специални формули против колики. Даването на пробиотик също много помага за предотвратяване появата на колики и стомашни проблеми, като диария, запек или други смущения, но неговата употреба трябва да бъде единствено и само след предварителна консултация с педиатъра на вашето бебе.

Бебешкото стомахче е мъничко и то не можа да събира много храна. Така че няма да е нужно много време за да се изпразни. В случай, че кърмите, дайте на бебето да суче дори ако последното кърмене не е било много отдавна. Този начин на хранене се нарича кърмене на поискване.

Ако сте на изкуствено хранене, бебето ви едва ли ще се нуждае от още мляко в интервал от поне два часа след последното хранене. Все пак децата се твърде различни. Възможно е наследникът ви редовно да не довършва храненията си. Някои бебета предпочитат да приемат храната по-често, в малки дози. В този случай имайте готовност за следващо хранене по-рано от обичайното.

 

Плача, защото искам

Ако бебето ви е по-малко от четири месеца то вероятно плаче повече в късните следобеди и вечер. Това е нормално и невинаги означава, че нещо не е наред.

Постоянният плач на здравите бебета понякога се дължи на колики. Бебетата изглеждат нещастни, зачервени от плач и отхвърлят всичките ви усилия да ги успокоите. Те стискат юмручета, свиват коленца или извиват гръбчетата си. Обикновено коликите се свързват със стомашни проблеми, които може да са причинени и от алергия или непоносимост към определена съставка в кърмата или млякото за кърмачета.

Някои експерти не смятат, че бебешкия плач е свързан с дискомфорт в коремчето, а че представлява определен период от развитието на бебето, който наричат „лилав плач“.

 

„Лилавият плач“ се характеризира с:

Интензивност – бебето плаче най-много в продължение на два месеца, а през следващите три до пет месеца плачът намалява.

Необяснимост - детето започва и спира да плаче без обяснима причина.

Упоритост - бебето не спира да плаче, без значение какви методи за успокоение опитвате.

Личице с изписана болка - бебето ви изглежда сякаш нещо го боли, но това не винаги е така.

Продължителност - бебето може да реве по няколко часа всеки ден.

Вечерен плач - бебето е по-вероятно да плаче през късните следобеди и вечерта.

 

Плача, защото искам да ме подържат

Вашето бебе се нуждае от много гушкане и физическа близост, за да се чувства спокойно. Понякога неговият плач простичко означава, че то би искало да го подържите.

Полюляването и пеенето могат да донесат на бебето допълнително успокоение. Когато го държите близо да себе си то чува ударите на сърцето ви, усеща топлината на тялото и аромата ви. Вашите прегръдки са най-сигурното място, където би могло да се намира вашето бебче. Затова око мъникът плаче много, може да опитате да го носите близо до себе си в слинг за по-дълги периоди от време.

 

Плача, защото съм уморен и се нуждая от почивка

Бебетата често не могат да заспят, когато са преуморени. Вероятно скоро след раждането ще започнете да разпознавате знаците на сънливост. Плачът и за най-дребното нещо, втренчването с празен поглед в пространството или притихването са само някои от възможните примери.

Прекаленото внимание от любопитните посетители може да превъзбуди бебето и да направи приспиването му много трудно. Затова го занесете в тиха стая преди лягане, за да му помогнете да се успокои.

 

Плача, защото ми е студено или горещо

Можете да проверите дали на бебето ви е твърде горещо или студено по температурата на коремчето му. Не се ръководете по топлината на бебешки крачета или ръчички. Нормално е крайниците на бебето да са студени.

Температурата в детската стая трябва да е 18 - 200С. Внимавайте да не обличате твърде дебело бебето, за да не го прегреете. Също така съобразявайте дебелината на завивките със сезона.

 

Плача, защото искам суха пеленка

Бебето може да протестира, ако пелената му е мокра или замърсена.

Редовно сменяйте пелените, не оставяйте бебето с мръсна пелена, даже и да наближава часът за вечерното къпане. Мокрите и мръсни пелени са сигурен път към разраняване на нежната детска кожа.

 

Плача, защото не се чувствам добре

Бебето, което е неразположено плаче по различен начин от този, с който вероятно вече сте свикнали. Тонът му може да е по-слаб, по-висок, по-продължителен или писклив. Ако детенцето обичайно плаче много, но е станало необичайно тихо, това също може да е знак, че то не се чувства добре.

Никненето на зъбчетата може да разстрои вашето бебе повече от обичайното. Децата често пъти са раздразнени и неспокойни в седмицата преди появата на нов зъб.

Помнете, че никой не познава вашето бебе по-добре от вас. Ако имате притеснения, че нещо не е наред, се обадете на педиатъра. Звънете на лекаря винаги, когато бебето плаче много продължително, има висока температура, повръща, страда от запек или разстройство.

 

Автор: Силвия Костова

 

Сподели: