Раждане

Защо са зелени водите?

Нормално окоплодните води нямат цвят и всяко отклонение от това правило говори за проблем, който спешно трябва да бъде решен.

Защо са зелени водите?

Вероятните причини

1. Хипоксия на плода. Липсата на достатъчно кислород е причина за отделянето на мекониум от бебето, който от своя страна оцветява водите в зелено.

2. Остаряване на плацентата. Мекониумът може да бъде освободен и в резултат на преносена бременност. В този случай плацентата остарява и вече не може да се справи с функциите, за които отговаря – да храни и да доставя кислород на плода.
3. Инфекции, възникнали по време на бременност. Те могат да бъдат остри или хронични: инфекции на пикочните пътища (пиелонефрит, цистит), генитални инфекции (хламидии), простудни заболявания.
4. Генетични заболявания на бебето. Тези аномалии са редки, но не бива да се изключват.

Опасните последствия

По време на бременност и в процеса на раждане околоплодните води навлизат в устата и дихателната система на бебето. Ако водите са чисти, не е опасно, но ако течността е зелена, то най-вероятно тя е замърсена с мекониум, а това е опасно за здравето на детето.

Мекониумът може да доведе до проблеми с нервната и сърдечно-съдовата система на плода и с дишането, като задушаване на детето. Ако попаднат в белите дробове, остатъците от меконии могат да станат причина за развитие дори на тежка пневмония. Такива деца обикновено имат по-ниска оценка по скалата на Апгар, а в бъдеще често боледуват от заболявания на дихателната система.

Хипоксията по време на раждането може да бъде причина и за сериозни последици, които оказват влияние върху бъдещето развитие на бебето. Тези последици зависят от степента на замърсяване на амниотичната течност, като най-често децата, изпитали хипоксия по време на раждане, страдат от трайни нарушения на съня, проблеми с храносмилателната система, високо кръвно налягане, забавено развитие на речта и др.

За щастие, това не се случва често и много деца, родени с такова усложнение, са напълно здрави и се развиват без никакви отклонения и проблеми.

 

Автор: Нели Христова 

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: